Hoppa till sidans innehåll

Henrik Haraldsson: Barn- och ungdomstemakonferensen blir ett avstamp för ett brett utvecklingsarbete

12 OKT 2015 09:24
Vi ser detta som ett avstamp för ett brett utvecklingsarbete kring vår barn- och ungdomsishockey, med den uttalade visionen att vara ”världens bästa – på och utanför isen”.
  • Skapad: 12 OKT 2015 09:24

Den 16-17 oktober genomför Svenska Ishockeyförbundet en, av Förbundsstyrelsen initierad, Barn- och ungdomstemakonferens. Ca 150 personer, från såväl förenings- som distrikts och central nivå kommer under två dagar diskutera viktiga framtidsfrågor med bäring på barn- och ungdomsverksamheten. Formatet är detsamma som tidigare genomförda Juniortemautredningen (2002) och Damtemautredningen (2010). Det har visat sig vara en modell som fungerar bra i vår rörelse. En bred representation från olika verksamhetsdelar och nivåer skapar goda förutsättningar för att frågorna ges olika perspektiv och bidrar dessutom till en automatisk förankring i hockeysverige.

Vi ser detta som ett avstamp för ett brett utvecklingsarbete kring vår barn- och ungdomsishockey, med den uttalade visionen att vara ”världens bästa – på och utanför isen”. Att göra det i en nära dialog med föreningar och distrikt är en viktig framgångsfaktor.

Konferensen kommer vara indelad i fem olika ämnesblock, där upplägget inom varje block är att efter en kortare inledning ha gruppdiskussioner som ska generera konkreta förslag på åtgärder. Alla samtal och diskussioner kommer ta sin utgångspunkt i de fiktiva personerna Linus och Klara, med föreningen som en viktig förutsättning för aktiviteten. Det är ett pedagogiskt grepp för att påminna oss om att ha individens bästa i fokus.

Ämnesblocken är:

Vår värdegrund – lever vi som vi lär
Vår värdegrund bygger på ledorden Glädje, Tävling, Respekt och Rent spel. Vi kommer fördjupa oss i vad det innebär att ha en värdegrund och hur man kan arbeta med den. Varför det är viktigt med en uttalad, väl kommunicerad och förankrad värdegrund samt hur vi arbetar med den i praktiken.

Spelarutveckling
Inom ramen för detta ämnesblock kommer vi lyfta upp aspekter kring ledarskap och betydelsen av det för att ishockeyn ska vara öppen och välkomnande för alla som vill. Det kommer även handla om organisering och träningsplanering, om vi tränar på rätt saker i rätt omfattning, nivåanpassning/individanpassning etc.

Tävling – som en del i spelarutvecklingen
Här kommer vi resonera kring syftet med tävling i yngre åldrar. Hur vi mäter framgång, resultat kontra prestation. Toppning och utslagning samt värvningar inom ungdomshockeyn kommer vara givna inslag.

Föreningsutveckling
Förutom att ge en gedigen inledning kring föreningslära och vad det innebär att vara en del av en förening så kommer vi diskutera kring frågor som; Varför är det viktigt med starka föreningar? Hur skapar vi starka föreningar? Vilken effekt får det för Linus och Klara att vi har ett stort utbud av starka och sunda föreningar? Utrymme kommer även ges för att diskutera andra viktiga förutsättningar för verksamheten, såsom rekrytering av funktionärer och hur vi ska arbeta med att behålla dessa längre.

Distriktslagsverksamheten
Inför säsongen 2013/2014 infördes ett nytt format för TV-pucken, vilket innebar kvalspel i september och finalspel i november. Vad har det fått för effekter i ett individperspektiv? Avsikten med detta block är att diskutera mål och syfte för TV-pucken och Stålbucklan och hur vi ser på föreningars respektive distrikts roll i spelarutvecklingen.


Förväntningarna på Barn- och ungdomstemakonferensen, och framförallt effekterna av den, är höga i hockeysverige. Både från oss på Svenska Ishockeyförbundet och från distrikt och föreningar. Resultatet kommer bli så bra som vi gör det tillsammans. Jag hoppas och tror att alla som närvarar på konferensen kommer göra sitt yttersta för att bidra till att åtgärderna blir de rätta. Och att vi alla, med gemensamma krafter, kan omsätta dessa åtgärder i praktiken på ett framgångsrikt sätt.

 

Livesändning av konferensen

Barn- och ungdomstema konferensen livesänds gratis via Live Arena. Även ett speciellt hockeymagasin sänds 21 oktober klockan 17.00.

Klicka här för mer information och livesändning

Skribent: Henrik Haraldsson

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info