Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedt: Nu ökar vi takten!

12 JUN 2014 09:28
Läs Tommys krönika!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Jag har sett enormt mycket internationell ishockey på alla nivåer denna säsong. Allt från ungdomslandskamper, vidare till juniorlandskamper, och seniorlandskamper på OS- och VM-nivå, och utifrån detta breda underlag drar jag följande slutsatser:

Vi ska jobba hårdare med att förbättra vår ishockey inom framförallt tre (3) områden.

1/ Fysiken.

Våra svenska spelare måste bli starkare. Styrkan är grunden till det mesta inom ishockeyn. Snabbhet, frekvens, utväxling, explosivitet, närkamsstyrka, - ja, många är de områden vi måste förbättra. Tyvärr, så känner jag starkt att många av våra konkurrenter antingen kommit ikapp oss, eller har åkt ifrån oss inom detta område. Hur har det kunnat bli såhär? Vi har ju kunskapen, instrumenten och möjligheten att bygga världens bästa hockeyfysik! Redan på 60-talet tog ju den sovjetiske hockeyexperten Verner Persson, Tarasovs fantastiska fysträning för hockeyspelare till Sverige. En träning som la grunden för Sovjetisk/Rysk dominans under 50 år. Tarasovs ande har sedan dess kunskapsmässigt svävat över svensk hockeyträning. Jag tror att vårt problem grundar sig på att vi är för bekväma., både ledare och spelare. Att träna en högkvalitativ hockeyinriktad fysträning är jobbigt för utövaren och kräver full satsning. För tränaren som ska planera och genomföra aktiviteterna är det heller ingen viloverksamhet. Träningen ska inte bara vara vetenskapligt korrekt uppbyggd, utan också lockande och stimulerande. Det tar lång tid att bygga en hockeyfysik värd namnet. Det gäller att börja i tidiga år – ja direkt från början i hockeyskolan, och att aldrig sluta. Jaromir Jagr som är 42 år tränar hårdare och mer än de flesta i branschen. Är man som tränare lite osäker på vad och hur man ska träna, så finns det hjälp att få.. Gå in på www.hockeyakademin.se, där finns alla tips om behövs. Det finns bara ett sätt att bli bättre: jobba hårdare!

2/ Skotträning.

Jag förstår om ni tycker att jag upprepar mig när ni läser detta stycke. Svenska spelare måste förbättra skottförmågan. Ja, ni har läst detta i min krönika många gånger tidigare. Hockeyns svåraste moment är att göra mål, och skottet är målskyttets viktigaste verktyg. Ändå tränar vi fortfarande för lite på det. Helt ofattbart tycker jag. Vi måste få våra barn, ungdomar och seniorer att träna mer på skotträning. Det krävs ett dagligt nötande (skjutande!), år ut, och år in. Övning ger färdighet. Varje spelare måste här ta sitt ansvar. Det är som med multiplikationstabellen, det gäller att öva. Tränarens ansvar är att förklara detta för spelarna, visa hur det ska gå till, följa upp och rätta till. Att varje dag träna skott, borde vara lika självklart som att borsta tänderna. Om vi tillsammans bestämmer oss för att göra något åt detta problem, då löser vi detta. Men – det är inget kvick-fix. Uthållighet fordras!

3/ Speluppfattning/spelförståelse.

Exakt vad detta område innehåller kan man diskutera. Jag tänkte inte fastna i definitionsfrågor och vad skillnaden mellan speluppfattning och spelförståelse är. Många olika typer av lagbollspel förbättrar förmågan att läsa, förstå och uppfatta spelsituationer. Alltså – oavsett arv – spelar man ofta lagbollspel, så blir man en bättre lirare. Jag känner en inre oro över att våra svenska spelare, över tid, har tappat en del av denna förmåga. Detta som en gång i tiden var en svensk konkurrensfördel, känns inte lika självklar längre. Att det är på väg att gå åt detta håll beror ju på att svenska barn och ungdomar inte spelar lika mycket lagbollspel längre. De gör det inte på skoltid, eller på fritid. Jag har inget förslag på någon enkel lösning på detta problem. Det stora problemet tror jag, ligger hos oss vuxna. Det är vi som tagit bort möjligheterna till landhockey på gatan, fotboll med tennisboll på skolgården, basket mot en korg i lekparken, innebandy i källaren, handboll mot en tegelvägg, etc. Det här var inga påhittade exempel, utan erfarenheter från min egen uppväxt i Hökarängen. Om vi ska få fram stora lirare i framtiden, så måste vi tillsammans se till så att barn och ungdomar får möjlighet att lira oorganiserade och spontana lagbollspel nästan överallt. Jäkligt kul, bra för hockeyn, och stor samhällsnytta, till låga kostnader!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info