Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Så här ska man bäst spela Power Play & Penalty Killing!

16 JAN 2014 09:06
Läs ledar- och spelarutvecklarens senaste krönika!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Jag ser en stor mängd framförallt U16- och juniormatcher under en säsong. Mycket är bra, det ska gudarna veta, men vad gäller Powerplay och Penalty Killing finns en hel del att utveckla. Ska därav försöka beskriva vad jag tycker ska känneteckna ett spel i numerärt över- respektive underläge. Det handlar väldigt lite om bågar och streck, mycket om inställningen till spelformerna.

Powerplay (PP)

Ett Powerplay-läge ska öka chanserna rejält att göra mål. 5-4 spel ger stora möjligheter att skapa 2-1 situationer, vilket i mångt och mycket är vad det handlar om. Från egen zon ska uppspelet vara så enkelt som möjligt i hög fart med back som tar upp pucken med auktoritet och tydlighet centralt i banan för att ha flest alternativ. Alternativen ska finnas i form av spelare som kommer samlat och med fart. Kommunikation och spelbarhet gör att mittzon blir en höghastighetsyta och blålinjen ett vägmärke istället för ett hinder. Man kan med fördel passa sig över blålinjen, med effekten att mottagaren är några meter in i zon vid mottagandet, istället att för att alltid bära pucken över densamma. Detta är f ö en detalj man ser mycket mer av i NHL än i SHL. Skickligare spelare givetvis, men vad man är lärd spelar också in.

Ska man dra ner på tempot och försöka hitta uppställt spel trots hög fart och en man mer? Nej! Driv på kassen, ta läget och följ pucken (om det inte blir mål) för att återvinna den och därifrån sätta upp spel. Take what is given kan appliceras på mycket och definitivt användas som en bra princip i PP. I det uppställda spelet sedan gäller det att alla utgör ett hot och det gör man exempelvis inte som spelfördelare med rumpan mot sargen. Med rollen/uppdraget att styra spelet i PP är man ett allvarligt hot först när man både har mer än ett spelalternativ och skottmöjlighet. Hela grejen är ju att det ska vara svårläst. Arbetet som skymmare och/eller styrare framför mål jätteviktigt givetvis. Minst en skymmare och en inåkande högre returtagare vid varje är vad som krävs idag. Det känns som att kompetensen att vara i skottlinje och blocka skott har utvecklats snabbare än skickligheten i att få förbi skott och träffa mål. Alltid lättare att förstöra spel än att skapa, men jag tycker vi måste ta nästa steg i backarnas ”dansande” på blå och i variationen mellan tysta skott och slagskott.

Att själv förflytta pucken i sidled (helst också i djupled) innan skottet, eller att dito sker genom passning är fortsatt ordentligt försvårande för målvakterna. Genomspel söks ofta, inte minst i 5-3, och ger inte sällan väldigt snygga mål när de går vägen. Spelaren som arbetar i det centrala området (kan vara två) är en nyckelfigur både i att dra på sig uppmärksamhet, avlasta med väggpass och styra/skymma. Slutligen vill jag belysa effektiviteten av att våga vända snabbt i mittzon istället för att ta hem pucken i någon falsk trygghet. Hindrar man motståndarna från att byta, vilket är ännu svårare i andra perioden, kan man skölja över dem och skapa fler chanser mot trötta spelare.

Se Power Play klipp från JVM i Malmö nedan


Penalty killing (PK)

Jag använder det ordet istället för Box play efter att ha skapat både munterhet och oförståelse hos en kanadensisk tränare för ett antal år sedan. Det handlar om att döda tid, ja. Att freda sin egen kasse från påhälsning i första hand, ja. Är bästa sättet att vara passiv, släppa in motståndarna i egen zon och vänta på att de ska tappa pucken? Jag tror inte det. Kan man göra mål short handed? Ja. Korta byten speciellt på forwards, väldigt intensiv skridskoåkning, blockande av skott, stringent utboxning framför eget mål och smarta avvägningar är för mig ett riktigt bra PK. Jag ser alldeles för ofta en passivitet och ett väntande på vad som ska ske, både i anfallszon och mittzon, men framförallt i egen zon. Att det inte blir mål är mer en följd av ett impotent PP än ett effektivt PK.

Utan att snöa in på taktik borde man tidigt få lära sig att ge så lite tid som möjligt till puckföraren med tekniker som blad mot puck och kropp mot kropp. Självklart ska du inte rusa på en rättvänd puckförare med kontroll på pucken och flera spelalternativ, men grejen är att kunna närma sig när denne tittar ner och är trängd från annat håll. Sedan handlar det givetvis om att kugga i varandra, att överbelasta, för att kunna vinna puck. När man väl gjort det finns det två alternativ som jag ser det. Endera hitta blad och spela till varandra under rörelse kort och gott (gärna anfalla), eller skicka iväg den så att det inte råder minsta tveksamhet om att de som är fulltaliga får börja om bakom egen målbur.

Se Penalty Killing klipp från JVM i Malmö nedan

Tio täckta skott –ett räddat mål, brukar vi prata om på landslagen. I SHL är Örebro med Kåberg & Co exempel på bra förebilder när det gäller detta. Tekniken kan variera litegrann, men det viktiga är att vara i skottlinje (från puckens ”öga” sett) genom bra fotarbete och att även snabbt kunna agera i nästa moment. Samt att faktiskt täcka smart för att skydda sig själv i längden. Ett exempel på det är att inte visa öppen hand mot skytten utan vända den skyddade delen av handsken emot. Med så många utvisningar som det idag ofta är i matcherna blir PP och PK helt avgörande. Väl värt att utveckla, dags att höja oss några snäpp i dessa spelformer!

Se klipp om skottäckning från Ishockeyns Tekniska Grunder nedan

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info