Hoppa till sidans innehåll

Tobias Pehrsson: ”IDAG ÄR DET DAGS ATT UTMANA DIG SJÄLV”

17 JAN 2018 13:18
”Ledarskap + spelarskap + utmana sig själv = utveckling + framgång”
  • Skapad: 17 JAN 2018 13:18

Matematikern viskade mig en ekvation. En ekvation som har fått legat och gro i sisådär ett decennium. När jag vaknade imorse valde jag att sätta några få utvalda ord på den. En ekvation som kan stämma in i verkligheten (?) och du får bestämma själv hur just din ekvation ser ut beträffande utveckling och framgång. Från de tidigare skrivna krönikorna med en aning mer filosofisk ådra, kastar vi oss nu in i en mer konkret. Där ”vänsterled blir lika med högerled” och den ekvation som vi försöker att förstå oss på är:

”Ledarskap + spelarskap + utmana sig själv = utveckling + framgång”.


Idag är det dags att utmana dig själv. Men Vi måste börja med att ställa oss frågan varför? Varje dag ser väldigt lika ut, vi har det vi har och det vi inte har, det har vi inte. Vi sover, vi vaknar, vi äter och har tillgång till mat hela dagen. Kläder på kroppen. Familjekonstellationer i lite olika slag. Gamla vänner och nya vänner. Vi har ett arbete eller går i skola och studerar, där varje dag ser någorlunda lika ut. Förmodligen har vi massa andra saker i livet som vi trivs med. Vi borde vara tillfreds och vi är säkert tillfreds i månt och mycket. Vi är i vår komfortzon – där vi gillar de dagliga rutinerna, rutiner som gör oss trygga. Vilket är ett fullt mänskligt beteendemönster för Dig, mig och dem vi känner.

När vi går utanför denna komfortzon och gör något helt nytt, då händer det något med oss? Det händer något väldigt underbart och fantastiskt. I ögonblicket när vi går ut ur vår komfortzon, vi blir rädda för att göra fel, vi tappar kontrollen, fotfästet lossnar, för stunden blir vi otrygga och det är precis just utifrån det som något alldeles underbart och fantastiskt sker. Efteråt kommer känslan av; Jag är nöjd med mig själv! Jag klarade av det! Jag kan! Jag går stärkt därifrån. Och vi kan konstatera att den mark som tidigare var oorienterad – blev precis orienterad. Den tidigare situationen som var ny för oss – blev precis en erfarenhet rikare. Den tidigare obehagliga upplevelsen – blev plötsligt en upplevelse som kommer kännas betydligt mer behaglig nästa gång. Vi flyttar våra gränser, vi utmanar oss själva och vi utvecklas.

YOU MUST DO THE THING - YOU THINK YOU CANNOT DO
Jag minns så väl när jag gick i högstadiet och gymnasiet. Jag hade en stor rädsla, vilket var att prata inför hela klassen och i större grupper. Jag var rädd för att säga fel. Rädd för vad andra skulle tycka och tänka. Rädd för att göra bort mig. Några år senare valde jag att studera vidare inom idrott och specifikt ishockey. Jag med mina kurskamrater utsattes för drama. En kurs i drama. Stå inför andra, prata och göra såväl tokiga saker som aningen lättare uppgifter. Ständigt nervös, hög anspänning, väldigt obekvämt i situationen och jag tvingades att flytta mina gränser. Där jag utmanade mig själv. Idag i mitt arbete utsätts jag för detta mer eller mindre varje dag och jag älskar det. Idag ser jag sammanhanget från vart jag var då kontra vart jag är nu. Du har säkert dina situationer och händelser som Du har ställts inför under din resa. Situationer och händelser som påminner om den jag beskrev. Där Du idag kan se det som en lärdom och erfarenhet rikare. Behåll den tanken… Jag kommer tillbaka till detta…   

”Ledarskap + spelarskap + utmana dig själv”
Ledarskapet är grunden för att utveckla människor och ishockeyspelare. Vi själva ifrågasätter ledarskapet och även media ifrågasätter det. Själva ledarskapet har jag själv belyst i mina tidigare krönikor, där jag haft lite olika infallsvinklar på det. Men nu vill jag sätta strålkastarljuset på den andra sidan av myntet nämligen; Spelarskapet. Vad är spelarskap? Vad menar jag med det begreppet? Jo, så länge ledarna har en tydlig verksamhetsplan, på ett pedagogiskt sätt förmedlar det, jobbar Salutogent i ledarskapet, ställer krav på spelarna och följer upp det med konsekvenser. Ja, då har ledarna satt en grund. Därefter kommer vi till spelarnas ansvar, vilket är Spelarskapet. Du som spelare bär ett ansvar att ge tillbaka en motprestation till dina tränare. Du som tränare skall ställa upp på för dina spelare på alla möjliga sätt, skydda dina spelare när det går mindre bra osv. Ge spelaren stöd och trygghet för att utvecklas. Ömsesidighet! Du som spelare bär ett ansvar att ge tillbaka, genom goda förberedelser till 100 % för en topprestation. Både för din skull, för lagets skull och för klubbens skull som du representerar. Det blir alldeles för endimensionellt att bara identifiera fel oss tränarna. Det krävs två för att dansa! Men det börjar med ett tydligt ledarskap, men det måste följas av ett professionellt Spelarskap.

”Utveckling + framgång”
Kan vi skapa en miljö där tränarna tillsammans med spelarna, utmanar sig själva i den fysiska träningen, på isträning och i matchsituationer. Samt vid teorier såsom video- och matchgenomgångar. Att tillsammans tränare och spelare utmanar sig själva och utmanar varandra med bra frågeställningar som: Varför gjorde vi så? Gör vi rätt saker? Vad var bra i den situationen? Vi letar rätt i våra prestationer. Men även se förbättringspunkter, vad hade vi kunnat göra annorlunda/bättre? När denna dialog infriar sig (tränare till spelare och spelare till tränare) är ärlig, genuin och med välvilja att göra varandra bättre – då har vi kommit långt i processen.

NYA JAKTMARKER
Tillbaka… erfarenheten säger, att det är dem situationer som vi varit mest obekväma i, mest rädda för och känt mest obehag av. Också är dem situationerna som utvecklat oss allra mest. Vi behöver således utmana oss själva. Bestäm dig för vilka områden du vill utveckla? Vilka barriärer vill du bryta på jobbet? Vilka gränser vill du flytta i din träning? Hur vill du utmana dig själv? Bestäm dig för att idag göra något som du inte tidigare gjort, eller något som det var länge sedan du gjorde! På bussen sätt dig vid en ny människa och börja prata, se vart de leder till. Utmana dig själv genom att gå ur din komfortzon. Kan vara inom olika sociala sammanhang, på ditt jobb, i din träning eller på andra sätt. Stretcha just dina gränser, just dina förmågor och se vart de leder till.

”Idag är det dags att utmana dig själv!”

Vänliga Hälsningar
TOBIAS PEHRSSON
Spelarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info