Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Det egna drivet är en förutsättning för framgång!

08 MAJ 2013 14:34
Läs spelarutvecklaren Uffe Lundbergs krönika!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Efter sju år som hockeykonsulent och några år dessförinnan som campinstruktör har jag fått förmånen att ta över tjänsten som Spelar- och ledarutvecklare på Svenska Ishockeyförbundet. Stort tack till Robert Ohlsson för hans fina jobb under sex år på posten och givetvis lycka till med coachjobbet tillsammans med Roger Rönnberg i Elitserien och Frölunda!

Med Juniortemautredningen cirka tio år tillbaka i tiden och massor av insatser när det gäller spelarutbildningen under den perioden har vi nu en utmärkt möjlighet att lägga i nästa växel. (Vi = klubbar och förbund.)

Ett område jag anser att vi bör jobba stenhårt med är att få fler spelare att själva driva sin process. Därifrån kan vi coacha och handleda, men vi kan aldrig ersätta det ”egna drivet”.

Jag är även förbundskapten för U16-landslaget (födda 1997) och jag har varit assisterande till Jim Brithén på 92:orna och Stefan Bergkvist på kullarna 1993-1996. Från dessa sex årgångar tänker jag f ö nämna ett antal exempel på spelare med eget driv.

Vad menar jag egentligen med det ”egna drivet”?

Jo, jag slås gång på gång av vilka spelare det är som blir bäst. Vilka som uppfyller sin dröm att spela i NHL och inte bara tar en tröja där borta, vilket förvisso är beundransvärt i sig, utan också gör skillnad i sina lag. Utifrån sina specialkunskaper och de uppdrag de får.

Vår Talangutvecklingsplan spänner över åldrarna 15-20 år. I samtalen jag och mina kollegor har med spelarna i början av denna period finns ett antal nyckelfrågor:

  • Varför håller du på med ishockey?

Svaret på den frågan är nästan uteslutande ”För att jag tycker det är kul”, varpå spelaren naturligtvis får utveckla vad det är som är kul o s v.

Nästa nyckelfråga blir givetvis:

  • Vad har du för långsiktigt mål med din ishockey?

Svaren här brukar variera något, men inte speciellt mycket. ”Jag vill komma till NHL”, är den vanligaste. ”Jag vill spela i Tre Kronor” förekommer, liksom ”Jag vill bli bäst i världen”. Några delar upp svaret i steg ”Jag vill spela i Elitserien”, ”Sedan i Tre Kronor”, ”och så småningom i NHL”.

Följdfrågan blir förstås, och det är här det blir skarpt:

  • Vad krävs för att uppnå det?

Där spretar svaren mer, men ”jobba hårt” eller ”jobba hårdare än alla andra” kommer ofta upp. Och vad innebär det egentligen? Hur kommer din vardag konkret att se ut då? Vilka olika typer av delmål kan vara sunt att sätta upp?

Man hör och ser ganska tydligt om svaren kommer som ett resultat av en brinnande låga därinne eller om spelaren svarar för att svara ”rätt” i hopp om att ge bra signaler inför kommande uttagningar initierat av dem själva, någon förälder, tränare eller annan rådgivare. Man har olika mognad i 15-16 årsåldern, men medvetenheten är A och O om man vill skapa de bästa möjligheterna att nå det långsiktiga målet.

Eget driv kan rent konkret vara:

– att ha planerat dagens måltider och ta med sig mellanmål och återhämtningsmål hemifrån;

– att själv ombesörja resan till och från träningen;

– att genomföra uppvärmning och skottrampsträning innan ispasset;

– att verkligen träna - inte ”bli tränad” av coacherna (vilket är viss skillnad);

– att se fysträningen som en viktig del både under och efter säsong för att bli en bättre hockeyspelare;

– att träna extra både på is och utanför när tillfälle ges;

– att se till att skolarbetet sköts på ett bra sätt med hjälp av planering och framförhållning;

– att sova tillräckligt mycket för att kunna tillgodogöra sig träningen;

– att se på hockey och lära sig av de som är på yppersta nivå;

– att själv ringa coachen vid sjukdom och skada, eller för att få tips om vägen till nästa steg i utvecklingen för just mig.

Är det för höga krav att ställa? Jag tycker inte det. Vi som coacher har ett ansvar att coacha spelaren till den egna förståelsen av vad som krävs. Samtidigt måste vi vara lyhörda och på ett tidigt stadium stötta och felsöka om spelaren ger signaler om att inte känna glädjen som den starkaste drivkraften mitt uppe i alla ”GODA VANOR”.

Bra exempel

I de sex kullar jag hittills haft nöjet att jobba med på U16-landslaget finns det flera goda exempel på spelare med ett tydligt eget driv. Här är dock ett riktigt bra exempel ur varje:

Gabriel Landeskog, född 1992, Colorado Avalanche

Oscar Klefvbom, född 1993, Färjestads BK

Filip Forsberg, född 1994, Leksands IF

Jakob de la Rose, född 1995, Leksands IF

Sebastian Aho, född 1996, Skellefteå AIK

Anton Kalte, född 1997, Huddinge IK

Nu ska sägas att samtliga sex spelare ovan är eller har varit lagkaptener i landslag/klubblag. De har alltså, förutom förmågan att driva sin egen utveckling, även förmågan att göra andra bättre. På olika sätt, olika personligheter som de är.

Ett lag är beroende av ytterligheter och alla är inte ledartyper i lagsammanhang, men en bra ledare för sig själv vill jag påstå att alla som lyckats nå Tre Kronor och NHL är. I den meningen att de har, här kommer det igen, det egna drivet.

Prestation kontra resultat

En sak som angränsar till ”eget driv” är inställningen till prestation kontra resultat. Vissa spelare bedömer sina insatser nästan enbart efter egna mål och assists. I andra hand kommer lagets resultat i matchen. Man ser dessutom inte matchen som en del i utvecklingsprocessen utan tenderar att bedöma sig själv helt efter upplevelsen av den egna insatsen senast.

Det ska klargöras att hockey går ut på att vinna och att lära sig vinna jämna matcher är en viktig del av spelarutbildningen. Signifikativt för spelare som driver sin egen process är att de hatar att förlora.

Den känslan är snudd på starkare än glädjen vid vinst, vilket i o f s är synd men också något som ger en påminnelse om vad som gör att det blir vinst. Man riskerar helt enkelt inte att glömma bort det hårda jobbet i match efter match.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info