Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedt: Goda råd till unga hockeyspelare

06 MAJ 2015 07:00
Hur optimerar man sitt hockeyspelande?
  • Skapad: 06 MAJ 2015 07:00

Trots att jag är Generalsekreterare och inte direkt arbetar som hockeytränare idag, så tar jag mig friheten att efter många års coachande, dela ut några "goda råd" till unga ishockeyspelare.

Träningsplanering

Att tidigt vara med och planera sin träning och sitt idrottande är en grundförutsättning för rolig och utvecklande verksamhet. Det gäller att försöka svara på frågor som: -Hur mycket ska jag träna? -Vad ska jag träna på? -Hur ska jag äta för att må bra? -Hur får jag tillräckligt med sömn och vila? -Vad vill jag och vad behöver jag träna extra på? -Hur ser min kortsiktiga planering ut (morgondagen, nästa vecka)? -Vad är min plan för nästa säsong när det gäller träning och spel (sommaren, hösten, vintern, våren)?                                     Genom att bygga en enkel och praktisk plan för idrottandet, skapas bättre möjligheter för att utvecklas och för att ha kul. Ordning och reda är en bra grogrund för utveckling. Träningsplanering hjälper också till med att ge utrymme åt andra viktiga aktiviteter under uppväxtåren som studier och umgänge med kompisar. Oavsett ålder och nivå är en bra och anpassad planering  en mycket bra grund att stå på.

Teknikträning

Skridskoåkning, puckföring, passningar, skott och närkampsspel är ishockeyns tekniska grunder. Dessa grunder behöver mycket nötning och repetition för att läras in på bästa sätt. Så ofta det går ska du i unga år nöta skridskoåkning. Inte bara på lagträningar utan också på egen hand eller tillsammans med kompisar. Det kan göras på allmänhetens åkning, genom att spela bandy, genom att åka på uppspolade naturisar och på sjöar när vinterklimatet  tillåter. Puckföring och finter kan man öva på utan tillgång till is, genom att dribbla träkulor och golfbollar på barmark, och genom landhockeyspel och innebandy. För att träna skott krävs en träskiva av något slag som underlag och ett mål framför en vägg. Med en hink puckar, en klubba och ett par hockeyhandskar så är du klar att börja skjuta. Öva på handledsskott, dragskott, slagskott och backhandsskott. Träna på prickskytte, snabba skott och oannonserade överaskningsskott. Att till fullo behärska ishockeyns tekniska grunder kan leda långt.

Träna och öva ofta

Forskare och experter talar ofta om hur stor träningsmängd och hur mycket övning som krävs för att bli riktigt bra på ishockey t.ex. Hockey är svårt att bli bra på om man inte övar tillräckligt mycket. Därför bör du ta varje tillfälle i akt i din vardag för extra övning. Några exempel: -Spela fotboll på rasten i skolan. -Gå alltid ut och rör på dig på rasterna i skolan. Sitt inte inne och slappa.  -Spela innebandy på fritids. -Spring ikapp med kompisarna på hemväg från skolan. -Skojbrottas med kompisar, syskon eller föräldrar. -Klättra i träd och rör dig i naturen. -Hoppa (jämfota eller på ett ben)uppför trappor. -Kör lite armböjningar och situps framför TV:n. -Cykla till skolan och den organiserade lagträningen.             Ja, det finns en mängd olika sätt att röra på sig i vardagen. Det gäller bara att ta chansen och göra det till en vana. Varje dag!

Fysisk träning

Om du ska kunna utvecklas som hockeyspelare och nå din egen potential så är din fysiska status grunden och basen. Därför måste man i tidig ålder börja med fysisk träning för att bygga upp en god atletism. All modern forskning visar att styrketräning måste startas upp i 6-årsåldern. Styrketräning med den egna kroppen som belastning är en bra start. Armböjningar, räckhävningar (chins), knäböjningar på ett och två ben, utfall och step-ups, benlyft och sit-ups, är exempel på bra övningar. Nästa steg är att nöta in tekniken i olika skivstångsövningar, såsom knäböj, frivändningar, ryck och bänkpress. Använd endast stång eller pinne i början. Successivt och med ökande ålder kan viktbelastning adderas. Huvudsyftet med denna träning är av skadeförebyggande art. En stark kropp håller bättre än en svag dito. För att kunna öva in rätt teknik i skridskoåkning krävs starka ben och en stark bål. Då kan man få till det rätta sittet och orka hålla upp överkroppen i åkningen. God skottförmåga kräver en stark kropp, där kraften i armar och bål är avgörande. Snabbhet är en annan viktig faktor i ishockey. Sprintlöpning med innehåll som starter, stafetter, tävlingar på kort-korta distanser, ruscher i uppförs- och nedförsbacke, är bra träningsmoment.

