Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Draken lyfter i motvind

15 JUN 2015 08:00
Läs krönikan här
  • Skapad: 15 JUN 2015 08:00

Om man som talangfull spelare lyckas eller inte beror huvudsakligen på två saker om du frågar mig: det egna drivet och hur man hanterar motgång. Är det någon annan som kan få en att bli en bra hockeyspelare? Svaret är nej, det egna drivet avgör! Kommer det att komma motgångar? Ja det kan man slå fast med säkerhet, men det är då det uppenbarar sig en möjlighet verkligen visa vad man är gjord av!

Det egna drivet

Det egna drivet har jag berört tidigare, inte bara en utan flera gånger här. Det finns dock anledning att återkomma till det. De nålsögon en spelare ska ta sig igenom för att bli professionell hockeyspelare är väldigt små. Uppoffringarna är ganska stora. Vill man bli riktigt bra på någonting så måste man träna extremt mycket (och på rätt saker). Det räcker dock inte, man måste också äta extremt mycket (och rätt). Dessutom måste man sova väldigt mycket (och med kvalité). Inga nyheter direkt. Prestationstriangeln kan de flesta utantill I TEORIN. Tittar man på hur många som kan leva efter den I PRAKTIKEN vill jag påstå att vi är nere på relativt få. För just ett sätt att leva är vad det handlar om. Man spelar hockey till 15-16 årsåldern, därefter handlar det faktiskt om att leva hockey –om man har ambitionen att kunna livnära sig på det vill säga. Några garantier finns inte och både därav och av skälet att den aktiva karriären hursomhelst tar slut en dag är jag förespråkare för att man dessutom ska se till att få med sig en gymnasieexamen. Allt detta sammantaget måste drivas av någonting, en motor som oförtrutet tuggar på dag ut och dag in. Den motorn måste finnas inom dig som spelare och framförallt som människa. Kärlek till sporten, jävlaranamma, envishet, målmedvetenhet, mod… En motor består av många beståndsdelar men kan sammanfattas i det egna drivet.

Hur hantera motgång

När allt flyter på, du spelar med äldre spelare i klubben, känner att du utvecklas hela tiden, kanske blir uttagen till ett ungdoms- eller juniorlandslag, agenterna står i kö för att ha dig i sitt stall, många rycker i dig på olika sätt –då är det ganska angenämt att vara en lovande hockeyspelare. Passa på att njuta, säger jag –man ska inte måla upp regntunga moln som inte finns på en klarblå himmel med strålande sol. När (inte om) motgången kommer gäller det dock att visa vad man är gjord av. Skador, sjukdomar, andra händelser i livet eller ”bara” en utvecklingskurva som planar ut. Allt kan man inte styra, det ska inte stickas under stol med och jag måste tillstå att det även behövs en smula tur på vägen, men i det man kan påverka vill jag mena att det finns ett antal val. Val som över tid faktiskt ofta blir avgörande i frågan om du blir den elitspelare du vill eller inte. Ett sådant val är att hålla sig till redan befintliga eller sätta upp nya processmål (träningsmål). Ett exempel på sådant kan vara ”Jag ska se till att utveckla mitt skott” och sätta upp en plan för hur det ska gå till. Istället för att fokusera på resultatmål som t ex att komma med i juniorlandslaget och inte heller prestationsmål såsom att göra x antal poäng i snitt per match. Processmålen kan du själv styra i väldigt hög utsträckning, i de två andra typerna av mål finns det många andra faktorer som påverkar. Ett annat val är att kontinuerligt påminna sig om varför man spelar hockey, förlåt lever elithockeylivet. De mjukare delarna som för många är en stor källa till glädjen. Att få tillhöra ett lag, kämpa tillsammans, umgås, uppleva resor och annat tillhörande hockeyn tillsammans med andra. Ett tredje val kan vara att våga ta hjälp av en tränare eller en annan person du verkligen litar på, eller en psykologisk coach vald med omsorg. Det är du som måste göra jobbet, knyta näven i fickan, bita ihop och verkligen kämpa, men ibland kan knutar lösas upp med hjälp av viss spegling och utifrånperspektiv. Bara det är du själv som både har motorn i dig och håller i ratten.

Starkare än innan

Det är få saker i professionen för en sådan som mig som värmer så mycket som att se spelare ta sig tillbaka till rätt spår efter en tung period. Gå stärkt ur en motgång, komma tillbaka ännu hungrigare än tidigare och med viktiga erfarenheter i bagaget att plocka fram nästa gång det bär emot. Ingen karriär går spikrakt uppåt, men ju bättre du kan hantera motgångarna och ju kraftfullare ditt egna driv är –desto högre kommer draken att lyfta!

Skribent: Uffe Lundberg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info