Hoppa till sidans innehåll

Tobias Pehrsson: SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT - VÄLMÅENDE

18 DEC 2017 16:40
På senare tid har uppmärksamheten och nyfikenheten ökats för att ta reda på, vad det är som gör att vi mår bra?
  • Skapad: 18 DEC 2017 16:40

 

Vilka är de faktorer som gör att vi håller oss till en god hälsa? Ja, intresset för detta har växt lavinartat. Vi kan inte ta vår hälsa för givet längre, plötsligt sitter vi där med en ohälsa som omedvetet växt fram såväl somatiskt som kognitivt under en längre tid. Vem drog i handbromsen åt oss? Det är inte lätt, när man själv är mitt i det. Vi letar svar på frågorna och kommer ner till några centrala delar, för hur vi skall utvecklas som människor in i den framtid som vi kommer gå till mötes.

Vi kommer hamna i tre viktiga delar, tre viktiga svar – som kan ses som avgörande faktorer för att vi som människor skall må bra och således prestera bra. Då tänker jag både på dig som arbetsgivare, arbetstagare, du som är en god förebild, dig som förälder, dig som coach eller du som spelare.

”When you talk, you are only repeating what you already know.
But if you listen you may learn something new…”

OMGE DIG AV MÄNNISKOR SOM GER DIG ENERGI
Vad är det som gör att vi mår bra? Vi är starkt beroende av vår omgivning, vår omgivning blir en avgörande faktor för att vi skall ”må bra – prestera bra”. Att du som spelar får spela med ”rätt” spelare som kompletterar dig, för att du skall få ut mer av ditt spel. Att du som arbetstagare i din arbetsgrupp omges av ”rätt” människor runt omkring dig som berikar dig med ny inputs. Att du som coach/tränare har ”rätt” ledarteam kring dig med olika kompetenser för att tillsammans kunna göra skillnad. Vi kan konstatera att vår omgivning blir viktig. Med denna bakgrund, vill jag fastslå med bestämdhet att de är viktigt att omges med människor som GER energi, istället för människor som TAR energi. Detta är en nyckelfaktor för att vi skall lyckas utvecklas och må bra både på ett enskilt plan och som grupp.

SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT
Vilka är de faktorer som gör att vi håller oss till en god hälsa? Vi kommer ner till det kognitiva planet det vill säga våra tankar. ”Allt börjar med en tanke”, ett mantra som jag själv använder mig av i olika sammanhang. Men sanningen är den att allt vi gör och allt det vi en gång skapade, det började med en tanke. En tanke som fick växa, en tanke som blev en handling och som tillslut gjorde att vi hamnade där vi hamnade. En tanke – Salutogent förhållningssätt. Salutogent betyder att vi letar rätt, istället för att leta fel. Och herregud, vad jag hör människor på tåget, i sociala miljöer, på lunchraster, på läktarna, i omklädningsrum och bland ledare där man letar fel.

Man ser till de misstag som sker, konstaterar att vi inte räcker till där och där, vi skulle gjort annorlunda i den situationen, han gjorde fel där, varför gjorde vi inte så osv. Huvudvärk säger jag! Vi skapar ett klimat där vi letar orsaker på varför det blir fel och med det sagt begränsar potentialen. Detta är ett patogent förhållningssätt. Ett förhållningssätt som leder till såväl försämrade prestationer kortsiktigt som över tid leder till en ohälsa. Vilket både vetenskap och beprövad erfarenhet understryker. Istället för att fokusera på det som är rätt och orsaker till varför det blir rätt. Detta är ett salutogent förhållningssätt, som i det långa loppet driver utvecklingen framåt och skapar välmående och god hälsa.

HELIKOPTERPERSPEKTIV & CHEFSKAP
Vem drog i handbromsen åt oss? När vi är som mest fokuserade på våra uppgifter och är mitt inne i vårt arbete. Vi driver olika frågor framåt, vi tänker, vi agerar och det så kallade ekorrhjulet går på högvarv. Deadline att hålla, tider att passa, nytt möte och in i de tankarna. Till nästa möte och så vidare. Du känner väl igen dig. Eller när du som spelare går från övning till övning, från träning till träning, fysträning, isträning och match varannan dag och sedan match igen, ekorrhjulet går. Men vänta nu… stanna upp…

Vad gör jag egentligen? Gör jag rätt? Är jag på rätt väg? (Leta rätt – salutogent)

Vi alla behöver stanna upp och fundera över vad det är som sker i vårt arbete. Att reflektera och fundera över sig själv och det vi gör. I detta behöver vi alla vägledning och coachning från någon utomstående, från någon som kan se saker med andra ögon. Någon som har distans till det vi själva är mitt inne i med syfte att få ett annat perspektiv ett s.k. Helikopterperspektiv.

Vi behöver goda ledare med ett chefskap som berikar, får andra att växa och utvecklas. Vi behöver inte människor som drivs av makt, position och egen vinning. Tvärtom. Vi behöver människor (ledare/chefer) som drivs av att utveckla andra och varandra, ger förtroende – får den enskilde att växa och tillsammans med gruppen utvecklas.

Sammanfattningsvis
Vi börjar närma oss några valda sanningar och för sista gången, både för dig som är arbetsgivare, för dig som arbetstagare, du som är en god förebild, dig som förälder, dig som coach eller du som spelare:

Omge dig av människor som ger dig energi. Leta rätt – Salutogent förhållningssätt för att skapa god hälsa. Stanna upp och fundera över det du gör, helikopterperspektivet. Ett gott chefskap och ett berikande ledarskap. Ja, med dessa ingredienser skapar vi välmående både kortsiktigt och över tid. Där både DU, JAG och VI tillsammans kan bli vinnare idag och imorgon.

”Fråga dig själv om det du gör idag tar dig närmre där du vill vara imorgon?”

Vänliga Hälsningar
TOBIAS PEHRSSON
Spelarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info