Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Spelförståelse, Hockeyatletism och Målgörande!

11 MAR 2014 10:16
Läs ledar- och spelarutvecklarens senaste krönika!
  • Skapad: 11 MAR 2014 10:16

Med input från ett antal duktiga tränare/coacher har jag identifierat tre områden som det kommer att läggas extra stor vikt vid på kommande Camper. Många delar i vår komplexa sport är ju ständigt återkommande och kan sägas måste ingå i de goda vanorna, det ska sägas, men det måste hela tiden finnas en analys av hur spelet förändras. Vi i svensk hockey vill ju dessutom alltid sitta i förarsätet och agera, istället för att vänta och reagera. Eller ännu värre kopiera någon annans modell. Kopian blir aldrig bättre än originalet. Analysen gäller spannet för vår Talangutvecklingsplan d v s åldrarna 15-20 år. Grundfundamenten för dessa tre punkter, liksom för alla tekniska beståndsdelar, måste ju dock läggas innan.

Spelförståelsen

Spelförståelsen är ju ett stort begrepp, som jag har varit inne på tidigare, både på denna plats i tidningen och i Utvecklingstipsen. Idag spelar inte barn och ungdomar spontanspel av olika slag på gatan, på skolgården, på uterinken, på grusplanen o s v, lika mycket som för 15-20 år sedan. Jag vågar påstå det trots att jag vet att det ser lite olika ut i olika delar av landet. Man tittar inte heller lika mycket på hockeymatcher live. Båda dessa bitar härrör till den tekniska utvecklingen. En utveckling vi har nytta av i spelarutbildningen på andra sätt, men inte så mycket när det gäller spelförståelsen.

Värdering av situationer och agerande i förhållande till medspelare och motståndare åsyftas. Kommunikationen verbalt och fysiskt på isen som gynnar både mig och laget. Agerande både som puckförare och i spelet utan puck. Liksom som puckattackerare och icke puckattackerare när motståndarna har pucken. Besluten som tas och som helst ska underlätta både för mig och medspelarna. Träning av detta kan vi tränare applicera från en tidig ålder utan att det handlar om taktik. Jo på ett sätt, individuell taktik, men inte någon lagtaktik med spelsystem och rollspelare. Smålagsspel i olika former är en viktig metod. Tillsammans med coachning (på rätt sätt givetvis) efter uppkomna situationer. Det är inte fult att prata om passningsskugga kontra spelbarhet tt ex eller orientering av var övriga spelare finns tack vare att blicken är uppe. Tvärtom, det ska ingå i utbildningen av spelet, varvat med att spelet som sådant ibland får vara utbildning nog.

Hockeyatletismen

Alla hockeyspelare är inte bra tränade, men alla bra är det. Det sa Tommy Sandlin en gång i tiden och det är så rätt! För att kunna få ut mest av det här spelet måste du vara atletisk. D v s på en relativt hög nivå inom alla fem fysiska grundegenskaper: styrka, uthållighet, koordination, snabbhet och rörlighet. Jag säger relativt hög eftersom hockeyspelare varken ska vara som tyngdlyftare, maratonlöpare, jonglörer, hundrameterslöpare eller balettdansare. Det är inte lika roligt att träna fys som att träna på is. Hade man tyckte det hade förmodligen valet av sport sett annorlunda ut. Det är dock så mycket roligare tack vara bättre prestation och man missar så mycket mindre p g a sjukdomar och skador om man är bra tränad.

Vill man kalla sig tränare krävs att man utbildar sig inom Träningslära. Vet man inte hur kroppen fungerar och reagerar på belastning av olika slag måste det vara en utopi att planera och lägga upp träningen. Det krävs att man har koll och strävar efter att utveckla individen så mycket som möjligt. Att man hjälper denne till att undan för undan få mer förståelse för vad och varför i sin träning, att värna om vikten av goda vanor i vardagen och att kunna driva sin egen process med målsättningen att hela tiden bli bättre. Som tränare stimulerar du till allt detta genom att erbjuda en allsidig och varierad träning. Inte hitta på nya övningar med nya redskap hela tiden (det går mycket trender på detta område), men att verkligen anstränga dig för att påvisa olika sätt att komma åt de olika delarna inom de nyss nämnda fysiska grundegenskaperna.

Målgörandet

Skottet är en jätteviktig pusselbit. Vi ska fortsätta det påbörjade arbetet med specifika skotträningar på is och skottrampsträning utanför. Goda vanor! (Där kom det igen..). Vi ska fortsätta vända på frågan i ett 180-graders perspektiv. Hur vill målvakterna inte ha det? Vad är svårast? Att det per automatik ageras efter skottet, tävlas och spelas klart i det heta området framför mål. Ta hjälp av målvaktstränarna. Ett ”släkte” jag har stor respekt för och som hela tiden aktivt letar lösningar att bli ännu bättre och vidareutvecklar. Allt handlar om att göra träningsmomenten så matchlika som möjligt och att vara konsekvent.

Variationen av skott eller passning är viktig. Det ska vara väldigt svårläst vilket av det som kommer. Sätta försvarare och målvakter på prov, utmana och ”ställa frågor” med sitt agerande i spelet. Det fina i kråksången är att då ställs det automatiskt högre krav på försvarsarbetet (målvakterna inkluderade). Att kommunicera, täcka skott, boxa ut o s v, så att motståndarna är de som får spela ”utanförhockey”. Vi har kommit en bit på väg i detta arbete och har en bra utgångshastighet från kurvan när vi nu växlar upp. Med vi menar jag verkligen vi tillsammans i hockeysverige som verkligen vill att det ska fortsätta vara blågult högst upp på världsrankingen!

4juZmLlnySntWVmFT-qY

 

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info