Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Spelförståelsen, sååå superviktig!

05 NOV 2014 06:00
Läs krönikan och ladda ner utbildningsmaterial!
  • Skapad: 05 NOV 2014 06:00

Spelförståelse är den överlägset mest abstrakta delkapaciteten i hockeyn (ja i vilken sport som helst förresten). Den går liksom inte att ta på. Vi har inte tillräckligt standardiserade tester för att kunna få siffervärden på utvecklingen av den. Om den ens egentligen går att testa på ett tillförlitligt sätt, därom tvistar de lärde. Spelförståelsen enskilt gör inte heller någon till en bra hockeyspelare, men utan den kan du vara hur stark, snabb, uthållig, koordinativ och rörlig som helst –helheten på isen kommer ändå inte upp i några högre nivåer.

Begreppet

Spelförståelse är ett samlingsbegrepp bestående av speluppfattning, spelintelligens, kognitiv förmåga, mönsterigenkänning, problemlösning, split vision, social anpassningsförmåga, automatisering och uppdrags- /rollacceptans m m. Frågor på det?

Det är egentligen ganska konstigt att vi inte nyanserar orden lite mer och målar med en tunnare pensel, istället för att kladda på med den breda rollern och samlingsbegreppet spelförståelse så mycket som vi gör.

Hockeykonsulenterna, som nu under hösten är ute i föreningarna med detta som tema, har sammanfattat spelförståelse i:

Att förstå sitt eget och motståndarens spel

Att uppfatta spelsituationer, ta ett beslut och utföra

Att utvärdera och lära

Matematisk spelintelligens

Just detta med att ta rätt beslut i en flervalssituation är väldigt spännande. En vän tipsade mig i slutet av sommaren om att det är några som har hittat en matematisk modell som förklarar vad spelintelligens är. Dessa några visade sig vara f d landslagsspelaren i handboll Jan Lennartsson som tillsammans med professor Carl Lindberg, båda vid Göteborgs universitet, s a s har räknat lite på den saken. Högst delaktig i studien är även ingen mindre än Nicklas Lidström. Man har jobbat med sannolikhetslära kopplat till situationer: Hur stor är sannolikheten att lyckas om jag väljer alternativ 1 jämfört med 2 eller 3? För att lyckas i längden gäller det naturligtvis att välja de alternativ som ger det bästa utfallet i genomsnitt. Det är ju dock inte säkert, som herrarna också påpekar, att utfallet i en enskild situation alltid blir lyckat. Bollsporter i allmänhet och hockey i synnerhet är komplexa. Men i längden kommer det rent statistiskt att ge ett bättre utfall. Extra spännande när Nicklas Lidström är med. En spelare som verkligen höll i längden och som nästan alltid valde rätt i dessa flervalssituationer. De flesta av våra allra största spelare har väldigt svårt att förklara hur de tänkte i olika typer av situationer. Här kan vi dock vara något på spåren… När denna tidning kommer ut har jag hunnit forska mer i studien och skaffat mig en bild av om och hur vi kan använda materialet. Gäller bara att inte trassla in sig i alla formler…

Spelidén och ledar-/spelarskapet

Spelidén (eller spelfilosofin) är viktig när man pratar om utveckling av spelförståelsens alla delar. Klubben, laget, spelaren –alla måste känna att man äger spelidén. En helt öppen spelidé där alla får göra som de vill funkar inte. Det måste finnas ramar. En väldigt styrd spelidé med allt för snäva ramar funkar inte heller. Det kväver kreativiteten och problemlösningsförmågan. Här måste man förstås skilja på ett SHL-lag med krav på att vinna i stort sett varje match och på ett ungdomslag. Men jag är inte alls säker på att man behöver skilja allt för mycket på det. Vi ser exempel de senaste åren på SHL- lag som både utvecklar spelare och vinner betydligt mer än man förlorar. Det är en härlig utveckling! När spelarna känner att man äger spelidén kan vi prata om ett spelarskap. Man tar ansvar för både sin egen och lagets process.

Träningsmetoder

Spelförståelse måste vi lägga mycket krut på i spelarutbildningen. En himla tur att det är träningsbart, eller hur? Spontanidrotten kommer inte att öka av sig själv, däremot tror jag träningsinnehållet på den organiserade träningen kan göra att den ökar. Som en effekt av att man blir nyfiken och vill utvecklas. Mycket smålagsspel tror jag är en ganska stor del av lösningen. Spel i små enheter där man hela tiden måste vara aktiv och ta många snabba beslut både med och utan puck. Att hela tiden få öva på omställningar mellan att krympa ytan för motståndarna när de har puck och skapa ytor för sig själv och andra när vi har den. Det leder till mönsterigenkänning, vilket forskning på området visat är en jätteviktig pusselbit. Ett coachande ledarskap på det, gärna med rörliga bilder till hjälp, är som vanligt en ingrediens som en hockeyspelare i det här landet inte ska behöva vara utan. Glöm heller inte att pusha för att se mycket ishockey, allra helst live. Även av det lär man sig mycket.

Missa inte utbildningsbesöket

Spelförståelse är som du säkert vet ett av de fyra fokusområden vi har identifierat (Hockeyatletism, Målgörande och Psykologisk träning är de andra). Det är alltså ingen tillfällighet att våra elva Hockeykonsulenter är ute med detta tema i både praktisk och teoretisk form just nu. Ta chansen att dyka djupare i ämnet när det är dags i din klubb!

Utbildningsmaterial

Spelförståelsen är en av fyra förbättringsområden som sammanställts. På länken nedan kan du läsa mer om spelförståelse och ladda hem material.

Till sidan

Skribent: Uffe Lundberg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info