Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Hur arbetar vi för att utveckla elitspelare av världsklass?

03 APR 2013 08:42
Intressant krönika!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Att svensk talangproduktion är framgångsrik är ett faktum. Hur är den då organiserad och vilka är nyckelområdena? Jag tänkte nedan beskriva de olika verksamhetsområdena och dess innehåll. Denna struktur och detta innehåll är sprungna ur den ofta nämnda "Juniortemautredningen" (JTU). Effekten av denna unika konsensus i svensk hockey är bl.a. 28 stycken 90-talister i NHL. Juniortemautredningens sammanfattning innebar att 10 olika nyckelområden pekades ut. Inom varje område sattes olika mål och förslag på åtgärder upp. Det är dessa som idag styr svensk ishockeys talangarbete. Här följer dessa 10 områden med kommentarer.

1. Svenska Ishockeyförbundets talangutvecklingsplan

Huvudspåret i denna plan är alla de spelarutvecklings-camper som SIF varje år genomför. Totalt sett är det 44 camper uppdelade på verksamheter såsom; utvecklingscamper, regionscamper, elitcamper och Russincamper. Ca: 2 000 spelare deltar varje år. Innehållet är givetvis hockeyrelaterat med individuell teknik och taktik. Men också hockeyatletism, psykologisk träning, näringslära och personlig utvecklingsplan, är andra ämnen på schemat. Kort sagt - SIF försöker ge spelarna en bild av vad som krävs för att bli elitspelare.

2. Hockeygymnasier (HG)

Svenska Ishockeyförbundet (SIF) auktoriserar 33 HG enligt RF:s NIU-modell (Nationell Idrottsutbildning). Detta innebär att svensk hockeys största talanger (ca: 1 000 st.) tränar ishockey på skoltid ca: 3 dagar i veckan. I tillägg kan nämnas att de också kan tillgodoräkna sig ämnet ishockey i sitt skolbetyg. Att erhålla all denna högkvalitativa extraträning vore utan HG-systemet omöjligt. Det är också omöjligt att bli elitspelare utan extraträning på dagtid.

3. Ungdoms- och juniorlandslagen

 SIF driver ett fulltecknat landslagsprogram för ungdomar och juniorer. Dessa lag är; U18 Dam, och på herrsidan - U16, U17, U18, U19 och U20. VM spelas varje år för U18 Dam, och för herrarnas U18 och U20. Det viktigaste med de olika landslagen är att svenska talanger får komma ut och tävla mot världens bästa spelare i sin åldersklass. Utan denna internationella erfarenhet är det nästan omöjligt att utvecklas optimalt. Att bara tävla nationellt tvingar inte de största talangerna att ta ett steg till för att vinna, vilket de måste i den internationella ishockeyn. Det omfattande landslagsprogrammet innebär många landskamper för alla U- och J-landslag mot tufft internationellt motstånd. Målet är också att ha välutbildade tränare och ledare av yttersta kvalitet på alla landslag.

4. Tränarutbildning

 Grunden i svensk tränarutbildning är Utbildningsstegen, som startar med Grundutbildning och sedan går vidare mot ungdoms- junior- eller seniorishockey med många olika utbildningsstegsteg på vägen. Utbildningsstegen har under de senaste 10 åren sedan Juniortemautredningen genomgått flera kvalitetssäkringar. Kraven på deltagarna har höjts, med bl.a. förstudier, examensarbeten och prov. Det fortgår hela tiden en översyn av tränarutbildningen med förbättringsglasögon på. Efter och emellan de olika utbildningsstegen så genomförs olika fortbildningar för tränare. Det årligt återkommande Hockey Convention i Globen är en sådan. En annan viktig fortbildning är succéprojektet "Vägen till Elit" (VTE) som på plats under Hockey VM genomför sitt åttonde verksamhetsår. Näste steg i VTE är fortbildning i samband med JVM i Malmö.

5.Utbildningsmaterial

 Här har vi verkligen en stabil bas att stå på. SIF har sedan JTU krävde nytt och för ändamålet anpassat utbildningsmaterial producerat massor av pärmar, DVD:s, broschyrer och digitalt material. Idag finns det ett heltäckt fält med material för ishockeyns olika delar. Här följer ett axplock; Tre Kronors Hockeyskola, Tre Kronors Hockeyskola för flickor, Ishockeyns ABC, Vägen till Elit del 1 - 4, Vägen till Dam Elit, Domar Utveckling, Ishockeyns Träningslära del 1 och 2, ULF Pärmen, Mera Bidrag!, Praktisk Isträning Yngre och Äldre, Målvaktspärmen, Övningsbanken, Robbans träningstips, Spelförståelse i ishockey, Materialförvaltare, Ishockeyns tekniska grunder, Förbättra ditt skott, Målskytte, och Spelet in mot och framför mål. Dessutom så finns i övrigt också ett 25-tal utbildnings-DVD:er. Som grädde på moset ligger också hemsidan Hockeyakademin med det mesta av utbildningsmaterialet i digital form. Det känns inte förmätet att säga att Svensk hockey är en av hockeyvärldens främsta producenter av material för hockeyutbildning.

