Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Svensk juniorhockey skördar framgångar internationellt!

07 FEB 2013 10:00
Tre medaljer är inte fy skam!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

De tre svenska juniorlandslagen som varit i hetluften under jul- och nyårshelgerna tog alla varsin välförtjänt medalj. Att Team 20 erövrade ett silver under JVM i Ryssland känner nog de flesta till, men kanske inte att Damlandslaget U18 vann brons i sitt JVM. Det känns bra med tanke på den viktiga och nödvändiga utvecklingen av svensk damhockey. Dessutom så vann Team 17, World U17 Hockey Challenge (inofficiellt VM) i Kanada. Ledare och spelare gjorde en storartad insats med enbart segrar i turneringens stenhårda konkurrens.

JVM – ett riksintresse!

De senaste åren så har juniorkronorna verkligen gjort succé i TV: s enormt uppskattade sändningar från JVM och med fantastiska tittarsiffror. Tillsammans med Walt Disney och Karl-Bertil Jonsson är sändningarna från JVM de givna programmen för många att titta på under jul- och nyårshelgen. Man kan nog utan att förhäva sig säga att JVM-hockeyn är på väg att bli en riktig tradition i de svenska hemmen. Det känns helt fantastiskt! Jag kommer ihåg när juniorkronorna var allt annat än konkurrenskraftiga och dessutom höll på att ramla ur A-gruppen! Det ordnade sig trots allt men placeringen blev en blygsam åttonde plats 2002/03, och det är bara 10 år sedan. Då var det inte många som ville bänka sig i TV-soffan och följa JVM i televisionen. Mycket måste med andra ord ha utvecklats och förbättrats till dags dato eftersom juniorlandslagets resultat och insatser avsevärt förbättrats. Några stora skillnader idag jämfört med då tänkte jag beröra nedan.

Utbildning och fortbildning av tränare

1/ Stegutbildningen är mer omfattande och mer specifik för respektive tränarkategori idag än då. Kraven på utbildning har höjts och certifikationskraven är också högre på tränare vilket innebär att det krävs adekvat utbildningsnivå för respektive ålders- och divisionsnivå.

2/ Dessutom måste tränarna fortbilda sig kontinuerligt för att få behålla tränarlicensen.

Mer utbildning, kvalitativt bättre utbildning och mer anpassad utbildning har lett till att vi idag har väldigt många välutbildade tränare i Sverige. Förmodligen så har vi fler välutbildade tränare per spelare än något annat land. En för juniorhockeyn otroligt viktig fortbildningssatsning är projektet ”Vägen till Elit”. I det projektet har hundratals svenska juniortränare fortbildats sedan starten för 8 år sedan.

3/ I det här sammanhanget får man ej glömma bort Svenska Ishockeyförbundets till föreningarna uppsökande utbildningsverksamhet som Hockeykonsulenterna genomför. På plats i klubblokal eller motsvarande, genomförs en skräddarsydd och specialframtagen utbildningskväll/dag för föreningens tränare/instruktörer.

4/ Inte heller de specialkurser som ishockeyns Idrottslyftsverksamhet erbjuder ska underskattas. Kostnadsfritt och specialutformat efter klubbarnas önskemål genomförs dessa många specialutbildningar.

Dessa fyra ben i förbundets utbildningssatsning tillsammans med höga utbildningsambitioner hos tränarna gör att vi idag har en mycket skicklig tränarkår i Sverige. Ska vi få fram talangfulla och skickliga spelare behövs bra tränare. Det är en grundförutsättning. Trots att vi har ett mycket stort antal tränare av hög klass i Sverige, behövs fler, många fler!

