Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Tacklingar mot huvudet

02 DEC 2015 12:36
Nu tar vi tag i problemet, nerifrån och upp, uppifrån och ner samtidigt!
  • Skapad: 02 DEC 2015 12:36

Ingen har väl undgått vad medierna har rapporterat allra mest om i sin bevakning av framförallt vår högsta serie SHL under hösten. Min upplevelse, som följer serien ganska intensivt, är att snygga mål och andra publikfriande prestationer har hamnat rejält i skymundan totalt sett. Detta samtidigt som den bredaste rekryteringskampanjen i svensk ishockey genomförs med personliga erbjudanden till 265.000 barn om att börja spela hockey i den lokala klubbens verksamhet. Sug på den!

Vad media väljer att fokusera på ska jag inte problematisera kring. Det är en annan historia. Kärnfrågan här handlar ju om vad vi vill ha för sport, vissa kallar det produkt, och hur den ska utvecklas över tid. Dom flesta är nog överens om att tacklingar mot huvudet, lång rehabiliteringstid eller t o m avslutad karriär och begränsningar i det vardagliga livet inte är något som kan accepteras även om man har ”gett sig in i leken”. Du kan ha omåttlig otur i övriga livet också med men för livet som följd, det finns aldrig några hundraprocentiga garantier, men här är det frågan om så påtagliga arbetsplatsskador. Skador som med all samlad klokhet från hockeyläkare, tränare, spelare, materialkonstruktörer och till sist men inte minst höga vederbörande borde kunna minimeras.

 

Närkampsspel

Givetvis är utbildning en viktig del av problemlösningen. Jag hör också flera debattörer med all rätt nämna det. Hur ser den ut idag och hur kan den utvecklas? Följer man Ishockeyns ABC, som utgör läroplan upp till 16 år, får individerna en ganska omfattande och progressiv utbildning i närkampsspel. Redan från första gången man spelar smålagsspel sätts några få och enkla regler för vad som är okej och inte okej när det handlar om att vinna pucken från motståndarens ägo. För just att vinna pucken är väl vad närkampsspelet går ut på, eller hur? Sedan följer inlärning av tekniker för hur man på ett effektivt sätt kan jobba ”blad mot puck”, lyfta motståndarens klubba, planera åkvägar för att vara först in i en yta och t o m ”stå i vägen”. Fr o m U12 är tacklingar tillåtna. Med tanke på att den fysiska mognaden här kan skilja ett antal år trots att man är lika gamla blir en av tränarens viktigaste uppgifter att både pedagogiskt och metodiskt jobba med verktyg till spelarna för att kunna ge och ta emot tacklingar. Att jobba med ovannämnda syfte samt att konkretisera vad respekt innebär på isen. Jag hör en hel del ungdomstränare uttrycka att denna övergång är svår och det tror fasen det om man helt plötsligt från en säsong till en annan ska implementera något. Det måste börjas tidigare och successivt byggas upp så att förändringen inte blir abrupt. Kan vi från förbundet ge ännu mer hjälp i detta ska vi naturligtvis göra det. Anders Lundberg leder en översyn av alla tränarutbildningarna i Utbildningsstegen och vi är alltid mottagliga för konstruktiv input ska sägas.

 

Spelförståelse

Under senare ungdomsåren och under junioråldern tror jag spelförståelseutbildningen är obeskrivligt viktig. Inte minst med tanke på problematiken med huvudtacklingar. Direkt när man börjar spela smålagsspel ska den starta så smått naturligtvis, precis som jag nämnde gällande närkampsspelet. Men anledningarna till att jag tycker den är så viktig i denna period är främst två. Dels puberteten med allt vad den innebär av mer eller mindre kontrollerbara kroppar och dels för att spelet börjar ta sin form och undan för undan börjar likna det man ser på tv eller ser föreningens A-lag spela. Hockey är en bollsport med tydliga kampinslag. Det är coolt när det smäller och när nästan allt kan hända inom ramen av några sekunder. Intensiteten och den höga farten går nästan inte att hitta någon annanstans, men det är ändå liret och finessen som i denna fart gör sporten unik. Det måste vara en mardröm ute på isen om man inte har seendet, kan känna igen mönster och förstå spelet tillräckligt för att ha ett hum om och kunna anpassa sig till vad som ska ske härnäst. Spelförståelse, detta vida begrepp som jag har berört så många gånger, förknippas kanske fortfarande mest med att kunna lägga en läcker öppnande passning men det handlar ju även om att ge en tackling i rätt läge, skydda sig när man får en eller ibland undvika att bli tacklad. Jag tror vi måste bli bättre på att utbilda relaterat till situationer. Väldigt många snarlika situationer uppstår faktiskt i match efter match. Utöver utbildningsmaterialet jag redan nämnt, använd Vägen till elit-pärmarna, använd den nästintill bottenlösa brunn av material som finns på hockeyakademin.se och använd exempelvis läsplattor att filma med på isen. Våga ligg kvar och nöta en situation med en eller flera spelare medan övriga är aktiva med annat. Titta på matchklipp och låt spelarna reflektera.

 

Uppsåt och konsekvens

Jag tror ingen hockeyspelare hoppar in en tackling mot huvudet med uppsåt att ge en rejäl hjärnskakning. Det är ingen som står upp och sätter upp en axel eller armbåge i en blind side-situation för att ”den jäveln ska bli borta resten av säsongen eller karriären.” Adrenalinets pumpande, att det går så oerhört snabbt, att man vill få övertag i det fysiska och mentala spelet och att det hela ofrånkomligen går ut på att vinna gör att det blir som det blir. Det är bara så nu att fortsättningsvis får det inte bli som det blivit med tacklingar mot huvudet senaste tiden. Stopp! Konsekvenstänket måste upp inte bara ett utan flera hack. Konsekvensen för motspelaren som i lyckliga fall ”bara” med hjälp av lagläkaren får processa hjärntrappan och vara borta några matcher den här gången och i olyckliga fall… ja ni vet. Konsekvensen för sporten som vi älskar och som vi vill öka rekryteringen kraftigt till. SHL-spelaren tänker inte där och då på rekryteringen till Tre Kronors Hockeyskola, nej men SHL-spelaren vill fortsätta ha hockeyn som yrke och det blir svårt om folk inte kommer på matcherna eller sponsrar klubbarna. Jag har beskrivit vägen upp till seniorhockeyn med utbildning inom främst närkampsspel och spelförståelse. Samtidigt och med minst lika stor kraft måste respekt och konsekvenstänkande komma som en löpeld från seniorhockeyn och neråt. Den elden kommer att få syre, jag lovar, av oss alla som brinner för att utveckla hockeyn åt rätt håll!

Skribent: Uffe Lundberg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info