Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Svensk hockey - världsbäst på talangutveckling!

11 MAR 2013 10:16
Marknadsmässig betalning till klubbarna en överlevnadsfråga!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

När svensk hockey förhandlar med NHL om ersättningsnivåer för alla de unga svenska spelare som drar över Atlanten och spelar, ska man komma ihåg följande: - 28 svenska 90-talister spelar numera i NHL! Vilket annat land utanför Nordamerika har levererat så många spelare till NHL under de senaste åren? Svaret är - inget annat land. Sverige har idag spelare till 3 hela lag i NHL. Det här är ett tufft faktum för Elitklubbarna och för Tre Kronor. De mest talangfulla spelarna försvinner från svensk elithockey innan de hunnit etablera sig i Elitserien och i Tre Kronor.

Vad spelar det för roll då? Är det inte kul att grabbarna får chansen att uppnå sin pojkdröm om NHL-spel? Jo visst är det kul för spelarna och samtidigt ett bra kvitto på svensk talangutveckling. Men - min farhåga är att klubbarna tappar motivation att leverera talang på talang, utan att få nyttja deras kompetens i den svenska elithockeyn. Dessutom så försvagas ju varumärket Tre Kronor när de bästa unga spelarna inte är tillgängliga för landslagsspel. Därför är svensk hockeys förhandlingar med NHL om skälig betalning till svensk hockeys talangfabriker otroligt viktiga.

I vilken annan bransch kan man köpa högkvalitativa produkter till underpris? Här måste klubbarna få mycket bättre betalt, så att de fortsätter med det framgångsrika spelarutbildningsarbetet. Om elitklubbarna får marknadsmässig betalning så spiller det ju också ner mer pengar i systemet till ungdomsföreningar som gett många av spelarna den första delen av utbildningen. Vi får också hoppas att den ändrade draftregeln i NHL, som innebär att klubbarna har 4 år på sig och inte 2 år som tidigare att skriva kontrakt med spelarna, innebär att de stannar 2 år längre i svensk hockey. Då hinner de ju betala tillbaka lite till svensk hockey som tack för en unik och suverän utbildning, vilken leder till säkrad ekonomisk trygghet resten av livet.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info