Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Oauktoriserad selectverksamhet - ett hot mot allt vad svensk hockey står för!

23 NOV 2012 09:00
Information angående selectverksamheten
 • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

2008 gjorde Svenska Ishockeyförbundet en omfattande översyn av selectverksamheten kring svensk ishockey. Ett kvalitetssäkringsprogram togs fram och förankrades i den svenska hockeyrörelsen. Nu känns det på sin plats att repetera vad denna kvalitetssäkring går ut på.

Varför kvalitetssäkring?

Ishockey har alltmer blivit en året runt sport. Inte minst gäller det våra ungdomar. Sommarhalvåret översvämmas närmast av camper, turneringar och hockeyskolor. Utvecklingen har pågått i flera decennier. Men den har närmast blivit explosionsartad under de senaste åren. Det är ingen tvekan om att våra klubbar, men även intressenter utanför hockeyfamiljen, har funnit det ekonomiskt intressant. Därför har Svenska ishockeyförbundets styrelse funnit skäl att kvalitetssäkra den s.k. selectverksamheten.

Vad är tillåtet?
Selectverksamhet kan bedrivas - endast mellan den 15 april och den 31 augusti för att inte störa den ordinarie föreningsverksamheten under den övriga delen av säsongen. - endast efter auktorisation om föreningslag vill använda mer än 25% totalt av spelarna från andra föreningar. - om andra organisationer än ishockeyföreningar vill arrangera turneringar och camper under den aktuella tiden krävs auktorisation från Svenska Ishockeyförbundet.

Så många som möjligt på skridskor!
Vi ser gärna att så många barn och ungdomar som möjligt tränar och spelar ishockey under sommarmånaderna, men det ska ske under seriösa och ordnade former, både sportsligt och ekonomiskt. Vi vill att alla föräldrar och föreningsledare ska kunna känna sig trygga med att verksamheten ger rimlig valuta för insatserna.

Auktorisationsbestämmelser för selectverksamhet
Svenska Ishockeyförbundet ansvarar för alla auktorisationsärenden för selectverksamhet. Här följer några krav för att erhålla auktorisation:

 • Selectverksamheten skall följa SIF:s läroplaner och värdegrunder.
 • Selectverksamheten skall följa SIF:s tävlingsbestämmelser.
 • Selectverksamheten får ej namnges så förväxling kan ske med redan befintlig förening eller organisation.
 • Selectverksamheten ska följa av SIF fastställda riktlinjer för hur man kontaktar berörda spelare/förening. Berörd förening ska godkänna utlåning av spelare till selectverksamheten.
 • Selectverksamheten ska se till att samtliga berörda spelare och ledare är försäkrade.
 • En SIF-representant ska på selectverksamhetens bekostnad tas emot för att utföra okulär besiktning på plats.
 • Huvudmålet med verksamheten ska vara sportslig utveckling och ej att maximera det ekonomiska utfallet.
 • Det ska för selectverksamheten presenteras en plan för innehåll, syfte, mål och metod.
 • Program för selectverksamheten ska i förväg godkännas av SIF.
 • I all selectverksamhet ska en viss del teoretisk utbildning genomföras, innehållet på denna beslutas av SIF.
 • Instruktörer och coacher i selectveksamheten ska ha genomgått minst SIF:s JS2/steg 3.
 • Efter genomförd selectaktivitet ska SIF erhålla en redovisning som innehåller program, deltagarlista samt redovisning av ekonomiskt utfall.

Ansökan om auktorisation
På på denna länk finns ansökningsformulär om auktorisation av selectverksamhet. SIF:s kontaktman vid frågor kring denna verksamhet är Göran Lindqvist, This is a mailto link.

Selectverksamheten ska endast ses som ett komplement till den ordinarie föreningsverksamheten. Ordinarie förenings vilja och ambition för berörd spelare ska respekteras. Det sportsliga utbytet ska ses vara till fördel för den enskilde spelaren i sin ordinarie verksamhet. Spelares deltagande i selectverksamhet kan endast ske efter godkännande av ordinarie förening, och efter att SIF auktoriserat selectverksamheten.

Om du som läser detta vet att ovanstående bestämmelser och krav ej uppfylls, hör av Dig till Göran Lindqvist på SIF. Oauktoriserad selectverksamhet riskerar att slå sönder den ordinarie föreningsverksamheten, och utan alla 360 föreningar med ungdomsverksamhet på programmet står sig svensk hockey slätt.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info