Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Täcka skott - En färdighet som är guld värd!

16 JUN 2014 07:00
Läs spelar- och ledarutvecklarens krönika!
  • Skapad: 16 JUN 2014 07:00

Vad är det som gör att man vinner hockeymatcher? Fokus hamnar av naturliga skäl på den som gör avgörande målet framåt eller den som håller nollan bakåt. Prestationer som sticker ut och som är direkt avgörande för att resultatet blir det önskade. Inget konstigt i det, utan fullständigt naturligt. Det finns dock ett antal delar i det vi brukar kalla ”alla alltid”-jobbet som måste till om man överhuvudtaget ska ge sig och laget chansen att vinna. Jag ska här belysa en av dem: Att täcka skott.

Tio täckta skott –ett räddat mål

Tio täckta skott –ett räddat mål, använder vi på landslagen som en devis i syfte att skapa förståelse för vikten av att verkligen vara i skottlinjen varje gång. Att täcka skott är en färdighet som genom åren har utvecklats mycket både i teknik och inställning. Att lyfta på benet som en tupp eller bara sträcka fram klubban i ett halvhjärtat försök att få pucken på den är knappast accepterat i något lag. Förr slängde man sig ju på isen och var därav ur spel om det istället kom en skottfint. Det kan vara sista utvägen i vissa situationer idag också men är sällan funktionellt.

Alla spelares uppgift

Alla måste täcka skott oavsett roller i laget och specialiteter i spelet i övrigt. En uppoffrande skottäckning från en spelare med hög status kan ge extra mycket energi till ett lag. Gör han/hon det, då kan och ska alla göra det. Som forward i egen zon är fotarbetet enormt viktigt för att verkligen hålla sig i skottlinjen mot en back som ”dansar” i sidled med puck och bara väntar på läget att trycka den mot mål. Det handlar de facto om att vara tät lågt nere och stänga den tänkta förhållandevis lilla rektangeln. Går pucken genom den så träffar den mål, annars inte (med reservation för en dalande puckbana givetvis). En tänkt linje från puckens ”öga” är vad man i första hand har att förhålla sig till. Sedan är det givetvis bättre ju närmre backen man kommer och ju mer man täcker då stressen ökar och även skott/passning på klubbor bredvid mål förhindras.

Det ena höjer det andra

Som back i försvarsläge framför mål finns det som jag ser det två positioner att välja på. Endera mellan egen målvakt och skymmande motståndare. Då är prio ett att ha koll på dennes klubba för att undvika styrningar. Eller framför vederbörande och då gäller det att täcka skottet. Utvecklingen gått åt det hållet att ”tysta skott” från blå som knäpps in på mål allt oftare täcks på detta vis. Har utvecklingen av skottäckning gått förbi målskyttet i svensk hockey? Ja, jag tycker det. Det ställs högre och högre krav för att överhuvudtaget få fram pucken till mål idag. Du måste mer eller mindre flytta pucken i sidled eller göra någon form av pausering för att det inte ska vara någon motståndare emellan. Oannonserat och svårläst. Detta kan man välja att se som något positivt. Det ena höjer det andra, vi står inför en utmaning att bli ännu skickligare i målskyttet med hjälp av de goda vanorna på träning och match.

Träningsbar färdighet

Enligt statistik från NHL:s grundserie denna säsong hade Andrew MacDonald 240 täckta skott på 80 matcher för sina lag New York Islanders och Philadelphia Flyers. Tre per match i snitt och 24 räddade mål enligt devisen ovan. Jag kan inte säga att jag känner till honom speciellt mycket som spelare, men hand upp den coach som inte skulle vilja ha honom i sitt lag!

Självklart måste man träna på färdigheten att vara i skottlinje. Mycket handlar om mod. Spelarna har välutvecklade skydd och med rätt teknik behöver det inte alls göra så ont. Ett exempel är att ha handskens rygg mot pucken och inte öppen hand. Det finns ankelskydd att sätta på skridskorna. Man kan initialt använda tennisbollar eller lättare puckar o s v. För att successivt ta momentet till så matchlikt som möjligt. Häftig känsla att jag täcker skott för laget och lagkompisarna gör likadant för mig, som en del av laget. Alla alltid eftersom det är en av de viktiga ansträngningarna som måste till för att ge laget chansen att vinna!

Filmklipp från JVM!


Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info