Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Ny utbildning för Hockeygymnasietränarna

15 SEP 2015 15:05
Reflektioner från utbildningen
  • Skapad: 15 SEP 2015 15:05

Hockeygymnasietränarna jobbar med spelarna i åldrarna 17-19 år flera gånger i veckan utöver ordinarie föreningsträning. Fokuset i utbildningen ligger på individuell utveckling. Vi tyckte det var lämpligt att arrangera en ny utbildning för dessa tränare, som har en så stor möjlighet att påverka i vardagen. Lämpligare tillfälle än i samband med den spetsigaste typen av Camp vi har, d v s Russincamp 1, är svårt att hitta.

 

Viktigt med bra HG-verksamhet

Samtliga 31 (27 pojk, 4 flick) NIU-certifierade Hockeygymnasier fick skicka en tränare som jobbar operativt i den dagliga träningen. Intresset och engagemanget var stort, vilket gladde mig och mina kollegor mycket. Spelarutbildningen i svensk ishockey bygger som bekant till stor del på att föreningarna har bra verksamhet. Kryddad med Camper och Landslag är det fortsatt den modell vi tror på för utveckling av spelare till den absoluta toppen. Hockeygymnasieverksamheten är en stor och viktig pusselbit i detta. Vi vet vad en bra sådan kan generera och tyvärr också hur bortkastad motsatsen kan vara.

 

Stolthet att bidra till utveckling totalt sett

Ett viktigt budskap, förutom de olika ämnena i programmet, var att få med så många som möjligt (helst alla) på båten, innan vi med nyvunna krafter tillsammans börjar ro med ännu högre både frekvens och kraft än tidigare. För det kommer att behövas om vi vill fortsätta tävla om medaljerna i internationella turneringar, tro mig. Är tankesättet för naivt? Bryr sig Hockeygymnasietränare X bara om sin egen verksamhet och struntar i svensk ishockey totalt sett? Sitter han med inställningen att vänta och se vad förbundet ska göra för mig/oss nu? Nej jag tror inte det, utifrån hur jag känner de allra flesta av de trettiotal tränare som var på denna utbildning. Jag tror man ser ”win win-effekten” av att ju bättre VI utbildar spelarna i föreningen, desto bättre presterar VI internationellt –vilket i sin tur gynnar föreningens verksamhet tillbaka.

 

Innehåll

En mängd bra synpunkter framkom både under utbildningens gång och i de efterföljande utvärderingarna. Det är viktigt att dels pricka rätt i denna typ av utbildning, förutsatt att det blir en fortsättning, liksom att samarbetet totalt sett när det gäller spelarutvecklingen stärks ännu mer mellan föreningar och förbund. Något som också framgår som en tydlig överrenskommelse i de avtal som SIF, SHL och HA har slutit. Kan vi gå ännu mer i takt och jobba tillsammans ser framtiden ljus ut och varför inte se den nya HG-tränarutbildningen som ett starskott för detta!?

Skribent: Uffe Lundberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info