Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Spelarutvecklaren svarar på läsarnas frågor!

25 SEP 2013 12:52
Uffe Lundberg ger sina tips!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

1. Vad är din åsikt om populariteten hos sporten Ishockey i dagens Sverige. Minskar intresset? Hur är det med antalet utövare? Ökar eller minskar sporten. Vad har förbundet för strategi för att öka antalet utövare samt att få spelarna att hålla på längre.

Populariteten är stor. Min känsla är inte att intresset minskar. Vi jobbar brett med att rekrytera och behålla spelare genom Tre Kronors Hockeyskola, Hockeykonsulenternas utbildningsbesök i föreningarna, övriga ledarutbildningar och den omfattande Campverksamheten m m. Välutbildade ledare är en nyckel. Procentuellt ligger antalet barn som börjar spela ishockey på en konstant nivå (ca 6%).

2. Allt för många slutar nu innan man nått junioråldern. Vad beror det på?

Många faktorer, vissa kan vi styra över, andra har mer med samhällsutvecklingen i stort att göra. Vi, d v s föreningar, distrikstsförbund och specialidrottsförbund, kan dock bli ännu bättre att erbjuda hockey på olika nivåer.

3. Varför är ishockeymålen lika stora för en 11 årig målvakt som för en seniormålvakt?

Av två skäl och här har jag även rådfrågat målvaktsexpertis. Som utespelare är det roligaste många vet att spela och göra mål. Som målvakt har man stor nytta av att lära sig vara en ”räddande” målvakt i den åldern och inte en ”blockande”.

4. Har du några träningstips till träning på gatan med teknik kula

I Svenska Ishockeyförbundets utbildningsmaterial "Ishockeyns ABC" kan du ladda hem bra övningstips.http://www.hockeyakademin.se/Utbildningsmaterial/Parmar/ABC-Parmen/

5. Jag undrar om du har några tips om skottrampsträning?

Innan sommaren släpptes ett helt nytt utbildningsmaterial inom Skottrampsträning. I en kort film får du tips på bra övningar. Här berättar även landslagsstjärnor hur de tränar skott! I materialet finns även ett 5 sidigt häfte. Klicka på länken för att komma till materialet:

http://www.hockeyakademin.se/Utbildning/Skottramp/

6. Har du något tips om hur man tar sig igenom tuffa skador/ perioder och hur man ser positivt i hockeyn även när det går tungt?

När det gäller återhämtning från skador är det viktigt att få bra hjälp med rehabiliteringsövningar. För att återhämta sig psykiskt och/eller ta sig igenom tuffa perioder är det ett bra tips att läsa Ola Berggrens utbildningsmaterial "Prestationsutveckling" på denna länk: https://www.swehockey.se/Hockeyakademin/Utbildning/Psykologisktraning/

7. Kan du säga en spelare du tycker att man ska ta lärdom av?

Jag säger två. Daniel och Henrik Sedin. Där finns det mycket att ta lärdom av, både på och utanför isen. Verkliga föredömen! Den hårda träningen de har lagt och fortfarande lägger ner. Viljan att hela tiden utvecklas. Spelförståelsen givetvis. Ledarteamet på Tre Kronor vittnar om vilken superproffsighet de uppvisade vid sidan om när de var med och bärgade VM-guldet i våras.

8. Varför - tror du - är det så få unga tjejer som spelar hockey och vad kan man göra för att få fler att spela, om Svensk hockey vill det?

De senaste åren har antalet tjejer som spelar ishockey ökat. Numera är det ca 1800 flickor som är med i Tre Kronors Hockeyskola. Vår utvecklingsansvarige för dam- och flick Erika Holst jobbar stenhårt tillsammans med distrikt och föreningar för att detta ska öka ännu mer.

9. Hur mycket bör jag som 13 åring träna fys?

Det beror på vilken ambition du har med hockeyn. Vad du har för mål. Om jag utgår ifrån att du har höga mål och är väldigt intresserad / tycker hockey är fantastiskt kul så blir mitt svar följande under issäsong: Tre timmar i veckan, med rätt teknik i utförandet och väldigt allsidigt. Glöm inte Skottrampsträning!

10. Kommer ni att utveckla hockeyconventet någonting att t ex ha en dag på is som tidigare iihf convent.

De två framtida konventen JVM sympsoiet/Vägen till elit del 8 samt hockey convention som arrangeras i samband med Oddset Hockey Games är det inte planerat några pass på is. Däremot får man se bra matcher. I vår utbildningsstege finns utbildningar som innehåller flera ispass.

11. Jag har hand om ett P 04 lag och i år började vi köra lite Off Ice 1 gång/vecka (många spelar fotboll), inriktningen har varit rörelse, balans, frekvens. Vi kör 8 stationer 4min/station, rörelse med puck och klubba (green biscuit), springa runt och passa till varandra, kört balansplatta, stegen, teknikkula, springa trappor, hoppa med småhäckar på olika sätt bl a. Tycker du det är ett bra upplägg?, skriv gärna vad vi bör tänka på med grabbar i 9 årsåldern. Är väldigt nyfiken av mig, så jag har hyfsad koll, men man kan/vill alltid bli bättre!

Det låter som att du har bra koll! Allsidigheten och rörelseglädjen är A och O.

12. Har du några bra Off-Ice övningar som man kan göra för att bli starkare i kroppen generellt, som givetvis gör att man blir bättre på isen.

I Svenska ishockeyförbundets utbildningsmaterial finns massor av bra övningar inom fysisk träning. T ex finns det bra övningar i materialet "Hockeyatletism" med tester som även är bra träningsövningar. Gå in på denna länk för att ta del av materialet: https://www.swehockey.se/Hockeyakademin/Utbildning/Fys/

13. Varför har många spelare i U-16 / J-18 ålder väldigt svårt att veta vad man ska göra med pucken innan man får den? Kan man träna upp denna egenskap eller har det bara med spelförståelse att göra?

Spelförståelse går utmärkt att träna upp. T ex är olika varianter av smålagsspel bra att använda sig av. Utanför isen är det bra att träna olika bollspel. Vidare handlar det om att mentalt vara handlingsberedd innan och att utveckla en funktionell teknik som gör att spelaren kan ha blicken uppe.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info