Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Svensk hockey behåller sin position i världstoppen!

12 MAR 2014 16:04
Stark sportslig insats i både OS och JVM visar tydligt på detta faktum!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Finalplatser och silver i bägge dessa så intressanta turneringar stärker vår sportsliga position i internationell ishockey. Damkronorna är också på väg åt rätt håll. Huvudmålet för alla landslag i mästerskapsspel är att alltid spela om medaljerna. Nu är Damkronorna tillbaka och gör det igen. Tre Kronor behåller förstaplatsen på Internationella Ishockeyförbundets rankinglista, med Finland som tvåa och Kanada som trea.

Kanada - värdiga vinnare

Jag tänkte börja med att göra en snabbanalys av herrarnas OS-hockey och några av dess lag. Varför inte börja med de värdiga vinnarna Kanada? Kanada hade lärt sig läxan från senaste OS-hockeyn på stor rink. Alltså i Turin 2006. Lärdomen byggde på att denna gång spela ett väldigt koncentrerat försvarsspel och inte ett mer anfallsinriktat som i Turin. Kanadas försvarsspel byggde på ett kompakt styrspel långt bak i banan och utan traditionell transatlantisk forechecking. I försvarszonen försvarades området framför mål ("the house") av alla fem utespelarna. Här var de också mycket kompakta och aggressiva. Anfallsspelet präglades av mycket snabba spelvändningar, där Crosbys kontringsmål mot Sverige var symbolisk för denna anfallsstrategi. Jag har aldrig sett ett mer disciplinerat Kanadalag, och då har jag ändå sett alla VM på plats sedan 1981.

Finland - starkt jobbat

Precis som Sverige så hade Finland otur med skador på nyckelspelare. Mikko Koivu och Valtteri Filppula var tänkta som första och andre centerforward. Ingen kom till spel. När sedan ytterligare en center, Aleksandr Barkov, gick sönder verkade det nästan kört för Finland i medaljakten. Men med mycket sisu, bra målvaktsspel (Tukka Rask), bra coachning (Erkka Westerlund) och finsnickeri av firma Selänne/Granlund erövrades bronsmedaljerna. Mitt starkaste minne av Finland i OS-hockeyn är när de kämpade ner Ryssland i kvartsfinalen. Det var som att få uppleva Sven Dufva på bron i Fänrik Ståls sägner. Imponerande! Överkörningen av USA i bronsmatchen var väl Selännes avskedsmatch i internationell ishockey. Vilken karriär!

USA - inledde starkt, avslutade svagt.

Det amerikanska laget for nästan fram som en ångvält, fram till 1-0 förlusten mot Kanada i semifinalen. Speciellt segern mot Ryssland var en riktig värdemätare. USA Hockey börjar få riktigt bra återbetalning på sitt intensiva arbete med att centralt utbilda och utveckla unga spelare. Exempel på sådana är Torontos och Chicagos storstjärnor Kessel och Kane. Utan att på något sätt förringa Finlands seger mot USA i bronsmatchen, så såg det ut som att USA:s motivation försvann samtidigt som chansen till guld försvann. USA:s herrar blir fortsatt att räkna med i alla internationella mästerskap på både senior- och juniornivå. Mannen bakom den framgångsrika ungdomssatsningen är sportchefen Jim Johanson.

Sverige - otur med skador

Att vinna ett silver i OS-hockeyn är inte dåligt. Det visar på hög internationell kvalitet på vår ishockey. Med tanke på hur bra Kanada spelade, så hade vi behövt alla våra bästa spelare med i laget, för att kunna rubba Kanada. Förlusten av våra två toppcentrar Henrik Zetterberg och Henrik Sedin var tung. När dessutom den tunge målskytten Johan Franzén och Niklas Bäckström saknas, då blir det svårt att bli nummer 1. Sveriges powerplay och spel i numerärt underläge var mycket bra. Spelet med "special teams" var på topplats i turneringen. Bra försvarsspel präglade också Tre Kronors insatser, kanske med undantag för finalen. Det var anfallsmässigt saknaden efter ovan nämnda svenska stjärnor märktes mest. Glädjande med det svenska laget är att hälften av spelarna kommer från det talangutvecklingsprogram som sjösattes kring 2003, och som sedan gett oss en mängd framgångar på juniorsidan.

Tjeckien och Slovakien - problem med återväxten

Tyvärr går utvecklingsarbetet med unga spelare i Tjeckien och Slovakien lite på tomgång. Det märks på deras laguppställningar som börjar bli ganska åldersstigna. Speciellt orolig är jag för Slovakien, som får mer och mer problem för varje år som går. I Tjeckien gör den i Sverige populäre Slava Lener ett hästjobb med att försöka bygga upp den tidigare så framgångsrika ungdoms- och juniorutbildningen. Det behövs. Världshockeyn behöver bägge dessa länder på en hög och konkurrenskraftig nivå. Tjeckien var chanslösa mot USA i kvartsfinalen, och nu har också förbundskaptenen Hadamczik avgått. Slovakien mäktade inte med att vinna någon match på hela turneringen.

VM i Vitryssland

För Tre Kronor startar nu marschen mot Hockey VM i Minsk, 9 - 25 maj. I Sveriges grupp spelar: Kanada, Tjeckien, Slovakien, Norge, Danmark, Frankrike och Italien. Därefter spelas som vanligt kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher. Målet är som vanligt att spela om medaljerna. Helst de finaste!

Innan VM ska en hel del landskamper spelas. Vi möter Schweiz på bortaplan den 9 och 11 april. Därefter står Danmark för motståndet i Ängelholm och Malmö, 16 och 18 april. Färden går sedan vidare norrut med matcher mot Norge i Östersund den 23 april och i Sundsvall den 25 april. Eftersom det är ett OS-år så spelas Oddset Hockey Games först i maj. 1 maj står Tjeckien för motståndet, 3 maj möter vi Finland, och den 4 maj tar vi oss an Ryssen.

Tre Kronors öppningsmatch i VM blir mot Danmark den 10 maj.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info