Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Slutspel och kval är härliga tider

14 MAR 2016 10:34
Det är nu hockeyn blir en LAGSPORT på riktigt
  • Skapad: 14 MAR 2016 10:34

Man kan inte annat än älska den här tiden på hockeyåret!

Anledningen till det är så enkel som den kan bli. Så enkel att det räcker med två ord: Ovisshet och engagemang. Ingen vet hur det ska gå eller hur det ska bli. Kommer andra stå där med bucklan eller blir det vi? Ovisshet i en tid när vi åtminstone ger sken av att vilja kontrollera allt. Engagemang som bygger på känslor.

Pressar man in några avsnitt av succéserien ”Gåsmamman” i vardagspusslet så finns det folk i ens omgivning som har sett hela första säsongen och vet hur det slutar. Även om dessa lyckligtvis bara ler hemlighetsfullt och ”håller truten på sig”, för att använda ett GW-uttryck, så kan man leva i trygg förvissning om att någon har facit. Dessutom verkar jorden snurra både runt sin egen axel och runt solen ändå. Det kommer den med största sannolikhet att göra oavsett vilka som vinner SM-guld för seniorer, J20, J18 och U16 också. Till och med oavsett vilka som går upp i eller åker ur SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Icke för ty så engagerar denna tid på året en stor mängd hockeyfrälsta människor. Går man ner på individnivå så kan det ena eller det andra resultatet betyda extremt mycket. Ovisshet och engagemang i en fantastisk mix.

Beakta åsikt efter insikt

För mig som coach är det både oundvikligt och kittlande att försöka sätta mig in i tankebanorna hos inblandade coachers tankegångar kring formering av lag och matchning av spelare i olika situationer. Man får vara noga med att ligga lågt med åsikterna och tyckandet som kommer ut av det bara. Även om man har hyfsat bra insyn så är det så mycket som händer, både på grupp- och individnivå, som inte går att sätta sig in i om man inte är där och med på resan. Åsikt efter insikt är en ganska bra paroll som man gillar när ens eget lag är i farten. Apropå det. Det måste ju vara jättesvårt för journalister som blir krönikörer att låtsas ha insyn och tycka så mycket som de gör, utan att själva någonsin ha coachat ett lag. Men då pratar vi om något helt annat ska man ha klart för sig. Att jaga klick till artiklar och webb-sändningar är vitt skilt från att hitta sätt att vinna hockeymatcher. Olika uppdrag kort och gott. Kan man se den intensiva bevakningens väl och ve för hockeyn i stort och som en katalysator för intresset, så gör det inget att mycket helt saknar bäring i verkligheten.

Artister och/eller grovjobbare

De lag som blir framgångsrika denna härliga hockeyvår kommer att hitta något som de själva efteråt till stor del inte lär kunna förklara. Hjulet kommer att rulla på över mindre grus och större stenar, men alla kommer att känna sin delaktighet hur stor eller liten deras uppgift än är. En fröjd att gå till arenan morgonen efter kvällsmatch trots ont i hela kroppen. Nästan som i ett kärleksförhållande så vill man vara tillsammans så mycket som möjligt. För man bär på känslan att vi är ruggigt starka tillsammans och vi har vansinnigt roligt ihop. En glad och nyfiken tillförsikt –hur ska detta sluta egentligen? Helt plötsligt börjar artisten uppskatta det evinnerliga slit som grovjobbaren förmodligen har bidragit med hela säsongen eftersom laget är där det är. Artisten adderar sitt mönsterbrytande spel med hårt arbete, vilket skapar ytor för grovjobbaren att komma med i målprotokollet och få lite offentligt ljus på sig. En av målvakterna kliver fram och tar ett hårt grepp om förstaspaden och ger sitt lag chansen att vinna varje match, försvarsspelet känns därav stabilt och står pall för kraftiga forceringar. Laget njuter av uppmärksamheten, men sluter sig och fokuserar på det stenhårda arbetet som minsta gemensamma nämnare. Jaget arbetar för laget.

Rätta mixen är mirakeldrycken

Vad som egentligen startar igång det där hjulet är den stora gåtan för oss coacher och inte minst för utomstående. Spelarmaterial kan variera, men för de allra flesta lag tar det stopp tidigare. Trots att man har jobbat med individuell utveckling, genomtänkt fysträning, goda vanor i vardagen, matchlika träningar, kontinuerlig videocoaching och psykologisk träning m m. Det läskiga, men obeskrivligt fascinerande, är att det är att det är den rätta mixen av allt detta som är den enda mirakeldrycken om du frågar mig. Att göra andra bättre, som gör andra bättre, som gör andra bättre, som gör dig bättre. Går det att göra allt rätt och ändå åka ur en serie eller missa ett slutspel? Nej det vore väl jättekonstigt att påstå, när det till syvende och sist går ut på att vinna matcher. Det kan finnas fullt förståeliga förklaringar, men ursäkter passar inte in i vår sport. Inte efter sista slutspelsmatchen, inte efter säsongens första seriematch. På tal om det, hur ska man kunna tycka det är intressant och vara sugen när serierna drar igång i höst? Det är ju såhär på våren allt avgörs. Svårt att tänka föreställa sig nu, men det vet jag att man kommer vara. Det kommer mixen av ovisshet och engagemang, mixen av artister och grovjobbare och inte minst jakten på att hitta den där mixen som utgör enda mirakeldryck att se till!

Skribent: Uffe Lundberg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info