Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Elittränare vågar ge unga spelare chansen

04 FEB 2015 07:00
Både i SHL och Hockeyallsvenskan
  • Skapad: 04 FEB 2015 07:00

Det pratades om spelarflykt från SHL inför den här säsongen. Inte helt obefogat naturligtvis eftersom vi har rekordmånga spelare både i NHL (och AHL), KHL och Schweiz idag. Visst har SHL förlorat många profiler och det har naturligtvis sin baksida. Här tänkte jag dock fokusera på en tydlig trend som inte bara är en följd av ovanstående, utan också visar på ett fräscht synsätt i klubbarna. En trend sedan några år tillbaka i tiden som är väldigt positiv. Här är ett gäng exempel som idag personifierar vad jag pratar om:

Carl Grundström, Modo Hockey

William Nylander Altelius, Modo Hockey/Tornto

Adrian Kempe, Modo Hockey

Axel Holmström, Skellefteå AIK

Sebastian Aho, Skellefteå AIK

Gustav Forsling, Linköpings HC

Henrik Törnqvist, Linköpings HC

Oskar Lindblom, Brynäs IF

Jens Lööke, Brynäs IF

Rasmus Asplund, Färjestad BK

Joel Ek Eriksson, Färjestad BK

Oliver Kylington, AIK/Färjestad BK

Andreas Englund, Djurgårdens IF

Adam Ollas Mattsson, Djurgårdens IF

Emil Johansson, HV71

Oskar Lang, Leksands IF

Albin Storm, Växjö Lakers HC

 

Samtliga är födda 1996 eller senare och har spelat och spelar i SHL. Några, som du säkert känner till, i bärande roller t o m och det finns fler exempel. Skulle vi sträcka oss ett år till tillbaka, och ändå därmed bara ta med spelare som ännu inte fyllt 20 år, går det utan problem att addera en mängd namn. Tar vi med Hockeyallsvenskan kunde hela denna text få formen av en statistikkolumn istället. Det är en fröjd att se elithockey idag när man har jobbat i Svenska Ishockeyförbundets Campverksamhet de senaste tio åren, kan jag säga. Och vilket jobb som görs ute i klubbarna! Det är där den största delen av spelarutvecklingen sker.

Trots pressen att vinna varje match

Jag måste säga att jag är imponerad av de elittränare som vågar ge förtroende och speltid i den omfattning som sker idag. Många av dem jag pratar med vittnar om att den enkla anledningen till det är att de unga som kommer upp är ruggigt bra. Simple as that. Visst kan en underliggande policy finnas att ta upp unga spelare för att visa att möjligheterna finns. Huvudanledningen är ju dock självklart att spelarna inte bara får chansen – de tar den verkligen också. I Elitidrottsmiljön med rejäl press på tränarna att det kontinuerligt ska fyllas på i poängkolumnen för att det inte ska börja blåsa. Det är i den miljön så många unga spelare tar en tröja. Häftigt!

Balansen mellan kreativitet och disciplin

Det kan tyckas vara milsvidd skillnad mellan TV-Pucken och SHL. I själva verket är det endast 2-3 år för vissa. Sett till spelet är skillnaderna stora. Redan mellan TV-Pucken och landslagsspel på U16 skiljer det ett par snäpp i intensitet och kravbild på isen. Det i synnerhet elittränarna naturligtvis brottas med är att avväga hur mycket man har råd/mod att lägga på ”ungdomlig entusiasm-kontot”. Både vad gäller plus och minus. De 90-talister som kommer upp idag har fått lära sig att våga i spelet och inte kasta iväg pucken. Att gärna utmana sin spelare och bryta mönster. Var på banan och i vilken situation i matchen det lämpligast ska ske kommer mer med mognad.

Unga underhållare

 Jag vill mycket hellre se unga svenska spelare bidra till underhållningen än dyra medelbra importer. Även om man inte har växt i SHL-kostymen helt och hållet så är det ett sundhetstecken för svensk ishockey. Importspelare som presterar i det övre skiktet behövs för att höja nivån. Det är i sin ordning. Medelbra eller rentav dåliga sådana med feta löner på rundresa i Europa vet vi med säkerhet inte tilldrar sig något intresse. In med ytterligare en 90-talist istället. De som kommer upp är nya namn för den stora massan, men har ofta hunnit samla på sig en ganska stor erfarenhet av internationell hockey. Nu när man börjat jobba med utveckling av spelare även på seniorsidan är läget bättre än någonsin att våga satsa på sina egna. Spelarflykten har en uppsida!

Skribent: Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklare Svenska Ishockeyförbundet

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info