Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Jakten på USA och Kanada fortsätter

03 FEB 2017 08:00
Jag sitter än en gång på en internationell turnering, denna gång U18VM i Zlin i Tjeckien, och funderar på hur vi ska stjäla en match från USA eller Canada.
  • Skapad: 03 FEB 2017 08:00

U18dam spelar i A-gruppen tillsammans med USA, Canada och Ryssland eftersom bronset erövrades för exakt ett år sedan på VM i St Catherines i Canada. Både för Damkronorna och U18dam är gruppindelningen på VM och OS seedad så lag 1-4 spelar i A-gruppen och lag 5-8 i B-gruppen. Efter gruppspelet möts A3-B2, A4-B1 i kvartsfinaler. A1 och A2 går direkt till semifinal, B3 och B4 spelar nedflyttningsmatcher i bäst av 3.

Detta innebär att Sverige nu mötte både Canada och USA i gruppspelet. Första perioden mot Canada var det bästa jag har sett av något svenskt U18 landslag, glädjande att vi vann perioden med 1-0 och hade mycket eget spel, pressade Canada stundtals i deras zon, vilket de inte är vana vid och lyckades hålla rent framför egen kasse. Så länge vi håller oss till planen och alla tror på den så har vi chansen mot de två nordamerikanska giganterna i damhockeyn. När vi håller pucken inom laget, spelar bort deras första och andra press så får vi mer tid och yta då backar de av en aning och kanske till och med tvivlar lite på sin överlägsenhet. Men så fort vi tvekar minsta lilla så är de tillbaka ”all over us” och vi får varken tid eller utrymme till spel. Det skapar en ond cirkel, pressar de oss sönder och samman får vi svårt att skapa eget spel och utan eget spel pressar de sönder oss.

Jag hade en känsla att det kunde gått vägen den här gången mot Canada, tyvärr fick de några ”enkla” mål i andra perioden och matchen var körd. Även om tjejerna ska ha cred att de verkligen krigade hela vägen trots 1-5 förlust.

Matchbilden mot USA var något annorlunda. USA har de senaste åren, enligt mig, gått om Canada. Mer fart och skickligare spelare i USA samtidigt som Canada alltid utmanar med att kunna hitta ett sätt att vinna när det verkligen gäller. USA var det klart bättre laget även om jag tycker vi hade en hel del bra eget spel. Vårt boxplay var lysande och vi skapade några riktigt bra chanser i slutet av tredje perioden där pucken dansade på mållinjen utan att gå in så matchen slutade 0-4.

I historien har U18dam aldrig slagit varken USA eller Canada. Damkronorna har slagit USA en gång, i semifinalen i Turin OS 2006 och Canada två gånger, första gången 2008 på 4-nationers i Lake Placid och andra gången 2011 på 8-nationers i Vierumäki. Det gemensamma för de tre segrarna är att USA respektive Canada, i de tre matcherna, hade en respekt för Sverige, vilket gjorde att vi kunde få lite mer tid och yta och även kunde sätta press på dem vilket de är ovana vid.

Det kommer alltså att krävas att vi har ett eget spel, kan äga och vårda puck och kunna spela bort press för att inte bli sönderstressade i varje situation samt ett fungerande power play och ett felfritt penalty kill med disciplin och tålamod. Vi behöver vara aggressiva och kloka genom att sätta press på dem i rätt lägen, störa deras annars så enkla uppspel och inspel. När vi lyckats med detta, i de tre matcherna med vinst för Damkronorna likväl som stundtals för U18dam på VM i Zlin så kom vi ”under skinnet” på nordamerikanskorna. De hamnar i situationer de inte är vana vid mot Sverige, deras frustration när inte allt går som det ska syns hela vägen upp på läktaren.

För U18dam tror jag att dagen är nära, dagen då vi håller oss till planen och vågar tro på den i 60 minuter. Dagen då vi har en målvakt som står på huvudet och samtidigt studsarna med oss. Dagen då vi slår USA eller Canada kommer definitivt närmare ju mer vi får chansen att möta dem.

Erika Holst
Utvecklingsansvarig Damishockey
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info