Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Rapport från U17 World Challenge 2015

22 DEC 2015 08:00
Här får du hänga med bakom kulisserna på U17 landslaget. Läs Uffe Lundbergs rapport om turneringen.
  • Skapad: 22 DEC 2015 08:00

Onsdag 28/10

Vi samlas kl 10 på Arlanda på förmiddagen. Resdagen, nej resdygnet faktiskt, har för de allra flesta börjat tidigt på morgonen med flyg eller tåg från hemorten. Först ett drygt dygn senare kan 22 reströtta grabbar och sju ledare sträcka ut i hotellsängarna för några timmars sömn. Medels flyg till Island, byte av plan och sen vidare till Edmonton för att avsluta med buss åtta timmar till Fort St. John, som ska utgöra vår bas.

Torsdag 29/10

Efter frukost ner till North Peace Arena för uppackning och installation i omklädningsrum. En mindre lastbil med allt material följde bussen från Edmonton. Det finns inte en möjlighet att få med allt på en buss, betänk bara att det gemensamma materialet (alltså grabbarnas egna trunkar och allt civilt bagage borträknat) utgör 30 kolli. Inte undra på att materialförvaltare Yngve Frost och Team Manager Pär Ericson gör ”knuckles” med knutna nävar när det visar sig att inget försvunnit på vägen från Sverige.

Fredag 30/10

Dags för den enda träningsmatchen. Vi ska möta Canada Black, d v s ett av de tre lag Kanada ställer upp med i turneringen. Matchförberedande träning i Fort St John på förmiddagen. Därefter lunch och kortare vila, följt av en timmes bussresa till Dawson Creek. En modern hockeyarena mitt ute på prärien. Här visar det sig senare att vi kommer spela fyra av sju matcher. Denna match vinner vi med 5-1. Vi straffar dem i power play och lyckas segla ifrån, utan att på något sätt vara överlägsna.

Lördag 31/10

Träningsdag i Dawson Creek. Ett pass på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Utmaningen för oss coacher är att tratta ner alla de moment man skulle vilja träna och nöta på, till det man bedömer som allra viktigast. Samtidigt som den fysiska belastningen ska vara på lagom nivå. Varken för tungt eller för lätt inför de sex matcher på sju dagar som kommer följa. Spelarna svarar upp bra på träningarna, men i det här läget är det svårt att veta var gruppen står.

Söndag 1/11

Eftermiddagsmatch mot Ryssland. Joggingrunda någon timme efter frukost, istället för ispass. Både lunch och en lättare måltid i samband med matchgenomgången. Ryssarnas träningsmatch är scoutad, några videoklipp om deras spel följs av våra ”nycklar” också med videoklipp givetvis kopplat till vår spelidé. Matchen vinner Ryssland med 2-5 (sista i öppet mål). Vi är inte tillräckligt effektiva framåt och ryssarna får matchen dit de vill, då de tycker hockey är roligt. Precis som efter alla matcher så skattar varje spelare sin prestation utifrån en förutbestämd skala. Även vi coacher skattar varje spelare. Skiljer det mycket i bedömning mellan spelare och coach är det viktigt att följa upp med samtal utifrån förväntningar och uppdrag.

Måndag 2/11

Kvällsmatch mot Canada Red. Vi följer upp gårdagens match med en kortare videogenomgång inför den matchförberedande träningen. Vår inställning till denna typ av träning är att det som görs på isen görs ordentligt och med goda vanor. Det handlar dock om max 30 min. Tillbaks till hotellet för mat, vila, mat igen och matchgenomgång. Kanadensarna är scoutade och vi har med oss vinsten mot Canada Black i färskt minne. För många utvisningar och några som inte är 100% påkopplade sätter oss i 0-3 läge redan i första perioden. Det är så lite som skiljer i matcherna internationellt. 1-4 slutar matchen. Här känner vi coacher att vi måste strama åt tyglarna. Ingen får slarva med någonting i förberedelser och fokus, då åker man hem med en sistaplats från en sådan här turnering. Svårare än så är det inte.

Tisdag 3/11

Eftermiddagsmatch mot Finland. Killarna är unga och från att ha börjat så bra är självförtroendet rejält naggat i kanten. De vanliga matchförberedelserna till eftermiddagsmatch. En spänd och tafatt inledning ger en nästan identisk start som dagen innan. Det är många dyrbara, men såklart på sikt jättenyttiga lärdomar för grabbarna. Även om spelet blir bättre och sista perioden vinns är det så dags. Finland vinner med 3-6. Efter det vanliga efterarbetet efter match följs kvällen upp av att vi coacher sitter i individuella samtal med spelarna. Här gäller det att lösa upp knutar och både ställa krav, men också gjuta mod. Få alla att vilja vara med och delta i vändandet av skutan istället för att ta till flykt och tycka synd om sig själv.

