Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Huvudvridningar och tränarens mindset

16 AUG 2019 09:48
Äntligen dags för en ny säsong där vi som ledare kommer ställas inför massor av utmaningar och därför tänkte jag att jag skickar ut en egen utmaning till alla ledare nu direkt.
  • Skapad: 16 AUG 2019 09:48

Det har de senaste två säsongerna börjat pratas mer och mer om utvecklingen av forwardsspelet i Svensk ishockey och jag vill med denna krönika trycka än mer på detta. För om vi tränare ska vara ärliga när vi tittar oss i spegeln så vill jag påstå att vi inte är lika skickliga i att utbilda våra forwards som vi utbildar våra backar. Vi är inte lika noggranna i att ge våra forwards feedback på detaljer i deras spel och dessutom vill jag påstå att vi har ett annat mindset när vi utbildar våra backar än vi har när vi jobbar med forwards vilket blir extra tydligt i det offensiva spelet. En del för att vara en offensivt skicklig forward är såklart att det krävs väldigt goda tekniska grunder. Men jag tänkte här lyfta två andra exempel som jag tycker vi på alla nivåer, från de allra yngsta till den yttersta eliten kan utveckla när vi jobbar med forwards.

Huvudvridningar
Backar får ständigt feedback/instruktioner att de ska vrida på huvudet så fort de är på väg till pucken. Detta för att skapa sig så mycket information som möjligt för att kunna ta bra beslut med pucken. Vi pratar med backarna om att bli skickliga på att vända bort den motståndare som sätter press på dem och vi lär dem också olika tekniska detaljer för att kunna göra det med exempelvis skridskofinter osv. I träningen försätter vi sedan backarna extremt mycket för dessa situationer och utmanar dem hela tiden i detta.

Om vi sedan funderar över hur ofta vi är på våra forwards att ständigt vrida på huvudet innan de får pucken så vågar jag bestämt säga att det inte alls är i lika stor utsträckning. En forward som gör sig spelbar oavsett när det är på isen så bör även hen alltid vrida på huvudet för att kunna ta in information för att fatta bra och snabba beslut med pucken.

Mindset
Backar uppmuntras att alltid hitta kreativa lösningar i spelet nerifrån. Att slå sarg-ut ur egen zon har mer eller mindre blivit ett skällsord, särskilt i ungdomshockeyn. Många tränare har mer eller mindre förbjudit detta för att backarna ska utmanas och lära sig att spela sig ur situationer även om det är trångt och de känner sig pressade. Många gånger blir det misslyckanden men detta är något som tränaren har överseende med, oavsett om det är träning eller match och backen får uppmuntrande feedback i form av att hen försökte vara konstruktiv i sitt spel. Däremot så hjälper vi denne back med tips om vad hon eller han kan göra när liknande situationer uppstår.

Tar vi samma exempel med en forward som dribblar på den offensiva blålinjen, eller söker en svår krosspassning som leder till en spelvändning så är tonen däremot en helt annan. ”Vi får aldrig tappa pucken på offensiv blålinje” är minst lika vanligt förekommande som att backar ska uppmuntras vara kreativa i egen försvarszon. Jag vill påstå att det utvecklande mindsetet vi har med våra backar också måste införas på forwardsutbildningen. Om vi ”aldrig får tappa pucken på offensiv blålinje” så signalerar det också till våra forwards att misstag inte är tillåtet vilket kväver spelarens förmåga till utveckling. Istället borde vi anamma samma princip som med backarna, det vill säga att uppmuntra forwards att alltid ta in pucken i offensiv zon med kontroll. Om misstag görs (vilket kommer ske) bör vi även där ge spelaren uppmuntrande feedback i det hon eller han försökte åstadkomma men också hjälpa spelaren med feedback, tips och stöttning i att hitta andra lösningar i liknande situationer. Även detta oavsett om det är träning eller match.

Med dessa två detaljer samt att vi tidigt kan få spelarna och förstå några grundläggande principer i spelet såsom bredd-djup, tid-yta, skapa trianglar mm i kombination med att vi uppmuntrar/stöttar/coachar spelarna att våga hitta konstruktiva lösningar så tror jag att detta kommer ge oss fler offensivt skickliga forwards i framtiden. Så låt oss ta utmaningen och feedbacka våra forwards att alltid vrida på huvudet och ta in information innan de får pucken samt använda oss av samma mindset som när vi utbildar våra backar.

Lycka till!

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Stefan Ladhe
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info