Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Rapport från turneringen Ivan Hlinka Memorial!

18 SEP 2013 08:55
Erfarenheter av att vara i hettan
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

I Breclav, en stekhet liten ort på den tjeckiska landsbygden nära gränsen till både Österrike och Slovakien, spelades Sveriges grupp i den anrika U18-turneringen Ivan Hlinka Memorial Cup. Turneringen spelades i början av augusti och stekhett är ingen överdrift, eller vad sägs om närmare 40 grader utomhus och drygt 20 grader i ishallen(!). En mycket ansedd turnering som arrangerades för 23:e gången. Av de tidigare 22 hade Kanada vunnit 17 gånger, Sverige en (2007). I skrivande stund är turneringen precis avslutad och det visade sig bli kanadensisk seger även denna gång trots att Sverige slog dem i gruppspelet!

Turneringens höga status har naturligtvis att göra med att samtliga nationer har tillgång till sina bästa spelare. Den enda som inte var med i Kanada var Connor McDavid född 1997 som istället representerade U20-landslaget i Lake Placid. Sverige tog sig tyvärr inte vidare till semifinal trots segern mot Kanada. P g a förluster mot Schwiez och Tjeckien i de övriga gruppspelsmatcherna fick man åka till Piestany i Slovakien istället och möta hemmanationen i match om 7:e plats i turneringen. En match som enkelt vanns med 11-0. Analysen av varför vi inte lyckades denna gång kommer förbundskapten Anders Eriksén och hans team, som har jobbat närmast laget, få göra i lugn och ro. Både spelare och ledare var självklart besvikna efter turneringen. Man ska dock ha i minnet att det här laget vann inofficiella U17 VM i Kanada i mitten på förra säsongen. Det skiljer inte mycket mellan segersång och besvikelse på denna toppnivå internationellt.

Reflektioner i spelarutvecklingshänseende

Jag såg de sex matcherna i Sveriges grupp på plats, varav tre följaktligen med vårt Team 18. Dessa är några av reflektionerna jag gör i spelarutvecklingshänseende:

Förberedelser

Förlägret till en sådan här turnering innebär ispremiär för spelarna efter ett välbehövligt uppehåll med både vila och off ice-träning. Faktum är att samtliga nationer hade mer förberedelsetid än Sveriges två dagar (tre ispass och en match) innan man reste till Tjeckien. Det kan förvisso finnas fördelar i några dagar extra hemma för spelarna, men ska man direkt in i hetluften och prestera som lag på allra högsta nivå vet jag att varje extra ispass tillsammans och varje träningsmatch är guld värd.

Målvaktsspelet

Målvaktsspelet är en avgörande faktor och ingen har väl påstått något annat. Samtliga fyra nationer jag såg hade bra ställt på den posten. Det som sedan avgör är vem som kan göra personbästa när det behövs som allra bäst och ta puckar som man egentligen inte kan begära. Ge sitt lag chansen att vinna trots mindre bra delar av matcherna. Med sitt agerande ge laget energi nog att kunna återta momentum i matcherna.

Powerplay

Powerplay handlar ju, som namnet antyder, om att ta makten över motståndarna. Att skapa små 2-1 situationer där försvararen måste välja. Det handlar också som hockeyn ser ut idag om att vara väldigt rörliga, göra det oväntade och inte minst att återta puckar. I en sådan här turnering får man med ett traditionellt uppställt spel utan rörelse, pucktempo och platsväxlingar inte ens fram pucken till mål, motståndarna är för bra på att vara i skottlinje.

Penalty killing

Att vara i skottlinje och att boxa ut är absoluta nyckelfaktorer. Till det kommer också att kliva på gemensamt då man bestämmer sig för att sätta press i egen zon och att byta smart. Som ovan antyddes är dessa punkter vardagsmat i internationella J18-ishockeyn, olika bra genomförda givetvis, men de PP-mål som görs är nästan uteslutande efter extraordinära prestationer eller kort efter återvinnande av puck.

Yttre förutsättningar

Det går inte att bortse från den numerära skillnaden i ledarstaberna på plats. 14 st i kanadensiska teamet, sedan i fallande skala till Sveriges sex stycken. Det satsas runt om oss, inte tu tal om annat.

Hur man hanterar den extrema värmen blir såklart viktigt. Balansen vätska, salter och att hushålla extra mycket med krafterna vid sidan om. Högst individuellt hur spelarna klarar av det, men mönstret att de verkligt bra tränade hockeyatleterna klarar det bäst är väldigt tydligt.

Mjuk is som blir ännu mosigare i slutet av perioderna är också något man måste vara beredd att hantera. Det kräver en skärpt noggrannhet framförallt i passningar och mottagningar.

Hårt jobb framöver

Det har blivit fler och fler nationer på både U18-, U20- och A-landslagsnivå som utmanar de etablerade nationerna. Varje enskilt träningspass med klubblaget är viktigt, varje Hockeygymnasiepass är viktigt, varje Camp-pass i vår Talangutvecklingsplan är viktigt. Utveckling av verksamheten är vad som krävs –inte avveckling. Härligt att vara utmanade, inspirerande att ta nästa steg och som en ram runt tavlan måste alltid en påminnelse finnas om att det är det stenhårda jobbet som ger framgång!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info