Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Brottsligheten minskar när stödet till idrotten ökar!

15 JAN 2014 13:38
Läs även om Powerplaykampanjen och Vägen till mönsterförening!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

I en mycket intressant och läsvärd rapport från Swedstat Statistics & Research läser man följande tänkvärda analys. Jag citerar ur rapporten.

"Riksidrottsförbundet genomförde 2011 en undersökning där de frågade Sveriges kommuner hur mycket de budgeterade i kommunalt idrottsstöd för 2012. Undersökningen visar att Sveriges kommuner varierar kraftigt i sitt idrottsstöd per invånare. Bland de kommuner som ger mest respektive minst i idrottsstöd per invånare, kan idrottsstödet per invånare skilja sig flera hundra procent mellan kommunerna.

Med hjälp av statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) 2012 går det att studera förhållandet mellan antalet anmälda brott i kommunen och storleken på kommunens idrottsstöd. När detta sedan jämförs kommunerna emellan, visar det sig att det finns ett tydligt samband:

Ju mer kommunalt idrottsstöd en kommun ger, desto mindre brottslighet finns det i kommunen.

Sambandet är i vissa fall så starkt att brottsligheten till och med minskar mer med ökat idrottsstöd än med ökad sysselsättning i kommunen. Lägger man därtill de positiva hälsoeffekterna av ökat idrottande, och den positiva mediebild som idrott kan medföra, så kan effekterna av låg arbetslöshet jämfört med effekterna av ökat idrottsstöd till och med beskrivas som blygsamma.

Resultaten som framkommer i den unika forskning Swedstat genomfört, visar bland annat politiker och andra beslutsfattare vilken roll idrotten spelar i samhället.

Statistiken talar nämligen sitt tydliga språk:

Brottsligheten minskar när stödet till idrotten ökar."

Tack Swedstat, för att vetenskapligt belägga det som jag alltid trott på.

Svenska Ishockeyförbundets värdegrund är en mycket viktig bas i vår verksamhet!

Inom området respekt har vi ett tydligt ställningstagande i vår värdegrund. Så här tycker vi:

–Vi respekterar och visar hänsyn till varandra genom ord och handling både på och utanför isen. Vi jobbar aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning får vara med i vår verksamhet. Delaktighet och demokrati ska vara utmärkande drag i arbetet för att utveckla vår idrott.

Powerplaykampanjen

Denna kampanj genomför vi bla. för att visa att vi verkligen står för det vi i vår värdegrund skriver.

Många hbtq-personer känner sig ensamma och utanför inom idrotten, så behöver det inte vara.

För att visa stöd till idrottande hbtq-personer och för att visa var idrotten står har RFSL och Svensk Hockey tillsammans startat en enkel kampanj, Powerplaykampanjen.

Powerplay betyder för oss i det här sammanhanget att vi är många som går samman för alla människors lika rättigheter. Tillsammans för en öppen idrott!

Svensk Hockey och RFSL samlar de röster som tycker att hbtq-personers mänskliga rättigheter är en självklarhet och att alla som kan och vill ska ha möjlighet att delta i svensk idrott. Din röst är viktig och gör skillnad!

"Jag tycker att man får vara precis hur man vill". Dessa kloka ord uttalar den svenske superstjärnan Henrik Zetterberg i kampanjen.

Vägen till Mönsterförening

Rekrytera, behålla och isytor är nyckelbegrepp i ishockeyns utvecklingsarbete. En del föreningar är och har varit framgångsrika inom dessa områden under lång tid. Vad är det om gjort att de lyckats år efter år? För att få svar på den frågan och på en mängd andra frågor inom området startade Svenska Ishockeyförbundet ett projekt under arbetsnamnet "Vägen till Mönsterförening". I arbetet har 36 "mönsterföreningar" och SIF:s Hockeykonsulenter tillsammans under 3 års tid arbetat med dessa frågeställningar.

Nu har svaren på många av dessa frågor och även en mängd goda exempel sammanställts i ett alldeles nytt utbildningsmaterial som också ingår kostnadsfritt i Idrottslyftet 2014. För att svensk hockey ska fortsätta utvecklas fordras starka föreningar med välutbildade ledare i spetsen. En uppmaning till alla ambitiösa och framåtsträvande föreningsmänniskor inom svensk hockey från min sida är: - Sök detta Idrottslyftsprojekt för att utveckla er förening. Det tjänar alla på!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info