Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedt: Äntligen JVM-guld!

13 JAN 2012 13:03
Ett resultat av Juniortemautredningen 2002.
När svensk hockey samlades på Bosön i december 2002 kunde ingen ana att resultatet av mötet skulle bli så stort och kraftfullt som det nu blivit.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

Låt oss backa bandet lite och rekapitulera några saker. Sommaren 2002 gav Svenska Ishockeyförbundets styrelse SIF:s Utvecklingsavdelning i uppdrag att analysera varför juniorproduktionen i Sverige avtagit och varför vi snarare spelade för att undvika nedflyttning än att spela om medaljerna på JVM. De två huvudfrågorna för utredningen var; 1/ Hur ska svensk hockey kunna producera fler svenska elitspelare? 2/ Hur ska våra juniorlandslag kunna konkurrera om guldmedaljerna på VM?

Hundra viktiga åtgärder

Under hösten 2002 gjordes en genomgripande analys av ungdoms- och juniorhockeyn i Sverige. I december samma år vid samlingen på Bosön utarbetade ett hundratal svenska hockeyexperter, med representation av både bredd och elit, en åtgärdslista med 100 punkter att genomföra om målen med talangproduktion och JVM-guld skulle kunna nås. Den ”hundra-listan” är sedan många år genomförd och gäller fortfarande än idag.

Vad innehåller då denna lista? Rent allmänt handlar det om tränarutbildning, spelarutbildning och utbildningsmaterial.

Tränarutbildning

Här handlade det mycket om att förbättra kvaliteten på utbildningen. Erbjuda fler och bättre kurser genom en utvecklad Utbildningsstege. Dessutom höjdes kraven på tränarna – mer utbildning och hårdare studier. Några nya utbildningar sjösattes också. T.ex. Elit Tränar Utbildningen (ETU) och Vägen Till Elit (VTE). Den sistnämnda – VTE – är en fortbildning av våra juniortränare som fortfarande är en viktig del av tränarutbildningen i Sverige. Under Ishockey-VM i Sverige 2012 kommer den sjätte delen av detta så framgångsrika projekt att genomföras. Hockeykonsulenternas enträgna arbete ute i föreningarna är också sprunget ur denna ”hundra-lista”. Basen i den framgångsrika svenska tränarutbildningen är alltså a/ grundutbildning enligt utbildningsstegen b/ fortbildningskurser för djuplodande förkovran. T.ex. Idrottslyftskurser. c/ utbildning/information i föreningen genom Hockeykonsulenternas besök

Spelarutbildning

I juniortemautredningen skapades grunden för dagens talangutvecklingsplan. Inom detta område ryms SIF:s olika camper, de av SIF auktoriserade Hockeygymnasierna samt ungdoms- och juniorlandslagsverksamhet med tillhörande utbildning. Idag bedriver SIF 45 olika camper varje säsong. På dessa olika camper samlas varje år 1900 spelare, 300 ledare och 100 domare. Temat för denna spelarutbildning är; taktik, teknik, fysik, näringslära, inställning och ishockeypsykologi. SIF auktoriserar 29 Elitgymnasier där svensk hockeys mest talangfulla spelare erbjuds en hockeyutbildning på skoltid. Landslagsverksamheten är en mycket viktig del i spelarutbildningen. Speciellt spel mot tufft internationellt motstånd är viktigt för utvecklingen av spelare.

Utbildningsmaterial

På Bosön 2002 konstaterades att vi måste ta fram ett nytt och uppfräschat utbildningsmaterial. I det då befintliga materialet fanns det stora brister samt att det saknades material inom många områden. Sedan 2002 har många personer arbetat oförtrutet med att leverera produkter med målet att vara ”världens bästa utbildningsmaterial”. Utbildningsmaterialet är idag heltäckande och finns både i skriftlig form och som DVD. Ur ett numerärt perspektiv kan nämnas att det idag finns 15 olika utbildningspärmar och 30 olika utbildnings-DVD. De viktigaste delarna är de av läroplanskaraktär. Där börjar man i de lägsta åldrarna med ”Tre Kronors Hockeyskola”, och går vidare med ”Ishockeyns ABC” upp till 16-årsåldern, för att i junioråldern använda ”Vägen till Elit”.

Sammanfattning

JVM-guldet är alltså ett resultat av hårt arbetande tränare som är välutbildade och verkar över hela landet i alla svenska hockeyföreningar. Hårt dagligt jobb med en tydlig målbild ger resultat. Det viktigaste just nu är att inte slå av på takten utan att öka densamma. Det är svårare att hålla sig kvar på toppen än att ta sig dit. Inom några specifika hockeyområden måste våra spelare utvecklas mer. Skotträningen måste utökas – mer nötande på skottramper. Här ligger vi efter de bästa spelarna i Kanada och USA. Den fysiska styrkan hos våra unga spelare kan bli bättre. Styrketräning och motståndsträning bör påbörjas redan i 7-årsåldern. Se en av mina tidigare krönikor i ”Hockey” under hösten 2011. Ryska spelares djupa ”sitt” och kraftfulla skridskoåkning är ett resultat av långsiktig styrketräning. Där ligger vi fortfarande en bit efter. Även om vi jobbat mycket med spelet in mot mål och med spelet framför mål finns mycket mer att förbättra i de speldetaljerna. Fortfarande finns en ovana att svänga ifrån området framför mål och att inte i alla lägen tävla tillräckligt hårt för att vinna insidan i anfallszonen.

NU ÖKAR VI TAKTEN!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info