Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedt: Nu måste vi jobba hårdare!

08 MAR 2012 09:06
I framgång är man som mest sårbar. Under det senaste året har svensk hockey visat hög kvalitet i den internationella hockeyvärlden.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Tre Kronor tog VM-silver i Slovakien, team 18 erövrade också ett VM-silver, Dam 18 vann VM-brons och Team 20 vann ju junior-VM i Canada härförleden. I NHL dominerar många svenska spelare. För att nämna några: Bröderna Sedin är som vanligt högt upp i poängligan, Erik Karlsson toppar backarnas poängliga och Henrik Lundqvist är förmodligen NHL:s bästa målvakt. Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson ligger högt i både poängligan och i plus/minus-statistiken i ryska KHL.

Nationella framgångar

I den svenska hockeyn ångar de unga spelarna på. Det kommer hela tiden fram nya och intressanta spelare. Spelare som inte många kände till för några år sedan exploderar bara plötsligt på den högsta nationella nivån. För att nämna några: Mika Zibanejad Djurgården, Johan Gustafsson Luleå och Jonas Brodin Färjestad. Flera yngre tränare utan någon längre erfarenhet från elithockeyn gör också starkt intryck. Tex. Tommy Jonsson i Brynäs, Anders Forsberg i Skellefteå och Jonas Rönnqvist i Luleå.

Utbildning är nyckeln

Spelar- och tränarutbildningen går också på högvarv i Hockey-Sverige. Dels genom SIF:s utbildningsstege, dels genom olika fortbildningskurser, dels genom alla Idrottslyftskurser, dels genom SIF:s talangutvecklingsplan med exempelvis alla camper, och sist men inte minst det dagliga och uppoffrande arbetet i alla klubbar. Även rekryteringsprogrammet ”Tre Kronors Hockeyskola” är en succé. En av nyckelfaktorerna i all denna utbildning är SIF:s utbildningsmaterial. Utan ett modernt, pedagogiskt och intressant utbildningsmaterial går inte all denna verksamhet att genomföra på ett framgångsrikt sätt.

Jobba hårdare!

Man kan alltså konstatera att väldigt mycket fungerar bra i svensk hockey. Men när detta konstaterande gjorts, måste vi också förstå att det är nu vi är som mest sårbara. Det mesta i livet går i cykler. Dag och natt, vinter och sommar, ljust och mörkt, och så vidare. Efter framgång finns alltid en risk att en nöjdhet och en ”slå-sig-för-bröstet-mentalitet” infinner sig. Vi måste vara medvetna om den risken och göra allt i vår makt för att hålla oss kvar på toppen. Det finns massor med saker vi kan förbättra. Några förslag:

  • Skapa nya isytor i områden där det bor mycket folk. Behålla befintliga isytor.
  • Förenkla regler och tävlingsbestämmelser för föreningar i avfolkningsbygder. T.ex. blandlag åldersmässigt och föreningsmässigt.
  • Jobba ännu hårdare med nyrekrytering av spelare. Försöka söka direktkontakt med barn och ungdomar. Hockey i skolan.
  • Ytterligare höja utbildningsnivån på alla våra ledare. Bra ledare hjälper oss att behålla barn och ungdomar i ishockeyn.
  • Samarbeta med andra idrotter. Exempelvis bandy och innebandy. Bandy förbättrar skridskoåkningen och innebandy klubbtekniken.
  • Ska man bli bra i ishockey måste man öva mycket och ofta. Både fysisk träning och ren ishockeyträning. Glöm inte spelarnas egen träning, s.k. spontanidrott.

Det finns massor att göra. Att ta tag i dessa uppgifter med stor energi och hög målmedvetenhet är viktigt på alla nivåer i vår ishockey. Det är det dagliga, hårda jobbet som ger resultat. Kör hårt!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info