Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Från botten till toppen!

14 NOV 2013 08:00
Läs Boustedts senaste krönika!
 • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Svensk hockey har gjort en otrolig resa!

Vi har gått från en åttonde plats i JVM 2003 med risk för nedflyttning och med en därtill brisfällig talangproduktion, till att vara en toppnation som formligen sprutar fram talanger. Är detta bara en slump och något som vi fått gratis? Nej – givetvis inte, utan enormt mycket långsiktigt arbete ligger bakom vår idag gynnsamma sportsliga utveckling på juniorsidan. För den som inte varit med på denna resa är det inte lätt att förstå vad som ligger bakom den situation vi nu lever med. Och även om man varit med så glömmer man snabbt – alldeles för snabbt. En av de svåraste uppgifterna i idrott är att behålla en topposition. Det kostar mer – både energi och pengar – än att ta sig dit. Därför är man som mest sårbar i framgång. Den historielöse är än mer sårbar än den som har gott minne och gör sin historieläxa. Därför är det på sin plats med en sammanfattande tillbakablick på vad som hänt på juniorsidan.

Situationen säsongen 2002/03

De svenska juniorlandslagen rosade denna säsong inte direkt marknaden. Team 16,17,18,19 och 20 förlorade oftare än de vann. Juniorkronorna var också på vippen att degraderas ur A-gruppen. Resultatet blev en förnedrande åttondeplats. Alla omdömen, alla scoutingrapporter och alla okulära besiktningar visade på stora brister hos svenska juniorspelare. Sammanfattningsvis kan man säga att de var för fysiskt klena, sköt för dåligt, inte klarade spelet kring de bägge målen, inte tävlade fullt ut, inte tränade tillräckligt mycket, och målvaktsspelet var inte bra. Ja listan kan t.o.m.göras längre – men dessa var de viktigaste och mest prekära bristerna. Alla var överens om att något måste göras!

Juniortemautredning

Efter ett omfattande utredningsarbete enades Hockey-Sverige om en handlingsplan för juniorutveckling för att nå de av SIF: s styrelse högt satta målen; 1/Vinna medaljer i JVM. 2/Producera fler elitspelare. Bägge de målen är idag med råge uppfyllda. Se bara på resultatraden nedan. Snacka om positiv trend.

 • 2003 8: a
 • 2004 7: a
 • 2005 6: a
 • 2006 5: a
 • 2007 4: a
 • 2008 Silver
 • 2009 Silver
 • 2010 Brons
 • 2011 4: a
 • 2012 GULD
 • 2013 Silver

Även talangproduktionen är ju av det mer lyckade slaget. Se bara på dessa exempel över spelare som gått igenom SIF:s talangtrappa:

Niklas Hjalmarsson, Chicago, Nicklas Bäckström, Washington, Patric Hörnqvist, Nashville, Jhonas Enroth, Buffalo, Patrik Berglund, St Louis, Anders Lindbäck, Tampa Bay, Mikael Backlund, Calgary, Marcus Krüger, Chicago, Erik Karlsson, Ottawa, David Rundblad, Phoenix, Mattias Tedenby, New Jersey, Mattias Ekholm, Nashville, Marcus Johansson, Washington, Jacob Markström, Florida, Jacob Silfverberg, Anaheim, Calle Järnkrok, Detroit, Anton Lander, Edmonton, Jacob Josefsson, New Jersey, Oliver Ekman-Larsson, Phoenix, Tim Erixon, Columbus, Magnus Pääjärvi, St Louis, Adam Larsson, New Jersey, Gabriel Landeskog, Colorado, Johan Larsson, Buffalo, Mika Zibanejad, Ottawa, Jonas Brodin, Minnesota, Filip Forsberg, Nashville, Elias Lindholm, Carolina, Hampus Lindholm, Anaheim.

Att nå dit vi är idag har definitivt inte varit någon enkel resa, eller som de säger på andra sidan Atlanten ”a walk in the park”. Många är de åtgärder och de människor som hjälpt oss på vägen. En snabbgenomgång av åtgärder ur ett förbundsperspektiv känns som att vara på sin plats.

