Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedt: Föräldrafoldern - Ett av ishockeyns viktigaste verktyg för en bättre hockey!

08 OKT 2014 08:49
Läs krönikan och ladda hem den nya föräldrafoldern!
  • Skapad: 08 OKT 2014 08:49

Jag vill härmed i valtider propagera för och påverka alla våra föreningar att aktivt använda den av Svenska Ishockeyförbundet producerade utbildnings- och informationsskriften "Föräldrafoldern". Där finns en mängd matnyttig information för både föräldrar, ledare och spelare med ett engagemang i svensk barn- och ungdomshockey. Detta ska vara ett levande dokument som ska komplettera läroplanerna i utbildningsmaterialen "Tre Kronors Hockeyskola" och "Ishockeyns ABC". Ur utvecklings- och utbildningssynpunkt är svensk hockey med dessa tre dokument/utbildningsmaterial på skrivbordet ett föredöme inom den svenska idrottsrörelsen. Det gäller hela tiden att också omsätta dessa teorier till praktisk handling. Mycket snack är viktigt, men också mycket handling. För att verkligen sälja in  "Föräldrafoldern" tänkte jag här försöka plocka ut det viktigaste ur dess innehåll.

Barns rätt i idrott

Alla hockeyspelande barn- och ungdomar har rätt att få vara med oavsett skicklighetsnivå, utvecklingsnivå och mognadsnivå. Man ska mötas av duktiga och positiva ledare som ger bra utbildning och bygger en rolig och stimulerande verksamhet.

Föräldrarollen

Följande föräldraråd är viktiga för barns och ungdomars deltagande i ishockeyrörelsen:

  • Sätt Dig in i hur föreningen jobbar med B/U-hockey.
  • Låt barnen så snart det går att klara sitt hockeyspel själv.
  • Stötta ledarna och barnen. Hjälp till att bygga en positiv miljö.
  • Hjälp ledarna med att lära barnen "Fairplay & Respekt".
  • Stötta domarna. De ska känna sig välkomna och väl omhändertagna
  • Undvik resultathets. Utveckling och utbildning tar lång tid.
  • Låt barnen utöva flera idrotter. Variation ger bättre utveckling.

Föräldraansvar

Föräldrar coachar inte sitt barn från rinkside vid träning och match, och lägger sig inte i laguttagningar, men visar ett ärligt och sunt intresse för barnets hockeyspelande. Det gäller också att komma ihåg att man som förälder är en viktig förebild.

Ledaransvar

Det är viktigare att ledare utbildar och utvecklar spelare och människor än att de vinner matcher. Ledaren ser alla barn och ger alla samma chans att utvecklas. Glömmer inte heller bort att se människan i hockeyspelaren. Kommunicerar och för en kontinuerlig dialog med alla spelare.

Spelaransvar

För spelarna är det viktigt att vara en bra kompis genom att visa respekt för lagkamrater, ledare, domare och motståndare. Spelaren sprider positiv energi, ger beröm, stöttar och hjälper vid behov och efter förmåga. Att behandla alla lika och att kommunicera med alla är andra nyckelbegrepp.

Alkohol och droger

Givetvis så råder nolltolerans för spelarna inom barn- och ungdomshockeyn. Det gäller även för ledare och föräldrar i samband med träning och match. Men även kvällen innan uppdrag med skjutsning till hockeyaktiviteter bör nykterhet råda. Detta gäller givetvis ledarna också.

Ishockeyns värdegrund

Svensk hockey tar ställning för rent spel och mot fusk, våld, mobbning, rasism, grovt språkbruk, dopning, alkohol och droger. Vi vill på alla nivåer bedriva ishockey så att ishockeysporten positivt inverkar och påverkar både fysiskt och psykiskt, på och utanför rinken.

Kost och sömn

För prestationen är kost och sömn lika viktigt som träning. Tillräckligt med bra mat och ordentligt med sömn är en grundförutsättning för att fysisk ansträngning ska vara utvecklande. Det gäller att få i sig kolhydrater, proteiner och fett från bra mat. Komihåg att grönsaker och frukt ger livsviktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Frukost, lunch och middag, kompletterat med 2-3 mellanmål bör de ishockeyspelande barnen få i sig.

Utrustning

För att kunna behärska skridskoåkningens sköna konst så är rätt valda och anpassade skridskor avgörande. Skridskon ska passa på direkten och den ska inte vara något att växa i. Den ska sitt som en handske. Köp inte en dyr vuxenskridsko, utan en som är både billigare och gjord för barn. Begagnat i rätt storlek fungerar också. Glöm inte slipningen! Sedan behövs en hel del skydd som gärna kan vara begagnade. Se till så att hjälm, ansiktsskydd och halsskydd sitter perfekt. Klubban bör vara av barn- och ungdomsmodell. Behöver absolut inte vara av compositmaterial! Dessa är dyra och inte anpassade för barn.

Hockeyakademin.se

Vill du få tag i "Föräldrafoldern", eller svensk ishockeys läroplaner för barn- och ungdomar, "Tre Kronors Hockeyskola" och "Ishockeyns ABC", gå då in på länkarna nedan. Jag är säker på att du genom att följa denna intressanta hockeysajt blir en bättre hockeyförälder. Och vem vill inte det?¨

Till föräldrasidan med bl a föräldrafoldern!

Till Ishockeyns ABC

ABC pärm

Skribent: Johan Andersson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info