Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Rapport från sommarens Russinläger!

11 SEP 2014 08:00
Läs spelar- och ledarutvecklarens krönika!
  • Skapad: 11 SEP 2014 08:00

Russinkänsla

44 spelare sitter i den största teorisalen i Norrtälje Sportcentrum. Halva gänget har precis anlänt från Bosön och dagens fysiska tester. Andra halvan har just avslutat dagens andra ispass. De är födda 1997 och 1998. På storbild visas kvartsfinalen i VM, Tre Kronor-Vitryssland från en kokande Minsk Arena. Det blir vinst 2-1 och avancemang till semifinal! En hel del av de svenska spelarna på isen har deltagit på Russincamper under de drygt tio åren de har funnits.

Känslan är dubbel. Å ena sidan är det ganska långt och avlägset för 16 och 17-åringarna i församlingen att representera Tre Kronor i VM eller OS. Å andra sidan kommer det gå väldigt fort i utvecklingen för vissa och vi vet av erfarenhet att några kommer att nå dit. Förmodligen tidigare än vi anar. Så har det känts ett antal gånger för mig sedan jag började som Campinstruktör åt SIF 2003 kan jag säga. Hur gick det där till och framförallt: vad snabbt det gick. Kanske inte så konstigt att man funderar en hel del på vilka det är som kommer att göra det och varför. Hur vi i rollerna som ledare, tränare, coacher på ett ännu bättre sätt kan vägleda och utbilda spelarna.

Olika vägar fram

De ”mentorspelare” som gästade på Russincampen visar på olika vägar att ta sig fram. Filip Forsberg, Jacob de la Rose och Oscar Dansk har deltagit i allt mellan TV-Pucken och J20-landslaget. Robin Norell var inte med i U16- eller U17-landslaget. Tom Nilsson var inte med i varken TV-pucken eller något av de två yngsta landslagen. Både Tom och Robin gjorde i o m dessa besök Russincampdebut. Samtliga fem är fortfarande unga och kan i ett större perspektiv sägas vara tidigt utvecklade, det finns ju de som har blommat ut betydligt senare än dem, men det är ändå väldigt nyttigt att se skillnaderna i vägarna fram till dagens dato. Hoppas det ger tydliga signaler om att det aldrig stängs några dörrar inom ramen för vår Talangutvecklingsverksamhet. Samtliga fem är också oerhört ödmjuka och riktiga föredömen. Jag önskar dem all lycka i satsningarna mot ordinarie tröjor i NHL.

Ord med innehåll

Vid den här tiden förra året beskrev jag all verksamhet på Russincamp 1 inom både is, fys och teori. Inklusive integrerad Målvaktscamp och TV-Puckstränarutbildning. Upplägget var detsamma i år, även om vi hade skruvat på några detaljer och den stora hårt arbetande ledarstaben inte var exakt densamma. Jag tänkte med ett antal ord beskriva Campen på ett annat sätt Det är svårt att beskriva Russinkänslan, men jag kände den, många andra i ledarstaben vittnade om den och hockeypersonligheter som gästade delar av Campen gav uttryck för den. Vilket också är glädjande.

R olig. –Av/På-knappen är jätteviktig att kunna reglera och anpassa till rätt lägen. Det ska märkas att hockey är det roligaste spelare och ledare vet.

tvecklande. –Det är vad Campen syftar till kort och gott.

S pännande. –Är man nyfiken och hela tiden vill lära sig så blir det just det.

timulerande. –En träningsmiljö tillsammans med likasinnade och hårdsatsande kan inte vara annat.

ndividuell. –Utbildningen är inriktad med varje enskild spelare i fokus.

oggrann. –Det handlar verkligen om att inte lämna något åt slumpen om man vill bli riktigt bra.

C oachande. –Hög instruktörstäthet per spelare och specialister på olika områden.

A nsträngande. -Ispass, fyspass, teoripass, internmatcher, individuella samtal…

M otiverande. –Tips och verktyg att ta med sig hem till vardagen i klubben.

restationshöjande –Träning på högsta nivå. Erfarenheter av vad som krävs för att lyckas internationellt.

Klicka här för att se filmklipp och övningsexempel

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info