Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedt: Vår vision - Svensk ishockey - världens bästa!

04 NOV 2014 06:00
Läs Boustedts senaste krönika
  • Skapad: 04 NOV 2014 06:00

"Svensk ishockey är bäst i världen i alla delar. Vi leder utvecklingen i världsishockeyn vilket gör att vi har de bäst utbildade spelarna, ledarna och funktionärerna. Vi är en enad organisation med starka föreningar".

Ja - så lyder Svenska Ishockeyförbundets vision för framtiden. Vår värdegrund ska präglas av glädje i en miljö där man har roligt och trivs tillsammans, och där vi värnar det ideella engagemanget. Tävling är ett naturligt inslag i våra aktiviteter, både för bredd och elit, och är anpassad efter ålder, nivå och färdighet. Rent spel och respekt ska vara självklarheter både i ord och handling, på och utanför isen. Ishockeyns mål är att vara en idrott för alla, oavsett etnisk bakgrund, religion, ålder, kön eller sexuell läggning.

Dessa konstateranden kan låta högtravande och politiskt korrekta, men är oavsett hur det låter grunden för vår verksamhet. Det ska vi aldrig tumma på!

Framtida utmaningar

Vi har tillsammans en mängd olika viktiga utmaningar och arbetsuppgifter att lösa. Några av dom listar jag nedan och kompletterar även med lite kommentarer.

Svensk dam- och flickishockey

En av svensk ishockeys viktigaste utmaningar är att utveckla damishockeyn, både kvalitativt och kvantitativt. Hösten 2010 genomförde vi en "Damtemautredning" ungefär på samma sätt som den framgångsrika "Juniortemautredningen" 2002. Svensk hockey samlades och arbetade fram en åtgärdslista för utveckling av verksamheten. En av de viktigaste åtgärderna var att anställa Erika Holst som utvecklingsansvarig för svensk damishockey. Under hennes ledning har vi nu byggt ett långsiktigt program för såväl rekrytering och utbildning av spelare och ledare. Nu är det tålamod, envishet, och hårt jobb som gäller för långsiktigt hållbar utveckling.

Integration

Inom ishockeyn är människor med annan etnisk bakgrund än den svenska underrepresenterade. Några orsaker är förmodligen tradition, kultur, intresse och ekonomi. Integrationen i ishockeyn av dessa människor bör för oss vara ett prioriterat område. Därför jobbar vi nu med ett antal olika parallella projekt som ska ge oss fakta och svar på hur vi bäst lyckas med denna viktiga uppgift, som sedan ska leda till konkreta åtgärder. En intressant konkret åtgärd som vi tillsammans med den svenska hockeylegenden Mats Sundin genomför är en speciell rekryteringsaktivitet för barn med annan etnisk bakgrund i Sollentuna, strax innan julhelgen. "Mats Sundins Hockeyskola" erbjuder kostnadsfritt isaktiviteter, hockeyutrustning, samt mat och dryck, under kunnig ledning, med Sudden i spetsen. Förhoppningsvis kan vi uppmuntra övriga hockeysverige till liknande aktiviteter.

Anläggningar och isbanor

För att hockeyn i Sverige ska utvecklas och överleva finns det tre nyckelområden. Rekrytera, behålla och anläggningar. Rekryteringen av spelare och ledare rullar på bra genom projektet "Tre Kronors Hockeyskola för flickor och pojkar". För närvarande deltar 26 000 barn i denna aktivitet. För att behålla så många spelare och ledare som möjligt så länge som möjligt satsar hockeyn stora resurser på högkvalitativa ledarutbildningar, proffsigt utbildningsmaterial och väl genomtänkta läroplaner. Även om vi klarar rekryteringsuppgiften och klarar av att behålla utövarna i verksamheten, så är ändamålsenliga anläggningar i tillräcklig omfattning en grundförutsättning för vår idrotts fortsatta utveckling och överlevnad. Idag finns det 355 ishallar i Sverige, att jämföras med Kanadas 2600 ishallar. Här har Svenska Ishockeyförbundet en mycket viktig uppgift i att stötta hockeysverige i arbetet med att skapa nya isytor samt att utveckla och behålla befintliga isytor.

Identifierade sportsliga förbättringsområden

Jag har i tidigare krönikor berört och gått igenom sportsliga områden som bör förbättras. Dessa repeteras härmed, eftersom repetition är kunskapens moder.

1/ Spelförståelse.

Grunden i allt lagspel är förmågan att förstå och läsa spelet. Hockeyn är inte en individuell idrott utan en lagidrott där samarbete och samspel är faktorer som avgör matcher. Mer och bättre träning på alla nivåer fordras.

2/ Målgörande.

Skottförmågan och målskyttestrategin måste övas mer. I slutändan handlar allt om att få in pucken i kassen. Därför gäller det att öva på detta så viktiga moment, dag ut och dag in. Övning ger färdighet. Mer skotträning on-ice, men framförallt off-ice. Tack!

3/ Hockeyatletism.

Jag har både skrivit och sagt det förut - men skriver det igen: - En vältränad hockeyspelare är inte alltid en bra hockeyspelare, MEN - en bra hockeyspelare är alltid vältränad! Ett av mina favoritcitat från hockeyprofessorn Tommy Sandlin.

4/ Psykologisk träning.

Ett coachande ledarskap är nyckeln till ett optimalt resultat på alla nivåer. Huvudets betydelse för slutresultatet är mycket större än de flesta av oss förstår. Som tur är för hockeyn har vi två idrottspsykologer/beteendevetare som förstår detta, och dessutom lär ut detta i vårt utbildnings- och utvecklingsprogram. Pär Pettersson och Ola Berggren. Läs vad de skriver och lyssna på vad de säger!

 

Utbildningsmaterial inom de fyra förbättringsområdena

Svenska Ishockeyförbundet har sammanställt utbildningsmaterial inom de fyra olika områdena. Läs materialen nedan:

Till utbildningsmaterial 

Skribent: Tommy Boustedt

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info