Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Målskytte i fokus på U13-U16 camperna

08 FEB 2017 08:00
Helgen 21-22 januari genomfördes U13-U16 utvecklingscamper i Lands bro, Borås, Gnesta, Munkfors, Härnösand och Norsjö.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2017 16:10

På camperna finns det plats för 44 spelare per ort vilket innebär att vi har ca 276 spelare totalt under helgen. Camperna är det första steget i utvecklingsstegen efter Tre Kronors Hockeyskola.

För en del spelare är det här första och enda gången på säsongen som de tränar och spelar match med och mot jämnåriga tjejer. Fokus på campen är individuell utveckling. Innehållet är gjort av U18 landslagets förbundskapten Ylva Lindberg, med support av Hockeykonsulent Ulf Hall och undertecknad. Att Ylva är drivande i utformning av campinnehållet gör att vi kan hel en röd tråd genom hela utvecklingsstegen från U13-U16 camper, via regioncamper, elitcamp och russincamper till U18 landslaget. Självklart är inte U13-U16 camperna någon landslagsverksamhet och heller inte någon uttagningscamp från vår sida.

Föreningar ansöker om plats för spelare till campen. De kan som mest ansöka för en målvakt och fyra utespelare, när alla ansökningar kommit in i slutet av november ser vi till att samtliga föreningar får med minst en spelare, sedan fyller vi på med två, tre osv från varje förening. Så antalet spelare per förening beror på hur många föreningar som ansökt om platser. Campen genomförs med två grupper, U13-U14 och U15-U16 i den mån det går beroende på åldersfördelning. Utgångsläget är att varje grupp ska bestå av tre målvakter och 19 utespelare. I mitten på december går kallelse ut till de spelare som ska vara med på campen.

På samtliga orter genomförs även en klubbtränarutbildning där totalt 36 klubbtränare har möjlighet att delta. En utbildning där klubbtränarna blir integrerade i campen, indelade och följer en grupp under helgen på is, fys och teori. En bra utbildning för tränarna och ett bra sätt för oss att få ut i klubbarna vilka fokusområden vi jobbar med för tillfället samt att ta del av det budskap spelarna får under campen. Även här är det klubben som ansöker om platser.

Ett av ispassen på årets camp innehöll skottstationer för att träna skottets utförande och målskytte. Just detta tema känns högaktuellt för alla spelare i svensk hockey, inte minst bevisat på U18VM i januari där vi hade svårt att göra mål samt på Damkronornas målproduktion under året. Vi börjar med skotteknik och målskytte på U13-U16 camperna för att sedan bygga vidare på målskytte med trafik och under stress på regioncamper och russincamper.

Generellt ser vi att antalet spelare ökar och att kvalitén på camperna blir bättre och bättre för varje år.

Klicka här för att ladda ner alla ispass

Erika Holst
Utvecklingsansvarig Damishockey
Svenska Ishockeyförbundet

 

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info