Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedt: Vad fordras för att nå framgång i internationell ishockey?

12 JUN 2012 13:27
Efter att på nära håll följt tre VM-turneringar live vid rinkside de senaste 5 månaderna känner jag idag väldigt tydligt vad som krävs för att bli framgångsrik.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Egentligen är det ingen skillnad på vad som spelmässigt krävs i senior VM, U20 VM eller U 18 för herrar.

I detta nummer av Hockey tänkte jag gå igenom spelet utan puck, alltså 1/försvarsspelet. I nästa nummer går jag igenom spelet med puck, alltså 2/anfallsspelet.

1/ Försvarsspel över hela banan

Forechecking och styrspel

Försvarsspel är allt spel utan puck och börjar i anfallszonen. Antingen genom forechecking och presspel, eller genom styrspel. Oavsett vilken modell man väljer krävs väl inarbetade och intränade system. För att forechecking eller styrspel ska fungera krävs aggressiv skridskoåkning in i och ut ur situationerna. I denna del av försvarsspelet krävs bra timing och att alla 5 spelarna "taggar" i varandra - dvs. spelarna agerar samtidigt och tillsammans. Det är viktigt att avståndet mellan dessa 5 spelare är kort så att man inte får ett "långt" lag. I ett "långt" lag finns många hål att spela i för motståndarna. Alla vinnande lag har kompakta och rörliga femmor i forechecking eller styrspel. I ett bra forechecking- och styrspelssystem fullföljs tacklingar vilket sänker moralen hos motståndarlaget. En bra grundregel är att försöka äga mitten av banan och att få ut motståndarna på kanterna. När man fått ut motståndarna på en sida flyttar bortre sidans försvarare in mot mitten. En tydlig och konsekvent idé om vad som ska göras ska sedan användas i praktiken. För att få optimal effekt krävs träning, teoretiska genomgångar och diskussioner. Matchlika övningar måste köras ofta. Repetition är kunskapens moder!

"Stå upp på blå"

Vid den defensiva blå linjen är det viktigt med press på puckföraren och understöd så att backar och defensiva forwards kan stå upp och försvara området kring blå linje. Gör man detta på rätt sätt tvingas motståndarna slå in pucken i anfallszonen. Bara där är mycket vunnet. Om motståndarna ändå försöker dribbla sig in i anfallszonen kan ett tight och aggressivt försvarsspel på defensiv blå linje ge många fina kontringschanser. En viktig nyckel för ett bra försvarsspel i detta område är en intensiv och aktiv backchecking. Var aggressiv och stå upp på pucksidan, titta inte på pucken utan gå på kropp! Om backen som står upp tar ut motståndaren så ska backcheckande forward täcka upp bakom och hämta lös puck. Bortre sidan spelar med djup och fungerar som säkring. Tänk på att blå linjen och offsideregeln fungerar som en extra medspelare. Får man inte riktigt träff på motståndaren tvingas han/hon ändå gå i sidled innan blå linjen, vilket får övriga motståndare att bli avstannande.

Försvarsspel i försvarszonen

Allt försvarsspel i denna del av banan utgår från området framför mål - det s.k. "huset" - där de flesta målen i dagens ishockey görs. Det är i huset som backar, defensiva forwards och backcheckande forwards ska starta försvaret av det egna målet. Oavsett om man använder ett zonförsvar, ett man-man-försvar eller ett kombinerat försvar jobbar man inifrån och ut mot motståndarnas puckförare och övriga anfallare. Det är viktigt att den som kliver ut på motståndarnas puckförare är tydlig och visar medspelarna vad han gör. Titta på spelaren och ej på pucken, var aggressiv och få stopp på spelaren. Jobba aktivt med klubban mot pucken. Var alltid mellan motståndaren och eget mål. Spela klart på denna motståndare även om han spelar iväg pucken. Övriga spelare har koll på sina motståndare, släpp ej in dom framför mål, dvs. "boxa ut" dom som hockeytermen säger. Att kommunicera och prata med varandra är till stor hjälp i försvarsarbetet. En annan viktig del av försvarsarbetet i försvarszonen är att ligga i motståndarnas skottlinje och att täcka skott. Det är en svår konst som också kan göra ont. Men - det är helt avgörande för ett bra resultat. Framför eget mål ska det städas om motståndarna får igenom skott på mål och retur uppstår. Se till att ha kontroll på motståndarnas klubbor så att styrningar och returtagning försvåras. Sedan fordras också ett hårt och hänsynslöst spel när pucken är lös framför mål. Jobba inifrån målet och ut. Här ska det kosta att befinna sig som motståndare. Vinn kampen! Ett avgörande misstag som lag med dåligt försvarsspel gör är att alla stirrar på pucken och glömmer att markera sin motståndare.

Sammanfattning

Detta är definitivt inga revolutionerande tankar, men grunden för framgång i internationell ishockey. I U20 VM spelade Sverige ett bra försvarsspel, i U18 VM gjorde guldvinnarna USA det också. Ytterligare en gång blev jag påmind om vikten av god försvarsorganisation när jag bevittnade Rysslands insats i VM i Stockholm och Helsingfors. Ett bra försvarsspel skapar ytor och grund för ett effektivt anfallsspel. Kom ihåg att alla 5 utespelare samt målvakten deltar i försvarsarbetet.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info