Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedt: Anläggningsfrågan - svensk ishockeys i särklass viktigaste fråga!

04 NOV 2015 08:00
Av våra tre prioriterade områden; rekrytera, behålla och anläggningar är det sistnämnda utan konkurrens det viktigaste.
  • Skapad: 04 NOV 2015 08:00

Ishockeyns snabba och unika tillväxt, både ur utövarperspektivet och ur åskådarperspektivet på 60- och 70-talet, gick hand i hand med ett kraftfullt nyskapande av ishallar. Bakom utvecklingen från 2 ishallar 1958 till 360 ishallar 2015 har det legat ett enormt arbete. Utan detta arbete för fler isytor hade Sverige aldrig varit en av världens ledande ishockeynationer och ishockey hade aldrig varit den stora publiksport den nu är i vårt land. I dagens Sverige med hög urbaniseringstakt är istimmar en bristvara speciellt i tätorter. Den stora rekryteringskampanj - ja, den största någonsin - Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med landets hockeyföreningar nu genomför ökar ytterligare trycket på resursen "träningstid på is". Vi får redan indikationer på att klubbar stänger dörren till sin verksamhet för nya deltagare eftersom det är fullt i ishallen, det finns ingen mer istid att uppbringa. För att leva upp till visionen att utöka rekryteringen ur ett mångfaldsperspektiv  måste vi samtidigt jobba mycket aktivt för att behålla befintliga isytor och dessutom skapa nya.

 

Folkhälsa och samhällsnytta

För att lära sig att åka skridskor krävs kontinuerlig träning, vilket kräver tillgång till is. Att åka skridskor är mycket bra och rolig motion för alla, vilket ur folkhälsosynpunkt ska beaktas. I ishockey är skridskoåkning själva grundfundamentet. Behärskar man förflyttningarna på isen blir utövandet av ishockeyspelet så mycket mer givande. Att lära sig åka skridskor var en gång i tiden i Sverige en viktig del av den fysiska och motoriska allmänbildningen. Många var det som på 60- och 70-talen lärde sig åka skridskor på skolans gymnastiktimmar. Denna grundutbildning borde även idag vara en rättighet för barn, precis som simundervisning. Fysiskt aktiva barn presterar bättre i skolans teoretiska ämnen än stillasittande barn. Lär man sig tidigt att åka skridskor så skapas möjligheten att i framtiden ha kul på isen. Åkglädje är bl.a. att få känna fartvinden i ansiktet och att få njuta av skridskoåkningens möjligheter till snabba svängar och åkriktningsförändringar. Mer is till folket! Om barn- och ungdomar bara får chansen att prova på skridskoåkning och dessutom får öva lite, så blir väldigt många av dem frälsta för livet. Vilket kommer att medföra möjlighet till rolig och meningsfull fritid.

 

Hockey för alla

När vi idag i Sverige talar om idrottsanläggningar verkar det om en del makthavare bara tänker på arenor för elitidrott.  Okej, de är viktiga för eliten, men de ersätter inte enkla och kostnadsmässigt billigare anläggningar. I ishockey finns det många olika lösningar som fungerar. "Mini-utebanor" och "mini-ishallar" som kan och bör byggas vid skolor, fritis, dagis och i bostadsområden. Relativt billiga både ur investeringssynpunkt och ur driftsynpunkt. Här kan den lokala föreningen ställa upp med experthjälp när det gäller undervisning i skridskoåkningens första stapplande skär. Det blir också en perfekt samlingspunkt för områdets barn- och ungdomar. Gärna ur ett mångfaldsperspektiv. Tonvikt ska inte vara organiserad ishockeyträning utan på "lek-på-is", öppen för alla.  Det behövs också rinkar med fullstora mått för ishockeyspel. Både utomhus och inomhus. Framförallt det sistnämnda med tanke på dagens klimatsituation. Rekryteringen av nya utövare till ishockeysporten är inget självspelande piano, men med de senaste årens framgångsrika rekryteringsarbete till "Tre Kronors ishockeyskola för barn" är tillkomsten av fler enkla ishallar ett måste för att klara av att behålla alla nya deltagare i ishockeyn. Vårt mål är att ishockey ska vara en sport med ett livslångt engagemang, både för unga och gamla. Rekreationshockey är framtidens melodi.

Skribent: Tommy Boustedt

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info