Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Hur ska svensk elithockey utvecklas ur ett sportsligt perspektiv?

09 JUN 2014 10:10
Vilka delar av sporten kräver förbättring? Hur ska det göras?
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Dessa frågor har snurrat i mitt huvud lika länge som jag jobbat med elithockey, dvs. sedan 1981. Det är ämnen jag ofta diskuterat med tränarkolleger från olika generationer och i olika tider. Många av åsikterna från 1983 känner jag fortfarande igen i dagens diskussioner. Tyvärr debatteras och diskuteras denna typ av frågor alldeles för lite idag. Istället är det seriefrågor och tävlingsfrågor som upp- och nedflyttningsstrukturer om dominerar debatten. En debatt som alldeles för sällan låter våra sportsliga experter komma till tals. Vilka sportsliga experter tänker jag på då? Jo - våra skickliga svenska tränare och sportchefer.

För att få igång en debatt och diskussion kring frågorna i rubriken, ställde jag dem till Tre Kronors sportsliga ledarteam, Pär Mårts, Rikard Grönborg, Peter Popovic och Stefan Lahde.

Här följer en sammanfattning av deras och mina synpunkter och åsikter kring frågeställningarna.

Ledarskap

Vi måste jobba hårdare med att utbilda tränarna i att utveckla människan och individen, vilket ska leda till att få människan i hockeyutrustning att växa. Hur kommunicerar vi med våra spelare? Når vi fram med våra sportsliga budskap? Kommunikation är tränarens viktigaste redskap för att nå goda sportsliga resultat. Att kommunicera budskap är inte lätt, utan kräver mycket tankearbete och många års övning. För att förfina denna svåra konst krävs att vi tar hjälp av psykologiska tränare, pedagoger, beteendevetare och andra kommunikationsexperter. Det finns ett uttryck som jag är förtjust i, som Pär Mårts använder sig av, för att beskriva kommunikationen mellan tränare och spelare. Det är: ”Att byta bilder med varandra.” Detta tankesätt finns beskrivet i SIF: s utbildningsmaterial i ämnet. När det gäller sportsligt ledarskap inom ishockeyn, gäller det att inte köra fast i gamla hjulspår, utan våga tänka utanför boxen. De bästa tränarna och sportcheferna är skickliga kommunikatörer.

Skottet

När jag 1981 närvarade (jag deltog inte mycket, utan lyssnade mest) på min första elittränarkonferens på klassiska Hotell Carlton på Kungsgatan i Stockholm, var huvudämnet i diskussionerna svensk skottförmåga. Alla var rörande överens om att vi låg efter transatlanter och Sovjeter i konsten att skjuta pucken i mål. Alla delar i skottekniken behövde förbättras; snabbhet, hårdhet, precision, strategi, m.m. Observera att detta är 33 år sedan. Ändå har vi fortfarande samma behov i svensk elitishockey. Detta är väldigt tydligt när man ser internationell hockey med svensk inblandning. När det gäller tekniska kvaliteter som,; skridskoåkning, puckföring och passningar håller våra svenska spelare världsklass. Men inte när det gäller skottförmåga. Fortfarande så tränar svenska spelare för lite på denna så viktiga del av ishockeyn. Mer skotträning på gemensamma lagträningar är inte lösningen, utan mer individuell skotträning på is och ”off ice”. För mig är det ofattbart att en elitspelare med ishockey som yrke, lägger mer tid på t.ex. golfbanan, än på skottrampen, under sommarperioden!

Fysiken

Den svenske tränarlegenden Tommy Sandlin uttryckte följande: ”Vältränade hockeyspelare är inte alltid bra hockeyspelare. Men – bra hockeyspelare är alltid vältränade.” Tänkvärda ord, tycker jag. Sovjets store hockeytänkare Anatolij Tarasov sa att atletism är grunden för en bra hockeyspelare. Dessa ”gamla” sanningar gäller fortfarande. I mina diskussioner med Tre Kronors coacher känner vi att inom detta område finns det mer att göra för svenska spelare. Trots högre fysisk status på svenska elitspelare idag, jämfört med tidigare, upplever vi att ryssar, finnar, kanadensare och amerikaner ofta har en högre fysisk status än våra spelare. Framförallt när det gäller olika kvaliteter inom kraft- och styrkeutveckling. Hockey är en mycket snabb och explosiv kampsport, som ställer höga krav på spelarnas förmåga att producera explosiv, snabb och maximal kraft. Ska man spela en högintensiv, snabb och tempostark hockey à la Skellefteå AIK krävs många träningstimmar i fysträningslokalen. Precis som med skotträningen så måste spelarna ta ett större personligt ansvar för denna utveckling. Kompetens, kunskap, tid och träningsfaciliteter finns i Hockey-Sverige. Det gäller bara att ta på blåstället och jobba också.

Målvaktsspelet

De senaste 10 åren har vi haft en fantastisk utveckling av det svenska målvaktsspelet. Antalet utbildade målvaktsinstruktörer har mångdubblats. De svenska målvakterna är mycket välutbildade. Idag finns en tendens att vi mer och mer har gått not ett blockande målvaktsspel. Ibland känns det som om vi tappat lite av det mer aktiva målvaktsspelet där målvakterna använder händer och fötter på ett aktivt sätt. Alltså att inte bara rädda puckar genom att vara tät och placerad på rätt ställe. Denna diskussion pågår bland svenska målvaktsexperter, vilket är viktigt. I internationell ishockey måste den framgångsrike målvakten kunna rädda puckar genom olika parader och inte bara genom att vara rätt placerad. Annars så blir man väldigt sårbar vid returer, styrningar och genomspel.

Seniortemautredning

Det kan vara dags att genomföra en ”Seniortemautredning” liknande den ”Juniortemautredning” som genomfördes för drygt 10 år sedan. En sådan utredning skulle givetvis använda sig av den höga sportsliga kompetens vi har samlad i Hockey-Sverige. Jag tänker mig att elittränare och sportchefer tillsammans med andra experter som förbundskaptener, utbildare, elitspelare och de som känner sig kallade, tillsammans skulle analysera var vi står dag, och hur och vart vi går vidare. Tillsammans skulle vi bygga en plan för svensk sportslig elitutveckling inom hockeyn. Skulle vi därefter klara av att genomföra denna plan, så kan vi nog i framtiden också räkna med att vara rankade som hockeyvärldens främsta hockeynation.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info