Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Puckkontroll - Att vi kontrollerar var på banan pucken befinner sig!

20 DEC 2013 08:00
Läs Uffe Lundbergs senaste krönika!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Puckkontroll är en väldigt viktig grundplåt i landslagens spelidé, liksom i många klubblags dito. Definitionen av det är dock väldigt viktig i spelarutbildningen och jag ser anledning att vara extra tydlig när det gäller detta. Det handlar inte om att in absurdum göra något komplicerat och ”kreativt” med pucken på egen hand. Inte heller om att alltid söka ett svårt passningsalternativ då det enkla inte är gott nog. Tvärtom skulle jag säga. Vad det handlar om är att ta rätt beslut med tanke bakom i uppkommen situation och i nittionio fall av hundra innebär det bl a att röra på fötterna. Vilken är den hundrade gången då, tänker någon? Jo det är när det bästa alternativet är att bara frysa pucken vid sargen och skydda den för att medspelare ska hinna skynda till från byte eller att tiden ska rinna ut. Det är också puckkontroll och tyder på att man förstår spelet. Är det något som gäller för samtliga hundra av hundra gånger då? Ja, upp med blicken!

Chippa ut eller in

Vi ska tidigt lära barnen och ungdomarna att vårda pucken d v s vara noggranna med den i passningar och mottagningar samt i klubbföring. Varje gång man kastar bort trissan utan tanke är det samma sak som att säga till motståndare: ”Varsågod, nu får ni prova att göra mål hos oss!”. Att lämna över taktpinnen och ge bort kommandot. Det vill inget lag, inte om man har för avsikt att vinna matchen i a f. Detta förbjuder dock inte, vilka vissa verkar ha bestämt sig för att missförstå, att man använder sargen och lägger sarg-ut ur egen zon eller ”dumpar” ner den i anfallszon. Att chippa ut pucken ur egen zon på en yta som en medspelare får åka in i och därigenom bli ny puckförare är en alldeles utmärkt passning och definitivt inom ramen för puckkontroll. Att chippa in pucken i anfallszon som en medspelare med fart kan vara först på, eller att slå den i rundeln till medspelare likaså. Bådadera kan vara utmärkta sätt att vinna meter och få starta om och därifrån ta sig in mot mål i offensiv del av banan. Jag tycker det är härligt att se spelare som tack vare funktionell teknik i kombination med spelförståelse kan lägga t ex en väl avvägd ”mjuk chip” i första hörnet som är svår för motståndarbacken att hantera, men ger medspelaren god möjlighet att vara först på.

Träningsmetoder

Hur tränar man på puckkontroll? I tidigare texter har jag tryckt på vikten av att kommunicera, jag har understrukit betydelsen av rörelse och spelbarhet liksom noggrannhet i passningar och mottagningar. Funktionell teknik har jag också pratat mig varm om. Alla dessa delar är tillsammans med spelförståelsen som sådan, egenskapernas egenskap, komponenter som kan skapa en bra puckkontroll.

Vid de flesta övningar skulle det räcka med en(!) puck vid varje led. Den pucken ska ju ändå spelas klart inom ramen för de goda vanorna i målskyttet. Vid mål spelar målvakten upp till nästa startande (tränar spelet med klubban) och om det inte blivit mål vid tränarens signal är det utespelarnas uppgift. Vid olika typer av spelövningar kan man som tränare vilja lägga in en ny puck för att bibehålla eller skruva upp intensiteten, men inte behövs det många. Vid alla övningar med roller av anfallare och försvarare ska övningen enligt mitt tycke förlängas med att försvarare spelar upp pucken till en tränare eller annan i mittzon eller i fickan alternativt transporteras upp över blå linjen med fart och kontroll. På så vis blir det vid puckvinst i egen zon naturligt att starta nytt spel med tanke.

Spegling är A och O

Att ”spegla” puckföraren (d v s vara vänd mot vederbörande och spelbar under en lång tid trots att man är i rörelse) på ett bra sätt är en klockren förutsättning för att ha en bra puckkontroll. En spegling centralt tillsammans med avlastning vid sarg ger en aktiv puckförare de alternativ som behövs. Titta på hur dagens uppspel från egen zon ser ut, oavsett liga. Vill påminna om det då det fortfarande emellanåt kommer larmrapporter om tränare som lägger mycket tid på flerstegs-uppspel och liknande krångligheter.

Ett lag som har en väl utvecklad puckkontroll enligt beskrivningen ovan är fruktansvärt jobbiga att möta. Hockey går inte ut på vilka som har pucken mest, men kan man kontrollera var på banan pucken befinner sig och när så har man en enormt mycket större chans att vinna. Det som inte sällan händer när man ska stänga en match och spela på ledning är just att puckkontrollen övervinns av de jagande som är mer desperata att ha den. Jag vet, det kommer in mentala aspekter som kan vara svåra att styra över, men det går inte att komma ifrån: Allra svårast är det när man inte får låna pucken och allra roligast och mest utvecklande är det att värna om puckkontrollen.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info