Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: HEY! Kommunicera både verbalt och fysiskt!

18 OKT 2013 14:35
Läs Uffe Lundbergs krönika!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

Spelförståelse är enligt min mening den allra viktigaste av egenskaper hos en spelare. Är det träningsbart? Ja. Kan man bli riktigt bra utan det? Nej. Att spela mycket redan från unga år har jag varit inne på tidigare. Att se mycket hockey och på så vis lära sig, liksom att prata hockey –stöta och blöta spelet, är jag helt säker på också bidrar starkt positivt. Här ska jag djuploda lite i hockeysnack, men i en annan mening –nämligen själva kommunikationen på isen.

I vårt utbildningsmaterial Vägen till elit 4 definierar Christer Höglund spelförståelse som ett samlingsbegrepp innehållande ”speluppfattning, spelintelligens, kognitiv förmåga, mönsterigenkänning, split-vision, problemlösning, automatisering, social spelförståelse, spelfilosofi, styrt och fritt spel och spelets olika roller.” Kommunikation faller både inom ramarna för den definitionen och kan ses som ett verktyg för att nyttja spelförståelsen.

Om man inte kommunicerar både verbalt och fysiskt på isen nyttjas inte en välutvecklad spelförståelse på långa vägar fullt ut. Min upplevelse är att det generellt sett är alldeles för tyst på framförallt ungdoms och juniormatcher. Vikten av kommunikation är dock inget vi har förstått nyligen. Det jobbas med kommunikationen på våra landslag, vilket blir ännu viktigare när de flesta inte spelar ihop till vardags. Vet även att det prioriteras i många klubblag. Påminna, påminna, påminna och aldrig tumma på att vara konsekvent tror jag är enda sättet om vi vill förbättra denna del. Vi kan sätta lampan på det ännu mer och som jag ser det finns det två delar:

Kommunicera verbalt

Syftet med verbal kommunikation menar jag kort och gott är att hjälpa medspelaren till en funktionell lösning på en situation i spelet. Ingen har 360 graders synfält och dessutom finns det nästan alltid minst en spelare, med annan färg på tröjan, i din absoluta närhet som inget hellre vill än att ta pucken av dig. Kan du då få stöd med hjälp av enkla kortkommandon från medspelarna underlättar det enormt. Att alltid ”kalla på pucken” i olika övningar på träning skapar en tydlighet och gör att koncentrationsnivån höjs hos både passare och mottagare. Kvaliteten blir bättre och därmed höjs passningstempot, vilket i sin tur är avgörande för speltempot.

”Vi måste snacka mer därute!” är en fras vi coacher använder ganska frekvent både i bås och omklädningsrum. Vad det ”snacket” ska innehålla för att vara effektivt tror jag dock inte är glasklart. Det är viktigt att ha ett konkret budskap i den verbala kommunikationen. Inte bara för att det ska låta mer. ”Tid!”, ”Press!”, ”Reverse!”, ”Släpp!”, ”Driv!” ”Ryggen” o s v ska ju vara lösningsfokuserade. Vidare är trovärdigheten i det, att mitt kortkommando faktiskt är en hjälp i den situation som det är frågan om, naturligtvis central. Medspelaren måste kunna lita blint på den info jag ger. Kan vi påverka detta genom träning? Jajamen! Som lag kan man komma överens om vilka begrepp som betyder vad och aktivt jobba med på träning, samt förstärka med videoklipp vid teorigenomgångar. Inte minst viktigt i dialogen målvakt-utespelare.

Kommunicera fysiskt

Vissa spelare går det nästan inte att inte passa. De tajmar åkvägen och ”speglar” puckföraren, med klubban i isen, så bra att det blir både avlastande och enkelt att leverera. En tydlighet i var man vill ha pucken. De kommunicerar spelbarhet och skaffar sig genom det lite mer tid för nästa aktion d v s perfekta förutsättningar för ”give and go” Att kommunicera fysiskt ska givetvis förekomma även när motståndaren har pucken. T ex att gå på kropp och låta medspelaren gå in och hämta puck. Det kan också vara att peka ner en spelare exempelvis i en vridning av boxen i penalty killing eller en positionering i en 1-2 situation med backcheckande medspelare. En tydlighet i förstaaktions-agerandet, oavsett i vilken del av banan det är, vill jag påstå alltid ger en mer gynnsam händelsekedja i påföljande delar av spelet.

Kroppsspråket blir ännu viktigare i fullsatta arenor med hög ljudnivå givetvis! En miljö som de allra flesta unga spelare strävar efter att få spela i kväll efter kväll.

Att göra andra bättre

Att kommunicera både fysiskt och verbalt är ett effektivt sätt att göra andra bättre. Gör jag andra bättre blir jag bättre själv. En spelare som får andra att känna trygghet och växa i sina roller är en dröm som coach. Är kommunikationen på isen bra så följer det ofta med in i båset vilket, förutsatt att återkopplingen är konstruktiv, ger utveckling i liknande situationer i kommande byten.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info