Utbildningsmaterialets betydelse för svensk tränarutbildning

För 10 år sedan när svensk juniorhockey var som sämst fanns det inte mycket bra utbildningsmaterial att bygga utbildnings- och fortbildningskurser kring. Nu finns det ett 15-tal olika pärmar och 30-talet DVD med alla de fakta och rön en ordentlig utbildningssatsning kräver. Dessutom så fungerar www.hockeyakademin.se som en samlande digital kraft för utbildningsmaterial och utbildning. Kvaliteten på innehållet i svensk hockeys utbildningsmaterial bedöms vara mycket hög ur nationell- och internationell synvinkel. Många är de länder som vill använda och även översätta vårt material. Här kan nämnas att det inte bara är mindre hockeynationer som visat intresse, utan även större hockeyländer som t.ex. Ryssland. Ryska juniorligan (MHL) har köpt rätten att använda ”Vägen till Elit, del 1 – 4” i sin tränarutbildning.

Allt SIF:s utbildningsmaterial är producerat internt. Vi har använt några inhyrda författare, men till största delen använt expertis”in-house”. Det klarar vi av tack vare hög och bred kompetens hos våra förbundskaptener, hockeykonsulenter och elitinstruktörer. För denna framgångsrika förlagsverksamhet med knappa medel ska vi känna stor stolthet, för utan denna produktion kunde ej all högkvalitativ utbildning och fortbildning av tränare ha klarats av. Med utbildningsmaterial är det som med alla färskvaror – när bäst-före-datum nåtts, måste nyproduktion till. Därför är produktion av utbildningsmaterial en hela tiden pågående process.

Spelarutbildning av världsklass

I SIF:S talangutvecklingsplan för åldrarna 14 – 20 år, ingår 45 olika camper, 20 olika landslagsturneringar, TV-Pucken och Hockeygymnasieverksamheten på 30-talet orter.

Detta är vad vi brukar kalla ”SIF:s talangutvecklingsplan”. Nästan 2000 spelare är med i denna satsning. Även klubbtränare och domare deltar som instruktörer och erhåller dessutom fortbildning. I denna talangutvecklingsverksamhet lär sig spelarna vad som krävs för att nå yppersta elitnivå i hockey. Detta sker inom sådana områden som hockeyteknik, hockeytaktik, fysiologi, ishockeypsykologi, näringslära och vinnarinstinkt. I det här sammanhanget ska man komma ihåg att den viktigaste och mest omfattande spelarutbildningen sker hemma i spelarens förening och lag, och därför är det som jag skrev ovan otroligt viktigt med duktiga och välutbildade tränare hemmavid. Men trots allt, kan denna verksamhet i SIF:s talangutvecklingsplan, med tex. russincamper och landslagsspel, ge elitsatsande juniorer ett lyft och en stor hjälp på vägen. Att få träna med landets bästa spelare, och även få spela mot världens bästa spelare i sin årskull, ger många en aha-upplevelse som innebär att man tar ett trappsteg till i sin satsning mot eliten.

Bättre skottförmåga och snabbare aktioner

Avslutningsvis vill jag lyfta fram två områden som vi måste utveckla och förbättra. ”Kanadicker” och ”Jänkare” skjuter fortfarande bättre än våra unga adepter. Hårdare, snabbare och mer precist avlossar de sina skott. Varför? Är de födda så? Nej! De tränar och övar mer än vad svenska hockeyungdomar gör. Vi måste alltså se till så att våra spelare tränar mer på skott. Det ska ske både på isen och på skottramper off-ice.

Ryska spelare har en högre hastighet i armar och ben än andra nationers spelare. Deras tempoväxlingar är mycket svåra att försvara sig mot. När man tränar – både off-ice och på is – gäller det när tekniken sitter att maximera hastigheten i alla rörelser. Hockey handlar väldigt mycket om snabbhet. Häromdagen såg jag på Kanadensisk TV en intervju med Sidney Crosby. Han berättade att han under NHL-lockouten framförallt tränat på att utveckla sin snabbhet. Varför då, frågade reportern? Sid the Kid svarade: Det som skiljer de bästa från de bra – är snabbheten.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info