Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Inside från OS-träffen!

16 SEP 2013 08:00
Vi har en spännande säsong framför oss!
  • Skapad: 16 SEP 2013 08:00

OS för damer och herrar, U20 VM på hemmaplan, är några av de godbitar vi har att se fram emot.

Jag tänkte skriva lite om Tre Kronor och OS. De olympiska spelen är något speciellt. De bästa spelarna deltar och turneringen genomförs bara var fjärde år. Vi har precis avslutat en OS-förberedande träff med spelare och ledare i Stockholm. Programmet såg ut som följer:

Dag 1 - Tre Kronor-dag (Måndag 12/8)

Coacherna gick igenom Tre Kronors spelsystem för OS. Framförallt de defensiva delarna kommunicerades.
Varje spelare kommer att erhålla en folder (spelbok) med hela grundspelet i. Det kommer även att illustreras med video-klipp. Vid coachernas scoutingresor för att se NHL-spelarna i aktion kommer detta material att överlämnas.
Coacherna pratade också om spelarnas olika roller i laget . En del kommer att få mer istid än andra, en del spelare får offensiva uppgifter, andra får defensiva. Alla måste köpa sina roller.

Spelarna genomförde grupparbeten i ovan nämnda ämnen, som också redovisades. Härligt att se de livliga diskussionerna sinsemellan och höra på de engagerade redovisningarna.
Dagen avslutades med en middag som våra huvudsponsorer bjöd på. Trevligt och avslappnat!

Det sades många bra saker denna första dag. Det som fastnade mest hos mig var Henrik Lundqvists följande (ungefärliga) ord: "När vi landar i Sotji ska vi inte prata om hur trötta vi är, eller om hur ont vi har överallt. Vi ska tänka positivt och säga bra saker hela tiden." Här tycker jag att Henke slår huvudet på spiken. Mitt i prick! Så här är det: det som upprepas ofta, blir till sist en sanning. Ska man vinna någonting måste man se möjligheterna och ej svårigheterna. Självuppfyllande profetior är vetenskapligt bevisade.

Dag 2 - SOK-dag (Tisdag 13/8)

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) visade bilder från och berättade om Sotji. De vinterolympiska spelen 2014 kommer att kosta 350 miljarder kr, vilket är mer än samtliga tidigare genomförda vinterolympiader kostat sammanlagt. Ansvariga ryssar brukar vid frågor om kostnaden för OS säga så här: "Money is no problem!"

Herrarna spelar sina matcher i den nybyggda arenan Bolshoy. Jag var där på inspektion i april månad. En mycket bra anläggning! Damernas arena heter Shayba. Även den håller mycket hög standard. Överlag blir arenor, förläggning, matsal, gym och avstånd mellan alla faciliteter av högsta klass.
OS-kläder och OS-kostym från H/M provades ut. Lite problem med storlekarna för en del spelare. De är ju inte direkt byggda som några vanliga H/M-kunder. Hockeygrabbarna har ju överdimensionerade bakdelar och lår, och ibland axelpartier som spräcker vilken kavaj som helst. Men - det kommer att bli bra. Modern och svensk stil.

Under två timmar genomfördes också pressmingel och några mer organiserade presskonferenser. Allt på ett mycket trevligt och avslappnat sätt. De journalister jag pratade med var mycket nöjda över den öppenhet och tillgänglighet som dessa världsstjärnor i ishockey visade. Magnus Nyström från Expressen skickade också i sin krönika dagen efter en passning till Fotbollsförbundet om denna öppenhet. Budskapet var att här har fotbollen något att lära.

Våra svenska NHL-spelare imponerade inte bara genom att ställa upp för intervjuer med gott humör under 2 timmar, utan också med sina svar på svåra och viktiga frågor. Henrik Zetterberg fick t.ex. följande fråga: Vad tycker du om den ryska anti-gaylagen? Han svarade: - "Hemskt, otroligt hemskt. Jag tycker att man får vara precis hur man vill. Det är otroligt att det i denna tid kan få vara så där, speciellt i ett så stort land som Ryssland". Då visade Henrik att hockeyspelare inte bara har hockey i huvudet, utan att de också tar ställning i viktiga och aktuella frågor. Detta tyder på att den svenska idrottens viktiga fostran fungerar väl.

BB130813BB028

Dag 3 - NHLPA-dag (Onsdag 14/8)

NHL-spelarnas fackförbund (NHLPA) berättade för spelarna om hur OS-avtalet mellan NHL, IIHF och NHLPA ser ut. I avtalet är det överenskommet att NHL-spelarna flyger charter från fyra uppsamlingsplatser i Nord-Amerika direkt till Sotji. Det kommer att innebära att spelare från olika nationer flyger tillsammans.
Avtalet ger också spelarna rätt att erhålla 4 biljetter till varje match för familj/nära vänner, och att även få hotellrum till dessa. Det ska även ordnas någon form av "green room" på arena och hotell, där spelarna kan umgås med de sina.

Anledningen till att vi ej tränade på is dessa dagar var en klausul i avtalet som sa att för att kunna göra det så skulle vi försäkra spelartruppen. Detta skulle kosta 400 000 USD, ca 2,8 miljoner SEK. För tre isträningar är detta inte ekonomiskt försvarbart.

Lite allmänt om OS i Sotji

Spelprogrammet blir väldigt komprimerat och första matchen drar igång efter endast två gemensamma isträningar. Onsdag 12/2 spelar Sverige mot Tjeckien, två dagar senare, fredag 14/2 står Schweiz för motståndet, och lördag 15/2 är det match mot Lettland. Kvartsfinalerna spelas onsdag 19/2, semifinalerna fredag 21/2, och matchen om OS-guldet spelas söndag 23/2.
Utan att vilja föregå Pelle Mårts laguttagning så tänkte jag ändå spekulera lite i hur laget, till viss del, skulle kunna formeras.

"Mitt lag" - med 1 målvakt 3 femmor skulle kunna bli:

Målvakt - Henrik Lundqvist
Daniel Sedin - Henrik Sedin - Loui Eriksson - Erik Karlsson - Alex Edler (efter 2 matchers avstängning)

Henrik Zetterberg - Nicklas Bäckström - Johan Franzén - Niklas Kronwall - Jonathan Ericsson

Patrik Berglund - Alexander Steen - Daniel Alfredsson - Oliver Ekman-Larsson - Niklas Hjalmarsson

Det är nu problemen börjar (Positivt!). Vilka övriga 5 forwards, 2 backar och 2 målvakter ska tas ut? I slutändan får vi anmäla 25 spelare. Det blir inget lätt val för vårt coaching team. Det finns en uppsjö av kvalificerade spelare att välja mellan. Jag tycker att de tre femmorna jag satt ihop ovan ser kanonbra ut.
Vad är då målsättningen för vårt OS-lag? Självklart ska vi sikta på guld!

Konkurrensen kommer att bli knivskarp

Kanada har på papperet turneringens bästa lag. De vann senaste OS-turneringen, och kommer att ledas på isen av den otroligt skicklige Sidney Crosby. En nackdel för Kanada är dock att OS spelas på stor rink (30 x 60 meter). De har inte heller någon självskriven förstemålvakt. Ryssland har några av turneringens mest talangfulla spelare. Jag tänker då på Ovetchkin, Malkin, Datsyuk och Kovaltchuk. Pallar de trycket från hemmapubliken blir de livsfarliga. Mitt tips är att OS-medaljerna kommer att fördelas mellan dessa tre nämnda nationer.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info