Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Tuffast mellan tekning och avblåsning eller mellan avblåsning och tekning?

01 JUN 2016 15:20
Det mentala spelet är viktigt i hockey. Små, små delar i uppträdandet före, under och efter match som kan bidra till att det väger över i önskad riktning.
  • Skapad: 01 JUN 2016 15:20

Att få motståndarna att tvivla, samtidigt som tron på egna lagets styrka ökar. Den största påverkan på matchens utgång ligger dock i själva spelet. Spelare som är fega i spelet men tuffa under spelavbrotten blir aldrig några vinnare.

Jag älskar ingrediensen att stå upp för varandra i hockey. Exempelvis är det viktigt att skydda egen målvakt och boxa ut framför eget mål. Jag har heller inga problem med att den stora, starka backen med all tydlighet visar sin omedelbara närvaro när en liten, teknisk forward blivit bryskt omhändertagen. Det är självklart att det inte går att tvärt avbryta när domarens signal ljuder och med omedelbar verkan bege sig till båset. Vi vet alla som har spelat hockey att adrenalinet sprutar och man tycker inte speciellt bra om motståndaren där och då. Men det är när det första adrenalinstinna ”gurglet” (ett ord som jag för övrigt tror den legendariske expertkommentatorn på Radiosporten L-G Jansson myntade) har lagt sig som det borde räcka. Jag tror faktiskt det är fler än jag som har tröttnat på att det lite för ofta eskalerar igen mellan två spelare och sen mellan ytterligare två. Smågnabb som bara tar tid ifrån liret.

Tuff på riktigt

De tuffaste spelarna är ofta de snällaste utanför isen. Det tyder ju inte minst på att man kan skilja på vad som är vad. Tuff på riktigt är man om man under spelets gång både kan ta och ge smällar. Med att kunna ta en smäll menar jag att sprätta upp på benen så fort det går och visa så lite som möjligt. Med andra ord behärskningen att inte ge någon eftersläng och respekt för sporten att inte förstärka situationen och filma till sig utvisning. Om möjligt även ta sig till båset för att där bli omhändertagen. Ge en smäll är det många som kan, men det är inte många som är riktigt duktiga tacklare inom ramen för regelverket. En gammal hederlig ”bröstvärmare” på en puckförare rakt framifrån eller en höfttackling i rätt höjd som välter motståndaren över ända. Väl utfört närkampsspel är värt stor respekt. Då är man också tuff på riktigt. Stryktåliga spelare med bra skridskoåkning är oerhört jobbiga att möta. Spelare som man liksom aldrig blir av med, som bara tävlar ännu mer ju mer stryk de får på isen. Och som gör det match efter match efter match. Det är beundransvärt om du frågar mig.

Mental tuffhet

Såg du OS-kvalet i handboll? Niklas Ekbergs straff med fem (!) sekunder kvar på klockan. Mål skulle innebära OS i Rio. Miss skulle innebära utebliven OS-plats, förbundskaptenernas föraviserade avgång liksom ett antal spelares sista match i landslagströjan. Det är nog första gången någonsin jag får bråttom ut i köket för att plocka ur diskmaskinen. Jag kunde bara inte se dramat. Av övriga familjens glädjevrål att döma så gjorde han mål. Det var dock inte slut med det. Spanjorerna hade faktiskt två sekunder på sig (och de två orkade jag se). Nog tusan lyckas de få till ett skott, om än från långt håll, som Mattias Andersson räddar med kroppen bakom och jublet vet inga gränser. Att sätta den straffen, trots mängder av psykningar och en lång väntan innan allt var utrett med sekretariatet –det kan man kalla mental tuffhet. När ett lag tål att ett överläge blir ett underläge och sedan kan vrida tillbaks en match, då krävs det mentalt tuffa spelare som älskar att prestera i utsatta lägen. Sedan finns det ju dom som är som bäst vid trygga överlägen och sätter de sista målen när matchen redan är klar. Fast som blir ganska ”små” när det står och väger. Den typen av spelare har man som coach inte så stor nytta av om vi pratar högsta nivån. Trösten torde vara att det går att utvecklas även på det planet.

Värna om produkten

Hockey är en bollsport med tydliga kampinslag. Jag tror vi bör kämpa hårt för att bilden av sporten inte blir ”dom skjuter puckar på varandra och slåss till och med på uppvärmningen”. Eller att trashtalk och allmän munhuggning mellan båsen eller i korridoren blir legio. Fokus på domarinsatserna likaså.  Ibland är känslorna utanpå och det händer saker när människor är inblandade. Oftast tar det dock energi som kunde ha lagts på själva spelet eller på coachandet och rätt beslut i båset när det gäller oss tränare. Media vill ha en vinkel och fokuserar näppeligen på enbart matchfakta och analys av spelet längre. Är det härlig stämning på läktaren och riktigt hårt och bra spel på isen så hjälper de dock till med värdefull reklam för kärnan i det vi många har så stor passion för.  Någonstans är vi alla ambassadörer för hockeyn, som minst sagt är konkurrensutsatt i dagens samhälle. Vi vill ha in så många som möjligt och behålla dem i vad vi brukar kalla livslångt hockeyintresse. Hockey är en tuff sport på flera sätt, men låt det förbli så att tuffheten mellan tekning och avblåsning är tuffheten med stort T!

Skribent: Uffe Lundberg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info