Individuell utvecklingsplan

Alla hockeyspelare bör ha en individuell utvecklingsplan. En plan som tränare och spelare tillsammans arbetar fram. Målet är att vid 2-3 tillfällen per säsong diskutera och poängsätta ett antal för hockeyn viktiga kvaliteter. Utifrån denna bedömning och poängsättning (t.ex. betyg 1 - 5) skapas en bild av starka sidor och förbättringsområden. Denna bild är sedan en hjälp för spelare och tränare på vägen mot optimal utveckling. Områden som bör finnas med i denna plan är: 1/ Teknik 2/Taktik 3/Fysisk status 4/Psykologiska faktorer 5/Träning 6/Matchning . Planen anpassas efter ålder och utvecklingsnivå. Vissa områden betygsätts ej utan diskuteras istället kring. Utvecklingsplanen ska innehålla ett antal olika mål och metoder för hur dessa ska nås. Det är mycket viktigt att detta är ett levande dokument och en naturlig del av idrottsvardagen. Så, - alla barn och ungdomar - om du inte har en utvecklingsplan, fråga din tränare efter en.

Goda vanor

Egentligen är DU den enda som kan avgöra hur väl DU lyckas med DITT ishockeyspelande. Ta ansvar för dina beslut och handlingar. Se till att äta ordentligt, både kvantitativt och kvalitativt. Alltid bra frukost innan skolan. Gröt eller fil/yoghurt med müsli, några mackor med pålägg och 1-2 ägg är en bra start. Tidpunkt för lunch, middag och mellanmål kan variera beroende på skol- och träningstider. Utöver frukost ska du äta lunch och middag innehållande kött/fisk, pasta/potatis/ris, och grönsaker. Dessutom ska du under dagen lägga in 2-3 mellanmål bestående av yoghurt/fil, keso eller mjölk, smörgås, och frukt. Se alltid till att få i dig ordentligt med grönsaker och frukt. Kött, fisk, fil/yoghurt, keso och mjölk ger dig kroppens byggstenar i form av proteiner, och även livsnödvändiga fetter. Pasta, ris potatis, bröd, müsli, frukt och grönsaker innehåller bl.a. mycket kolhydrater som ger dig bränsle. Frukt och grönt ger dig vitaminer och mineraler så att du håller dig frisk och kry. Under uppväxten är det också extra viktigt att sova i tillräcklig mängd, vilket innebär 8 - 10 timmar per natt. Självklart är att helt avhålla sig från alkohol, tobak och droger. Dessa bryter ner kroppen och förstör utvecklingen till ishockeyspelare.

Titta på idrott

En bra metod för att lära sig nya saker och utveckla gammal kunskap, är att titta på annan idrott och andra matcher och träningar. Människan lär sig mycket genom att studera andra och lära sig genom positiva exempel. Tänk bara på hur många som idag använder Foppas straff-fint från OS 1994 i Lillehammer. Den kallas runt om i världen för en Foppastraff (trots att Kenta Nilsson gjorde mål mot USA i Globen-VM 1989 med denna fint). Även Tomas Holmströms fantastiska arbete framför motståndarmålvakten har ju idag blivit vägledande för allt anfallsspel. Det går även att lära sig mycket från andra idrotter. Se tillexempel på de bästa fotbollsspelarna (Messi bl.a.).  hur de hela tiden vrider på huvudet för att ha hundraprocentig kontroll på vad som sker överallt på banan. Du kan lära dig mycket av idoler och förebilder, men glöm ej bort att titta på de du har i din närhet också. För att förstärka det du ser så är det också viktigt att diskutera och prata om dina observationer. Prata med dina kompisar om några sköna finter du sett, gå sedan ut och visa och även öva på dessa. Om du är och tittar på match, njut av stämningen, men diskutera gärna också spelets taktik med din/dina följeslagare.

Gilla att tävla

Bygg in tävlingsmoment i all övning och i all träning. Överdramatisera ej matchens resultat, gör ditt bästa, var nöjd med det. Om du i vardagen tävlar med och mot dina kompisar i all fysisk aktivitet, blir tävlingssituationen i matchen inte så dramatisk. Ibland vinner man, och ibland förlorar man. Svårare är det ej. Det gäller att lära sig att se positivt på tävlingsmomentet. Det värsta som kan hända är att man förlorar, men "so what"? Så länge man gjort sitt bästa är man en vinnare ändå. För att fungera i tävlingssituationen behöver man träna på att tävla. Tävlar man ofta i vardagen blir man bättre på att få ut sitt bästa när det verkligen gäller. Att i träning försöka slå sitt personbästa är en bra utvecklingsmetod. Om man inte blåser upp tävlingssituationen för mycket så gillar egentligen alla att tävla. Använd sunt förnuft!

Mentorskap

För alla människor är det viktigt att på ett avspänt och naturligt sätt diskutera frågor av olika art. Därför är det jättebra i unga år att ha en äldre och mer erfaren person som bollplank och mentor. Det kan vara mor- eller farföräldrar, det kan vara någon kompis mamma eller pappa, någon annan tränare än ens egen i klubben, ett äldre syskon eller en äldre kusin, eller en äldre kompis. Däremot så brukar inte ditt hockeylags tränare eller dina föräldrar fungera särskilt väl som mentorer. De är för insyltade i ditt idrottande. Det blir för mycket prestige i samtalet. I övrigt ska du omge dig med människor som får dig att växa, med sådana som får dig att må bra. Det har du rätt till.

Skribent: Tommy Boustedt

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info