Onsdag 4/11

Matchfri dag och vi väljer att hoppa upp på hästen igen och genomföra en förmiddagsträning på is. Det är bra fart i grejerna och många spelare som har revanschlusta då man inte presterat det man kan, vilket för att förklara det enkelt handlar om personbästa när man tävlar mot världens bästa U17-spelare. Eftermiddagen läggs till andra aktiviteter för att vila både kroppar och huvuden.

Torsdag 5/11

Att gå in i en kvartsfinal mot USA är en utmaning som heter duga. De hade vunnit träningsmatchen plus samtliga tre gruppmatcher. Amerikanarna bor, pluggar, tränar och spelar tillsammans året om, vilket en stor anledning till att de prenumererar på guldet i U18-VM. Kvällsmatchen i Dawson Creek, som vi vinner med 5-4, kommer sent att glömmas. Trots att de tar ledningen i första perioden så lyckas vi återta taktpinnen och (även om allt kan hända) kontrollera matchen. Det är kombinationen av att hela tiden hänga framme i plösarna men ändå behålla kylan som ligger bakom vinsten och semifinalplatsen. Grabbarnas glädje när slutsignalen äntligen ljuder är underbar att se och de ska ha en stor eloge för hur de kom ur ännu starkare ur svackan.

Fredag 6/11

Att möta Kanada i Kanada är obeskrivligt nyttigt i utbildningshänseende för dessa unga herrar påväg upp i karriären. Trycket i Encana Events Centre, tv-sändning och allt övrigt runt om, kanadensiska domare m m. Vi gör en strålande prestation i ca 50 minuter och leder med 1-0 innan några felbeslut och utvisningar leder till att Kanada White (som senare slog Ryssland i finalen) kunde vända runt och vinna matchen med 2-1. Vi tar ut målvakten och sätter ett imponerande tryck sista minuten, men lyckas inte kvittera. Besvikelsen är ofrånkomligt stor. Så nära en final och så ruggigt små marginaler. Sen middag efter matchen och buss tillbaka till Fort St John, nu gäller det att komma i säng och snabbläka kropparna inför jakten på brons.

Lördag 7/11

Bronsmatch på eftermiddagen mot Kanada Red. Frukost, joggingtur och matchgenomgång. Det är lätt att säga i efterhand, men det kändes på matchgenomgången att de skulle behöva vara väldigt bra för att slå oss. Separata back och forwardsmöten på plats innan den ordinarie Landslagsuppvärmningen ute och matchuppvärmningen på is. Vi inleder matchen riktigt bra och jobbar hårt. Leder med 3-0 redan efter första perioden trots att dom inte på något sätt saknar chanser. Lysande målvaktsspel i kombination med hög aktivitet och efter omständigheterna kalla hjärnor gör att vi såsmåningom vinner rättvist. Det blir inga mer mål trots föga överraskande en rejäl anstormning och jakten på att få med en medalj hem har lyckats. Vi hade inget att förlora, utan jagade en medalj att ta med hem. En belöning för goda vanor både på och utanför isen.

Söndag 8/11

Upp extremt tidigt för att påbörja den drygt dygnslånga hemresan. S k ”Exit samtal” med alla spelare på bussen till flygplatsen i Edmonton. Utvärdering, saker att tänka på och saker att jobba extra med i hemmamiljön. Dessa följs sedan upp av samtal till respektive klubbtränare efter hemkomst

Måndag 9/11

Landar sent på eftermiddagen svensk tid och efter att allt landslagsmaterial sorterats tar anslutningsresorna till respektive hemort vid.

Sammanfattning

Detta var ett sätt att ge lite inblick i händelsernas förlopp före, under och efter World Under-17 World Challenge 2015. Givetvis finns inte allt som händer och sker i ovanstående rader. Spelarna är i centrum och vi ledare är där med deras optimala utveckling för ögonen. Det är tvivels utan ett lagarbete och känns därför väl befogat att avslutningsvis omnämna hela ledarstaben:

Team Manager, Ericson Pär

Head Coach, Lundberg Ulf

Assistant Coach, Eriksén Anders

Goalie Coach, Mikko Fredrik

Video/Data Coach, Johansson Martin

Physiotherapist, Thomsson Sven

Equipment Manager, Frost Yngve

Skribent: Uffe Lundberg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info