Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Elitishockeygymnasium

19 NOV 2013 09:42
För dig som vill satsa både på hockeyn och skolan!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

En väldigt viktig byggsten i vår spelarutbildning är de 34 NIU-certifierade (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning) Elitishockeygymnasierna, 29 stycken på herr- och fem på damsidan. De tre åren på ett av dessa är oerhört viktiga i den personliga utvecklingen både som hockeyspelare och människa. Sextonåringen som väljer att påbörja utbildningen har fantastiska möjligheter, men också en hel del att leva upp till för att det ska fungera.

Det är viktigt att förstå att valet av en Hockeygymnasieutbildning inte är ett sätt att göra skolgången så enkel som möjligt för att kunna satsa på hockeyn. Det är ett sätt att satsa både på skolan och hockeyn. Har man av någon anledning inställningen att bara satsa på hockeyn ska man inte ansöka till ett Hockeygymnasium. Det kommer inte att fungera. Satsningen är som sagt på både och. Vad gäller skolans och föreningens ansvar så är det viktigt att poängtera treårscykeln. Tar man in en spelare på ett Elitishockeygymnasium har man ansvar för dennes utbildning under tre års tid.

Utbildningen som helhet

NIU omfattar 400 poäng av totalt 2500 i en gymnasieexamen. Individuellt val 200 poäng samt programfördjupningen 200 poäng. På vissa orter kan det förekomma att möjlighet till utökad studiekurs erbjuds. Värt att känna till att ansökan ska vara inne senast den 1 december 2013 via https://www.swehockey.se/Hockeyakademin/Information/Hockeygymnasium där även all övrig information kan inhämtas.

SIF:s övergripande mål för denna verksamhet är:

  • Att för eleverna möjliggöra och underlätta kombinationen av gymnasieutbildning och elitinriktad ishockeyträning
  • Att uttagna elever på sikt skall kunna nå nationell eller internationell elit
  • Att erbjuda en kvalitativt och kvantitativt bra träning i en positiv och stimulerande elitidrottsmiljö
  • Att förbereda eleverna inför en framtida elitkarriär.

Ansvarig för Elitishockeygymnasierna på Svenska Ishockeyförbundet är Kjell-Åke Gustavsson. Han basar över ett Hockeygymnasieutskott också kallad ERFA-gruppen med Magnus Hävelid, Christer Höglund och Kjell Jönsson som ordinarie ledamöter.

Individen i fokus

När man är ute internationellt får man inte sällan frågor om våra Hockeygymnasier. Från olika nationer funderar man på bästa sättet att kombinera satsning på studier och hockey. Vi ska vara stolta över vårt upplägg, men som med allt annat hela tiden se till att vara nyfikna och öppna för vad som kan utvecklas ytterligare. Hockeygymnasieutbildningen ska vara individuellt inriktad. För mig innebär det att spelarna ska känna en tydlig skillnad på Hockeygymnasiepasset på dagtid och kvällsträningen med laget. Extra mycket tid från varje instruktör på den enskilda spelaren och fokus på detaljer oavsett om det är på eller utanför isen. Det står i studieplanen att syftet med utbildningen på skoltid är att ge spelaren en optimal utveckling. Det är det givetvis med hela hockeyutbildningen som sådan, men som instruktör måste man hela tiden ha detta i åtanke, även om man också är coach för J18- eller J20-laget som tränar på kvällstid och förväntas vinna matcher i ett seriespel.

Stolthet i elitmässig livsstil

Det är egentligen år 1 på ett Elitishockeygymnasium man som spelare först får en ordentlig inblick i vad en elitsatsning innebär och vad som krävs konkret av goda vanor i vardagen. Man kan ha spelat TV-Pucken/Stålbucklan, varit med på SIF-Camper, spelat junior- eller t o m seniormatcher, spelat i Ungdomslandslaget (vilka alla var för sig är stora framsteg), men för de allra flesta höjs ribban ytterligare en nivå när man blir gymnasist. Träningsmängden ökar ganska markant för de flesta. Man ska som junior konkurrera med en äldre åldersgrupp. Kraven på eget ansvar för studierna ökar. Har spelaren flyttat hemifrån så ska han eller hon kunna sköta eget boende med tvätt, städning, matlagning o s v. Familj och vänner på längre avstånd och mindre tid till annat. Klubbarna hjälper till i viss utsträckning, men spelarna förväntas ändå stå på egna ben och faktiskt visa att de gjorde rätt som satsade på att ta in just dig i konkurrensen.

Många krav men ännu större möjligheter skulle jag säga. Att t o m på dagtid få ägna sig åt det man tycker allra bäst om, att få umgås och utvecklas med likasinnade i en elitmiljö, att ha tillgång till välutbildade instruktörer/tränare/coacher, att få komma lite närmare drömmarnas mål. Det är en utmärkt möjlighet att växa som människa, vilket jag kan tycka är det allra viktigaste. Utvecklingskurvan går inte konstant uppåt, men varje motgång är en chans att lära sig mer om sig själv och komma ut starkare på andra sidan. Jag har besökt flera Hockeygymnasier där man verkligen känner att spelarna har alla förutsättningar att få tre fantastiskt utvecklande år. Om det egna drivet finns, om stoltheten i en elitmässig livsstil finns och om tålamodet med att vara konsekvent i de goda vanorna över tid finns –ja då finns alla möjligheter till en framtida elitkarriär, med en gymnasieexamen som trygghet när det är dags att lägga skridskorna på hyllan!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info