Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Global Girls’ Game uppmärksammar hockeyn över hela världen

03 MAR 2017 08:01
Förhoppningen är att aktiviteter som Global Girls’ Game och World Girls’ Ice Hockey Weekend ska sätta mer fokus på dam och flickhockeyn globalt. Att fler tjejer över hela världen förstår att hockey är för dem.
  • Skapad: 03 MAR 2017 08:01

Från att första pucken droppades i Dunedin, Nya Zeeland och till slutsignalen gick i den avslutande matchen i Toronto, Canada skiljde det 45 timmar och 7 mål.

38 nationer deltog i den andra upplagan av IIHF Global Girls’ Game som arrangerades 18-19 februari och matchen slutade 135 – 128 till Team Blue mot Team White. I Sverige spelades matchen givetvis mellan ett blått och ett gult lag, där det gula laget representerade det globala ”Team White”.

Spelare från Södertälje SK och Järna SK födda 2001-06 delades in i två lag och spelade 2x20 min i BST-rinken i Södertälje. Resultatet adderades till de totala siffrorna som innan matchen i Sverige var 102 för Team Blue och 92 för Team White.

Tommy Fransson, ansvarig för flickverksamheten i Södertälje sammanfattar dagen med följande ord:
”Vilken hockeydag det blev för tjejerna. Vissa spelare började dagen med FAZ poolspel i Enebyberg för att sedan komma ned till Scaniarinken. Andra tjejer hade fotografering inför Stålbucklan på morgonen följt av GGG. Många tjejer både i SSK och i Järnas lag hade eftermiddagsmatch i U12 efter GGG.

Det häftigaste under dagen var ändå att få ta på sig Tre Kronortröjan. En timme innan matchen så samlades 32 spelare från SSKs och Järnas flicklag i ett omklädningsrum. Efter en kort presentation av Erika Holst om vad GGG är så delades tjejerna in i ett blått och ett gult lag, mixade ur båda föreningarna. Ledare för respektive lag utsågs ur både Järnas och SSK flickorganisationer.

Tre jämna femmor sattes ihop i varje lag och de spelare som spelat lite längre fick i uppdrag att hjälpa de tjejer med mindre erfarenhet, vilket sköttes jättebra. Matchen blev jämn vilket skottstatistiken 26-27 vittnar om. Det gula laget lyckades förvalta målchanserna bättre medans Minett i det gula lagets mål inte släppte en enda puck bakom sig.

Vi känner oss hedrade dels att vara en del i tjejhockeyn globalt, men även att få bidra lokalt med att ge 30 tjejer som brinner för hockey ett härligt minne att ta med sig i sina fortsatta karriärer.”

Matchen live streamades på Live Arena och Olympic Channel har satt ihop en video med klipp från olika nationer. Videon finns på IIHF’s Facebooksida.

Förhoppningen är att aktiviteter som Global Girls’ Game och World Girls’ Ice Hockey Weekend ska sätta mer fokus på dam och flickhockeyn globalt. Att fler tjejer över hela världen förstår att hockey är för dem.

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info