Talangutveckling

För att lära de unga svenska hockeytalangerna vad som krävs för att nå internationell världselit initierades spelarutbildningscamper. Dessa camper var och är tänkta som ett komplement till den dagliga utbildningen i klubblaget. Idag genomför SIF ca: 40 camper varje år, och därigenom utbildas nästan 2000 spelare. Målet har hela tiden varit att samla de bästa instruktörerna och att ha ordentlig spets och djup i det som lärs ut till spelarna. Varje spelare som deltar är väl scoutad och speciellt uttagen för sina hockeykvaliteter. Många är de ämnesområden som spelarna har drillats i, och fortfarande fortbildas inom. Tekniska detaljer med huvudinriktning på skott, tempoväxlingar, närkampsspel och rörlighet har det hela tiden varit fokus på. Taktiskt så har spelet runt bägge målen varit en huvudingrediens på camperna. Otaliga timmar har också ägnats åt utbildning och tester inom funktionell styrketräning, snabbhet och uthållighet. Att lära spelarna grunderna inom näringslära och hur man äter för att kunna prestera optimalt har under de gångna 10 åren varit viktiga. Ett annat nyckelområde som det lagts mycket tid på är hur viktigt spelarens egen inställning är. Det gäller att utveckla viljan att vinna, och att ha inställningen att bli bäst. Sist men inte minst så har budskapet om 10 000 timmars övning för att nå eliten präntats in i spelarna. Det framgångsrika program för spelarutbildning svensk hockey driver, får absolut ej naggas i kanten, om vi ska kunna behålla vår position i toppen.

Hockeygymnasier (HG)

Svenska Ishockeyförbundet auktoriserar 33 hockeygymnasier med Nationell Idrottsutbildning. Ca: 1000 spelare/elever får sin utbildning på något av alla dessa hockeygymnasier från Kiruna i norr till Malmö i söder, och från Göteborg i väster till Stockholm i öster. Efter juniortemautredningen för drygt 10 år sedan skärptes auktorisationskraven på alla hockeygymnasier. Den av SIF beslutade läroplanen gäller för alla dessa elever. Där anges faktorer som träningsmängd, träningsinnehåll, inriktning på teoretisk hockeyutbildning, utbildningsnivå för instruktörer, obligatorisk närvaro för instruktörer på SIF: s fortbildningsprogram, antal elever per instruktör, serienivå för HG: s föreningslag, m.m. Många av de unga svenska spelarna i NHL lyfter fram HG-programmet som en viktig del av deras utveckling till elitspelare.

Ungdoms- och juniorlandslag

Många var de som under arbetet med juniortemautredningen pekade på en alltför defensiv och försiktig spelfilosofi i ungdoms- och juniorlandslagen. Detta ansåg man hämmade utvecklingen av unga spelare. Får att råda bot på detta skapades en spelmodell med mer inriktning på att ”spela för att vinna”, än den tidigare ”spela för att undvika förlust”, om ni förstår vad jag menar? Denna landslagens spelidé präglar idag mycket av både svensk tränar- och spelarutbldning. Våra landslag spelar alltid för att vinna. Inget annat gäller. En svaghet som poängterades 2002/03 var att svenska juniorlandslag brast i självförtroende. Ett viktigt verktyg mot ett stärkt sådant är arbetet med psykologisk träning och engagemanget av psykologiska tränare i våra landslag. Många är också de ledarfunktioner vi saknade i landslagen för drygt 10 år sedan. Funktioner som våra främsta konkurrenter hade. Några exempel är, video-coach, målvakts-coach och scouting-coach för att nämna några. Adderingen av dessa specialister till landslagens ledarstaber har varit en mycket viktig delförklaring till klättringen från botten mot toppen. Detta är viktigt att lära sig eller att komma ihåg. För att nå optimal utveckling mot världselit krävs matcher mot de bästa. Att bara brottas med "lill-brorsan" blir man ej starkare av. Inom juniorhockeyn finns de främsta motståndarna i Canada, USA, Ryssland och Finland. Då krävs ett komplett landslagsprogram från Team 16 upp till Team 20 (Juniorkronorna). Det hade vi ej 2002/03, så mycket kraft lades på att skapa och bygga det. Nu gäller det att göra allt för att behålla det och förfina det. Eftersom vi började göra många bra saker för tio år sedan, så ser IIHF: s världsranking ut som nedanstående. Omvänt är det så att gör vi fel idag, så kommer världsrankingen att se annorlunda ut i framtiden.

