Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: World Girls´ Ice Hockey Weekend är viktigt för att fler tjejer ska prova på hockey!

19 OKT 2016 08:48
Vi behöver ha speciella tjejhockeydagar och riktade insatser för att fler tjejer ska vilja och våga prova på hockey
  • Skapad: 19 OKT 2016 08:48

2011 drog Internationella Ishockeyförbundet igång World Girls´ Ice Hockey Weekend (WGIHW), ett sätt att sätta fokus på flick- och damhockeyn världen över under en helg. Årets upplaga, den sjätte,  engagerade ett 40-tal svenska klubbar. En siffra som ökat för varje år men som borde kunna vara betydligt högre.

WGIHW ligger bra i tiden säsongsmässigt, de flesta klubbar har startat igång sin verksamhet och tjejerna som kommer till WGIHW kan sedan fortsätta i klubbens hockeyskola eller i flicklag om möjligheten finns och åldern är rätt.

Med tanke på att vi förra säsongen hade 130 föreningar med Tre Kronors Hockeyskola för Flickor så borde vi kunna ha betydligt fler föreningar som genomför en tjejhockeydag i oktober. Jag ställer mig frågan varför det inte är fler? Vi har styrt om anmälningsförfarandet från IIHF till oss på SIF, vi har gått ut med information kring WGIHW i samband med ansökan om Tre Kronors Hockeyskola för Flickor, våra hockeykonsulenter sprider information likväl som den skickas ut i olika mailkanaler.

Kanske är inställningen att en speciell helg för tjejhockey inte ska behövas. Jag skulle önska att det var så. Att förutsättningar fanns för alla tjejer som vill spela hockey, att vi var så bra på att lyfta fram och visa upp förebilder att varenda liten hockeytjej eller blivande sådan hade en dröm om att bli som sin idol. Så länge vi inte är där så tror jag vi behöver ha speciella tjejhockeydagar, riktade insatser för att fler tjejer ska vilja och våga prova på hockey. Vi behöver ha Tre Kronors Hockeyskola för Flickor, det kan vara delad is med Tre Kronors Hockeyskola eller en egen istid, men än så länge är det väldigt viktigt att föreningar uttalar att de har hockey för tjejer.

World Girl’s Ice Hockey Weekend är även ett tillfälle att få in nya ledare i hockeyn. Alla ledare behövs och framförallt behöver vi fler kvinnliga ledare som förebilder för unga tjejer. Det har kommit fram betydligt fler kvinnor som tränare bara de senaste åren men de behöver blir fler. Jag tycker det är föreningars skyldighet att ställa frågan om att bli ledare till spelare som lagt av eller börjar bli färdiga med sin egen aktiva karriär. Antalet hockeyspelande tjejer ökar för varje säsong, då behöver vi fler utbildade ledare för att ta hand om och utveckla våra spelare.

Ylva Lindberg förbundskapten U18 landslaget, Madeleine Östling assisterande förbundskapten U18 landslagen och huvudtränare i Brynäs, Nanna Jansson assisterande tränare i Brynäs, Emelie Berggren huvudtränare och damansvarig i AIK, Lisa Hedengren assisterande tränare i AIK är alla exempel på före detta spelare som tagit sig vidare i en tränarkarriär. De är nu förebilder för våra unga spelare och även förebilder för andra kvinnliga tränare.

I veckan som var slog Luleå HF publikrekordet i en serieomgång för SDHL (eller Riksserien). 3150 personer såg dem ta emot MODO. Luleå har gjort ett fantastiskt jobb med att marknadsföra sitt damlag, lyfta fram sina spelare i sociala medier på hemsida osv. Det är ingen tillfällighet att det var just Luleå som hade över 100 tjejer på isen under World Girls´ Ice Hockey Weekend.

 

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info