Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Utvecklingscamperna för U15 och U16

18 NOV 2015 07:00
Säsongens grundplatta i Talangutvecklingsplanen är gjuten
  • Skapad: 18 NOV 2015 07:00

Ladda ner alla övningar från utvecklingscamperna

Klicka här för att ta del av övningarna

Utvecklingscamperna i siffror

814 spelare (418 U15-spelare, 374 U16-spelare, 22 Damkronor)

132 Campinstruktörer (Hockeykonsulenterna inräknade)

110 Klubbtränare

66 Domare

11 Domarinstruktörer

33 Camportsansvariga/övrig personal

1166 personer, fördelade på 11 orter från Överkalix i norr till Tyringe i söder.

Det är en ganska omfattande apparat när denna grundplatta i Talangutvecklingsplanen, vår spelarutbildningsmodell för åldrarna 15-20 år, ska gjutas. 2-4 oktober var årets högintensiva datum. Hockeykonsulenterna är nyckelpersoner som ansvariga för förberedelser, genomförande och efterarbete på respektive ort. Innehåll och upplägg är detsamma på de 11 orterna, vilket är viktigt då det vi på våra Camper sätter fingret på skickar signaler ut till föreningarna.

Ispass

Övergripande kan sägas att så matchlika träningar som möjligt är den absoluta strävan. Med en uppdaterad kravprofil om dagens och morgondagens hockey i förgrunden. Tävlingen är helt central liksom de övriga goda vanorna på isen. Inte minst kopplat till målgörandet som varit och är ett av våra högprioriterade områden. Ett av sätten vi använder för att göra varje skott mer ”på riktigt” är att alltid ha stressare i någon form på skytten. Närkampsspelet får också stort fokus, olika tekniker för att vinna puck –det är de facto vad det går ut på. Naturligtvis är feedbacken utomordentligt viktig oavsett moment och att den knyter an till syftet med respektive övning. Det finns en viss differentiering i upplägg mellan U15 och U16. Tekniska grunderna ska aldrig glömmas bort, men de är ännu viktigare på U15 med det breddurvalet som är.

Målvaktspass

Målvakterna gnuggar även separat givetvis. Thomas Magnusson gör ett upplägg utifrån vad övriga träningarna innehåller och var fokus ligger. För målvaktstränarna, både på Camper och landslag har de lärt mig, är det viktigt att snabbt se vad individen har för grundstil och ta vid där i coachingen. Bygga vidare på det som redan finns, snarare än att bygga nytt. Stor stimulans precis som för utespelarna att tävla med och mot individer med samma intresse och driv som en själv.

Fyspass

Hockeyatletismgrunden ligger i den aktiva rörligheten från det nu smått klassiska Maq-programmet. Att lära in rätt teknik för kommande tyngre styrketräning samtidigt som det är skadeförebyggande här och nu. Rörligheten är ju dessutom en viktig beståndsdel i smidigheten, en god smidighet är signifikativt för en hockeyatlet. På Camperna genomförs även det vi brukar kalla för ”fälttester”. Max antal push-ups och sit-ups på 60 sekunder, samt rörlighetsövningarna häcksitt, axlar och total rörlighet. Syftet är framförallt att skicka signaler om vikten av atletism för prestationen på isen. Nytt för i år var ett antal övningar (med roliga namn) i cirkelträningsform, med inriktning kroppskontroll, relativ styrka och explosivitet.

Teoripass

Teoripassen är i de flesta fall direkt kopplade till det tema som har eller ska genomföras på isen. Bra klipp från landslagen, sammanställda av Johan Andersson, för att tydligt åskådliggöra detaljer. Utöver det rent istränings- eller matchrelaterade handlar teorin mycket om det egna drivet och balansen i prestationstriangeln sömn-kost-träning. Ett block även om närkampsspel tillsammans med domarna och domarinstruktören. På tal om nyttan av att ”byta bilder”. Fair Play och Respekt ingår alltid, liksom information om kommande Camper och givetvis en hel del medskick om vad som är viktigt att förstå då en hockeyutbildning närmast kan liknas vid ett marathonlopp.

Internmatcher

Matcherna är självklart kryddan i anrättningen och samtidigt ett gyllene utbildningstillfälle. Gult mot Blått -så jämnt och välspelat som bara är möjligt är alltid förhoppningen. Ett ypperligt tillfälle att som spelare visa att man kan omsätta träningarnas fokuspunkter till match. Det är väldigt nyttigt att spela i en ny omgivning och kanske även på en ny position jämfört med i klubblaget. De flesta spelare som är både i landslag och på Camper är kungar i sina hemmaklubbar. Mixen av att våga spela sitt spel även i sådana sammanhang, men samtidigt kunna underordna sig andra har man stor nytta av att lära sig. Noterbart är att de två Damkronorna på varje Camp är med fullt ut och spelar

Skillnad U15 & U16

Om jag minns rätt så var 92:orna först med exakt detta upplägg på U15 & U16 Campen. Trots en tid av cirka 10 år kommer många frågor om uttagningsförfarandet. Nya föräldrar och nya tränare ute i föreningarna, så det får man ha viss förståelse för, även om informationsflödet om det hela nästan skulle bli patetisk om det ökades på ytterligare. Målet på U15 är att så många föreningar som möjligt i landet ska få med minst en representant.  Nomineringen av spelare från föreningen sker via Idrottslyftsansökningar senast 1 juni (ett datum vi ej styr över), sedan koordinerar Hockeykonsulenterna. Till U16 är Hockeykonsulenterna ansvariga för uttagningarna i sitt utvecklingsområde. Dessa elva herrar tar givetvis hjälp av distriktslagstränarna. Måste man vara med på Utvecklingscamperna för att bli en riktigt bra hockeyspelare? Nej. Stängs det några dörrar för framtida Camper eller landslag? Nej. Med det sagt vill jag som avslutning lyfta på kepsen för det jobb som görs därute från söder till norr, i detta fall för att gjuta grundplattan i hela Talangutvecklingsplanen. Framförallt det jobb som inte syns och sällan får uppmärksamhet!

Skribent: Uffe Lundberg

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info