2013 IIHF Men’s World Ranking – Top 8

 1. Sweden
 2. Finland
 3. Russia
 4. Czech Republic
 5. Canada
 6. USA
 7. Switzerland
 8. Slovakia

Tränarutbildning

Liksom en bra skola bygger på bra lärare, är grunden för en bra hockeyutveckling bra tränare. Allt kan man ej lära sig i skolbänken, men bra tränarutbildning skapar grundförutsättning för högkvalitativ spelarutbildning. Ishockeyns stegutbildning är fundamentet i tränarutbildningen. Genom att klättra i utbildningsstegen och ta sig igenom de olika utbildningsnivåerna så byggs tränare med goda kunskaper. Fortbildning inom olika ämnesområden höjer ytterligare kvaliteten på den svenska tränarkåren. I juniortemautredningen konstaterades många brister i ishockeyns tränarutbildning. Utbildningsstegen var ålderdomlig, fortbildningen bristfällig och utbildningsmaterialet var obefintligt. Något måste göras! Hela tränarutbildningen gjordes om. I utbildningsstegen skapades olika spår med inriktning mot barn- och ungdomshockey, junior- och seniorhockey, samt målvaktstränare. Även träningsläran fick en tydligare plats i stegen. Fortbildningsprogrammet expanderade i storlek, och mängder med nya kurser startades. Några exempel på fortbildningar: Hockey-Convention, Vägen till Elit, alla Handslags- och Idrottslyftskurser (100-tals genomförda) för att nämna några. Vår tränarkår är nog idag en av de mest utbildade i världen.

Utbildningsmaterial

För att bedriva bra tränarutbildning fordras ett brett, modernt och pedagogiskt utformat utbildningsmaterial. 2003 hade vi inte mycket att skryta med inom detta område. Idag är vi världsledande. Efter ett 10-årigt dagligt utvecklande och producerande av utbildningsmaterial så har vi tagit fram ett tjugotal olika pärmar och ett trettiotal olika DVD. En listning av några av dessa är på sin plats. Pärmar: Ishockeyns ABC (Läroplan 7-16 år), Vägen till Elit del 1-4 (Läroplan 16-20 år), Praktisk Isträning U16 och yngre samt U16 och äldre, Målvaktspärmen, Övningsbanken, Tre Kronors Hockeyskola, Ishockeyns Träningslära del 1 och del 2, Vägen till Damelit, Materialförvaltare. DVD: Tre Kronors Hockeyskola, Målvaktens träning på is, Spelförståelse, Skadeförebyggande träning, Spelet längs sargerna, Lagets taktik, Stark, snabb och skadefri, Cirkelträning och skicklighetsbanor, Klubbteknik, Spelet runt målen, Barmarksträning, Målvaktens verktygslåda, Målvaktens fysträning, Strategier för anfallsspel och försvarsspel, Praktisk styrketräning, Hockey Skating, Tre Kronors Backskola, Konsten att göra mål, Närkampsspel, Övningsbanken, Skotteknik. Ett otroligt brett utbud av utbildningsmaterial. Det är inte konstigt att ryssarna för sin juniortränarutbildning köper en del av detta material för översättning. Men - så småningom blir även detta material omodernt och måste uppdateras.

Hockeykonsulenter

I allt förbättringsarbete som SIF gjort för att utveckla den svenska juniorhockeyn är det en personalkategori som betytt mest. Nämligen våra 12 Hockeykonsulenter. Utan dem hade "det svenska undret" (för att citera kanadensisk media) inte varit möjligt. Ska förbättringar göras och arbetsuppgifter utföras krävs personalresurser. När Svenska Spel 2004 gick in ekonomiskt och möjliggjorde satsningen på 12 stycken Hockeykonsulenter, möjliggjorde de också genomförandet av juniortemautredningens åtgärdspaket. Förutom sitt arbete med föreningsbesök har de också verkat som organisatörer av och instruktörer på SIF:s camper. Dessutom har de fungerat som utbildare inom tränarutbildningen och också som författare av utbildningsmaterial. Många är också de framgångsrika projekt som letts av någon av våra hockeykonsulenter. T.ex. vid skapandet av Tre Kronors Hockeyskola. De har också varit våra viktigaste ambassadörer för och marknadsförare av Handslaget och Idrottslyftet. I tillägg har de också utfört viktiga arbetsuppgifter som team managers och coacher i våra landslag.

Mitt konstaterande är att utan hockeykonsulenterna så hade juniortemautredningens målsättningar ej realiserats. För att behålla vår topposition inom världshockeyn krävs i framtiden ännu mer jobb och kraftsamlingar. Trots dessa framtidens utmaningar kan jag skönja en viss okunskap hos vissa, när det gäller hockeykonsulenternas betydelse för fortsatta svenska ishockeyframgångar. Det gör mig orolig!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info