6. Föreningsutveckling genom Hockeykonsulenterna

Det är svårt att producera bra utbildningar och bra utbildningsmaterial. Men inte tillnärmelsevis så svårt som att till Hockeysverige kommunicera ut budskapen i dessa. Den genialiska lösningen på detta problem stavas Hockeykonsulenter (HK). De över hela Sverige regionalt utplacerade och av SIF 12 anställda HK, ansvarar för direktkommunikation genom föreningsbesök och personliga kontakter med på-plats-utbildningar i Sveriges alla 360 föreningar med u-hockey på programmet. Kunskaps- och kompetensnivån hos dessa HK är i ämnena U-hockey och föreningsutveckling av yttersta kvalitet. En mycket stor del i svensk juniorishockeys framgångar har denna HK-grupp, genom sitt idoga arbete inom svensk ungdoms- och juniorutveckling.

7. Juniorserierna

För 10 år sedan upplevde alla experter att elitjuniorhockeyn på 18- och 20-nivån i Sverige var för dålig. Matcherna spelades i för lågt tempo, det var för mycket defensivt tänk, närkamperna lyste med sin frånvaro, var några av de omdömen som gavs. Vidare ställde lagen upp med mycket unga laguppställningar vilket medförde att J18 blev en A-pojksserie och J20 en J18-serie. Intresset från Hockeysverige var också mycket lågt. Idag har medelåldern i dessa serier höjts, kvaliteten på matcherna är hög. Så hög att många TV-bolag idag undersöker möjligheten att sända dessa matcher. Nuförtiden går det bra att spela i J20 Super Elit, och ändå bli uttagen till JVM-laget, och dessutom göra bra ifrån sig i JVM. Se på Filip Sandberg som kom från spel i HV-71:s J20-lag och gjorde succé i Ufa på JVM. Det har t.o.m. gått så långt att vi börjar se att spelare utvecklas bättre i den svenska juniorligan än i den tidigare så hyllade kanadensiska CHL (Canadian Hockey League)

8.Rekrytering

Om alla goda projekt, program och verksamheter ska ha någon betydelse så är rekrytering och ett bra mottagande av nybörjare av yttersta vikt. Utan nytillskott i verksamheten så självdör alla goda verksamheter så småningom. Efter att JTU pekade ut rekrytering som ett nyckelområde skapades programmet "Tre Kronors Hockeyskola". TKHS är ett program för rekrytering av både ledare och spelare, samt en utbildning av både ledare och spelare. Kopplat till verksamheten så genomförs varje år en utbildning av verksamhetsledare på föreningsnivå. Denna utbildning och det utbildningsmaterial som används är kostnadsfritt för föreningarna. En lyckad del i denna verksamhet är den match/träningströja med Tre Kronor-symbolen på som varje barn får. Idag är så många som drygt 20 000 barn med i Tre Kronors Hockeyskola.

9.Målvaktsutbildning

Det största problemet med svenskt målvaktsspel för 10 år sedan var bristen på målvaktstränare. Idag har Sverige en omfattande utbildning av målvaktstränare, vilket möjliggjorts genom ett omfattande utbildningsprogram. Detta utbildningsprogram består av en stegutbildning i 3 nivåer. Till detta kommer en mängd olika fortbildningar för MV-instruktörer. För att kunna genomföra denna målvaktsstege och för att kunna fortbilda alla MV-tränare har SIF tagit fram ett ordentligt utbildningsmaterial i målvaktsspel. SIF har också en tjänsteman - Thomas Magnusson - anställd för att arbeta med målvaktsutveckling. Huvudmålet för detta arbete är att alla svenska målvakter ska ha tillgång till en duktig MV-tränare. En följd av allt detta arbete med målvaktsfrågor, är att det idag spelar 10 svenska målvakter i NHL.

10.Digital kommunikation

För att enkelt och smidigt nå ut till alla hockeytränare i Sverige har SIF skapat sajten Hockeyakademin.se. Där finns utbildningsmaterial, kursanmälningar, intervjuer, film-klipp, pod cast, artiklar, streamade inslag, m.m. Denna sajt uppdateras dagligen och ska hela tiden utvecklas för att på bästa sätt möta efterfrågan från den moderna tränaren. Inom allmän utbildning händer mycket idag, och det gäller för SIF att hänga med i allt som händer på detta område. Målsättningen är att vi genom denna portal ska ligga i framkant när det gäller digital kommunikation.

Jag tror mycket på stenhårt jobb. Genom att jobba hårt och målinriktad kommer man långt. Det finns inga genvägar till framgång. Det är summan av varje dags hårda arbete som ger möjligheter till ett bra resultat. Ska vi fortsätta att leverera unga skickliga spelare till elithockeyn måste det inom ovan angivna 10 nyckelområden jobbas ännu hårdare än tidigare. Det kostar att ligga på topp!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info