Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Ingen sommar utan Russinläger!

01 JUL 2013 09:41
Uffe Lundberg sammanfattar årets läger
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Efter Tre kronors fantastiska VM-guld på hemmaplan har jag lite nu och då fått frågan om det inte är lite lugnare med jobb nu efter just VM? Det är det inte kan jag säga. Men jag klagar inte! Bättre bränsle och inspiration är svårt att få. Jag ska här passa på att ge en bild av sommarens första Russincamp. Många duktiga människor inblandade såklart, men det skulle krävas betydligt mer utrymme för att omnämna alla.

Russincamp 1 med integrerad Målvaktscamp genomfördes 22-27 maj. Spelare födda 1997 inledde dag 1 på Bosön med tester under ledning av personalen på Elitidrotsscentrums fyslabb. För att sedan åka upp till Norrtälje, genomföra ytterligare några fystester, och sedan fortsätta med ispass, skottramp och teori. 96:orna precis likadant med en dags förskjutning.

Ispassens teman

Varje ispass hade ett tema inom vilket respektive förbundskapten tillsammans med sin stab utformade övningar. Hockeyverkstad –Skott 5 burar, Backar/forwards special, Tävla, Spelet framför målen, Individuell taktik samt Goda vanor var denna Camps isteman. Utöver det genomförde 96:orna ett clinic-pass på temat ”Spelet utan puck” som var kopplat till Anders Erikséns föreläsning på den parallella TV-Puckstränarutbildningen. Torgny Bendelin gjorde dito med 97-gruppen, dock med ”Spelet med puck” som tema.

Internmatcherna

Den äldre gruppen vann samtliga tre internmatcher (varav en i sudden death). Något som inte har visat sig vara en självklarhet genom åren. Nytt för i år var att alla tre matcherna både kunde ses på webb-tv med hjälp av Live Arena och följas på Games Online via www.swehockey.se.

Teori

En nyhet var att Claire Anne Eriksen, som forskat kring sömn och prestation vid Karolinska Institutet, föreläste för båda grupperna. Mycket uppskattat och ett ämne som vi inte riktigt djuplodat inom, i vår iver att optimera de två andra benen i prestationstriangeln. Att kunna vila och återhämta sig med kvalitet trots exempelvis sena matcher med middag vid 23-tiden är hur viktigt som helst om man vill utvecklas.

Jennie Johansson på Axa, som vi samarbetat med ett antal år nu, tog in kostdagbok inför Campen och genomförde individuella samtal med spelarna. Det blir ”på riktigt” om just jag får tips om hur jag kan hitta näringsbalans i tunga tränings- och matchperioder utan att det blir för krångligt och tidskrävande.

Video

Rörliga bilder är ett mycket viktigt hjälpmedel i spelarutbildningen. Både avseende matchanalys i grupp och individuellt på isen. Det ger en ny dimension att direkt efter genomfört delmoment kunna få feedback med hjälp av en coach försedd med Ipad. Johan Andersson ser till att vi från förbundet, som sig bör, hela tiden ligger i framkant på detta område.

Fys

Förutom testerna på Bosön (Mätning av VO2 max på löpband, Modifierat Wingate-test och Rörelsescreening) genomfördes tre rörlighetstester och tre styrketester i Norrtälje. Vår fysansvarige Kjell-Åke Gustavsson jobbade sedan vidare med delvis olika upplägg på de två grupperna, med hänsyn till var spelarna befann sig exempelvis i tekniken med Olympiska lyft.

Psykologisk tränare

Ola Berggren, beteendevetare och psykologisk tränare på J20-landslaget, föreläste för spelarna. Syftet var att berätta lite om hur han har jobbat under de tre åren med U18-landslaget, samt belysa olika människors olika behov och hur man kan prestera som ett lag trots eller snarare tack vare dessa olikheter. Ola föreläste också för TV-Pucktränarna (nedan).

Spelarmentorer

Rickard Rakell, Joakim Nordström, Oscar Dansk och Niklas Lundström gjorde mycket bra ifrån sig som spelarmentorer. Det betyder mycket att spelare, som är en bit längre fram i karriären -men ganska nyss har deltagit i vår Talangutvecklingsverksamhet och varit ”Russin”, kommer och deltar någon/några dagar som förebilder och vägvisare.

Målvaktscamp

Till denna Camp togs fyra målvakter per åldersgrupp ut. Dessa åtta ingick parallellt med övriga Campen i en Målvaktscamp under ledning av vår Målvaktsansvarige Thomas Magnusson. Han gnuggade detaljer tillsammans med Målvaktscoacherna på U16-U18-landslagen.

TV-Puckstränarutbildningen

För tredje året i rad genomfördes i dagarna tre en utbildning för två coacher från varje distriktslag, i år utökad med ett antal målvaktscoacher. En stor och viktig grupp som tillsammans, även om de är motståndare i själva turneringen, ansvarar för vilken hockey vi får se i den anrika TV-Pucken. Ulf Hall, lagledare U16-landslaget, var kursledare. Föreläsare var många av Russincampens instruktörer/förbundskaptener.

Russincamp 2

I skrivande stund pågår de sista förberedelserna inför säsongens andra Russincamp 14-19 juni. En skillnad jämfört med första Campen blir att ytterligare en match d v s fyra stycken per grupp är inlagda i schemat. Två av dem blir mot kanadensiskt motstånd. Vi ska tävla så nära verkligheten det bara går och verkligheten i det här fallet är den miljö vi möter internationellt när vi är ute med våra landslag.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info