Hoppa till sidans innehåll

Tobias Pehrsson: Från det stora till det lilla, från det långsamma till det snabba

29 NOV 2017 08:00
  • Skapad: 29 NOV 2017 08:00

Det går fort i ishockey, det går fort på så otroligt många sätt. Från att det går snabbare i spelet till att beslut på isen måste tas allt snabbare. Förändringar på organisationsnivå i klubbledningar sker i klart ökad takt. Ja det går helt enkelt väldigt fort där ute, på alla plan och på alla nivåer. Det gäller att vara förberedd, ha en plan uppbackad av en okuvlig vilja och aldrig sviktande uthållighet.

Vi ser tendenser till ökade stressnivåer i såväl samhället, som på organisations- och klubbnivå (ledningsgrupper) till arbetet på golvet med ishockeyns ledare och spelare. Kan den ökade kognitiva stressen som idag råder på dessa olika nivåer, korrelera med det klart ökade tempot, att det går väldigt fort på så otroligt många olika sätt? Tider av resultatmål, uppföljning, utvärdering, förändringar, krav på förbättringar och vips är stresspåslaget där. Till råga på det, är det sedermera i dessa miljöer som vi skall utvecklas steg för steg på ett metodiskt sätt. Dels utvecklas som människa i vår personliga utveckling, men även utvecklas som ledare i respektive uppdrag och för spelarnas del i sin spelarutveckling. Behåll tanken, jag återkommer…

Skall vi se på begreppet utveckling är det synonymt med förändring. En förändring kan vara av positiv karaktär, men en förändring kan också vara av negativ karaktär. Hur säkerställer vi att utvecklingen sker i rätt riktning? Att förändringen är av positiv karaktär? Jag tänker både i det stora sammanhanget dvs. i diverse samhällsfrågor kopplat mot välmående och personalpolitik, till det organisatoriska på klubb- och ledningsnivå samt inom ishockeyn med ledare- och spelarutveckling.

ISHOCKEYNS FARTER
Ishockeyn är en sport där farten på skridskoåkningen har ökat, farten på skotten har ökat, farten på pucken (att flytta puck) går snabbare, vilket medfört att besluten ute på isen måste tas snabbare idag. Fokus ligger på fart, att det går väldigt snabbt ute på isen i träning och match. Vilket i framtiden kommer ställa ökade krav på att träningsmetodik ligger i linje med att skapa spelare som kan hantera dessa farter.

Kan det vara som så att farten/hastigheten i spelet (skridskoåkning, passningsspel, skottet) ökat på ett så kraftigt sätt, att det över tid begränsar utvecklingen av Speluppfattning och spelförståelse? Kan det vara som så att farten/hastigheten ökat i en takt, som klart försvårar utvecklingen av Speluppfattningen och spelförståelsen?

FRAMTIDA UTMANINGAR
Ja hur vi än vänder och vrider på detta, kan vi konstatera att det kommer medföra en spelarutveckling som måste anpassas utefter vart ishockeyn är på väg. Ishockeyn har gått från en trög traktor till en snabbare sportbil. Ishockeyn är t.o.m. på väg att gå från en snabbare sportbil till ett flygplan. Detta medför att vi idag måste utveckla däcken, stommen, ramarna, styrningen, bromsarna, cylindrarna, förgasare, motorer, bensin- och oljetillförsel ännu mer. Med syfte att kunna hantera denna explosiva och snabba sportbil. Till dessa ökade farter skall vi lägga till en förare. En förare som skall hinna se motståndare framför, motståndare bakom, vägen och allt annat runt omkring för att hitta vägar/ytor för att vinna loppet. Ja, liknelsen hoppas jag blir tydlig utifrån vart vi är på väg med Svensk ishockey.

”Gör vi rätt – blir det lätt”
Om vi skall se till dagens ökade krav på spelarnas kapacitet. Ännu högre in i framtiden. Kommer det också att medför ökade krav på oss ledare i vårt sätt att utveckla spelarna. Att vi som ledare på en djupare nivå analyserar, vart har vi varit? Hur ser det ut idag? Och vart är vi på väg? Utifrån det tränar på ett sätt som gör att vi behåller och till och med fortsätter att vidareutveckla spelare med bra speluppfattning och spelförståelse. Att knäcka den koden blir en framtida utmaning för oss ledare och tränare i tider av höga farter.

”Mår vi bra – presterar vi bra”
Bör betraktas som grunden för utveckling, den mentala aspekten. Orsakerna till den ökade stressnivån som råder idag. Kommer även det att medför ökade krav på oss ledare att arbeta med ett ledarskap som skapar ett genuint lugn, ett förhållningssätt av tålamod, ett inre välmående och harmoni i vår omgivning. Och med det få människor att stärkas och utvecklas tillsammans. Att knäcka den koden blir även de en framtida utmaning för oss ledare och tränare i tider av stressrelaterade miljöer.

FRÅN DET STORA TILL DET LILLA & TILLBAKA
Utifrån en aning mer filosofisk ådra, synen på utvecklingen, att någonstans se en helhet i tillvaron. Samhället, idrotten och ishockeyn som så varmt ligger oss om hjärtat. Vi fokuserar mycket på detaljer för att driva utvecklingen framåt, vilket givetvis är helt rätt. Men vi behöver stanna upp och reflektera. Att helt enkelt påminna oss själva om helheten och det större perspektivet med våra drifter, vilket utsökt får mig att tänka på citatet:

”Människan offrar hälsan för att tjäna pengar, sedan offrar hen pengar för att få tillbaka hälsan. Hen är så angelägen om sin framtid att hen inte njuter av nuet. Följden blir att hen inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hen lever som om hen aldrig ska dö och så dör hen utan att någonsin ha levt ”

Vänliga Hälsningar
TOBIAS PEHRSSON
Spelarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

TILLBAKABLICK
Jag vill passa på att lyfta fram Uffe Lundbergs fina arbete som Spelarutvecklingsansvarig. Uffe en omtyckt människa, med gedigen kunskap och har gjort ett bra arbete för Svensk ishockey. Jag vill också önska Uffe lycka till i Södertälje SK som är hans nästa utmaning. Att få ta stafettpinnen efter Uffe, känns inspirerande. Och ja så var det där med att ”fylla ut hans kostym” ja tur att vi har samma kostymstorlek iaf. Skämt o sido. Idag är en ny dag och en ny krönika att leverera. Spänn fast dig och håll till godo!

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info