Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Hur är man en riktigt bra lagkompis?

08 DEC 2014 10:52
Att få känna tillhörighet är lika viktigt för ungdomsspelaren som elitspelaren.
  • Skapad: 08 DEC 2014 10:52

Kommer det upp någon speciell person på din näthinna när du tänker på hur en riktigt bra lagkompis är?

Tänk vad mycket tid man spenderar ihop under en säsong. Träningar, matcher, resor, övernattningar, sidoaktiviteter. En fantastisk känsla om man känner att man tillhör laget. En vidrig känsla om man inte gör det. Att få känna tillhörighet är ett av människans grundläggande behov. Jag tycker det är viktigt att belysa detta och jag vet det är lika viktigt för ungdomsspelaren som elitspelaren.

Respektar alla

Lika bra att säga det direkt. Man kan inte gilla alla. Undrar om det ens är möjligt i den bästa av världar. Det är lika många olika individer som deltagare i gruppen och alla är inte kompatibla. Personkemins lagar sätter stopp och kanske är det sunt på något vis. Vissa trivs man jättebra med och vissa har man nästan inget gemensamt med. Det man alltid kan är att visa RESPEKT. En grundläggande respekt för alla som människor. Genom att behandla alla på ett schysst sätt. En riktigt bra lagkompis respekterar var och en och visar att han/hon har rätt att vara en i gruppen. Exempelvis hälsar när man möts, frågar hur läget är, eller vad nu situationen erbjuder. Ser alla, utan undantag. Till synes enkla saker, men vansinnigt viktiga.

Står upp för alla

När det verkligen bränner till och är skarpt läge vill man känna att man har stöttning. Det kan gälla i matchsituation på isen eller i det egna omklädningsrummet. En riktigt bra lagkompis lämnar ingen kvar i ett utsatt läge och får helt plötsligt fullt upp med sitt eget. Han/hon ser till att finnas där precis som han/hon hade önskat att du gjorde om det var tvärtom. Det är när det ”brinner” man verkligen får se människors rätta jag. Styrkan av att ha folk man vet att man kan lita på runt sig är enorm. Personer man vågar ta hjälp av. Ibland är det hockeyrelaterade problem, men det kan lika gärna vara mindre eller större kriser i livet i stort. En riktig lagkompis finns där och backar upp oavsett.

Ställer krav på sig själv och andra

Man ska prestera som individer och som lag, man ska utvecklas som individer och som lag. Ju bättre den enskilda spelaren anstränger sig för att prestera så bra som möjligt, desto bättre är det för laget. Ibland blandas ”individualism” ihop med ”egoism” och får direkt en negativ laddning. Att ställa höga (men rimliga) krav på sig själv är sunt, då kan man också ställa krav på andra. Säga ifrån när det inte är okej. Vill man göra laget bättre bör man både ta ansvar för sin egen utveckling och bidra till andras. Summan av ett plus ett plus ett plus ett…. –ska i slutändan bli större än antalet lagmedlemmar.

Vågar vara den man är

Kanske tänker man sig den traditionella bilden av den ultimata lagkaptenstypen i det jag har beskrivit ovan. Det är dock inte så jag menar. Man kan utan tvivel vara en riktigt bra lagkompis utan att ha lätt för att uttrycka sig verbalt och vara utåtriktad. Hela grejen med ett starkt lag är tryggheten i att kunna vara sig själv. När man lär känna varann utan och innan, som det ofta blir, blir även små signaler och beteenden tydliga. Bättre och sämre dagar likaså, ingen är på topp jämnt.

Vad är ”rått men hjärtligt”?

Beskrivningen av stämningen i ett lag är inte sällan ”rå men hjärtlig”. Mycket humor, en jargong med ett givande och tagande och en avslappnad stämning i ett omklädningsrum, när det inte är skarpt läge, tycker jag är en av de största fördelarna med lagidrotten. Många saknar det mest när man slutar spela. Det man bör vara väldigt vaksam på är dock om det mest i själva verket är ”rått” och ett sätt för några att härska och stärka sin ställning på bekostnad av andra. Ganska långt ifrån ett riktigt bra lagkompisskap i så fall, eller hur? Den som gör andra bättre och får andra att växa vill alla spela med och ha i sitt lag. Om det inte redan är du så kan det bli!

 

Fair Play och Respekt

Vill du veta mer kan du gå in på hockeyakademins sida om Fair Play & Respekt. Här finns gratis utbildningsmaterial att använda i ditt lag!

Till Sidan

Skribent: Uffe Lundberg, spelar- och ledarutvecklare

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info