Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Värderingar i spelet - Kreativitet kontra disciplin

29 OKT 2015 14:33
Att våga göra saker och få använda sin kreativitet ute på isen är jätteviktigt. Eller hur? I synnerhet i ungdomsåren. Med fördel i en förlåtande miljö där t o m en missad dragning som sista spelare möts av uppmaningen att prova igen. Eller vänta lite, gick det en gräns där?
  • Skapad: 29 OKT 2015 14:33

Utveckling av spelförståelsen

Bara för att fräscha upp begreppen lite så definieras spelförståelse i vårt utbildningsmaterial som ”ett samlingsbegrepp för spelintelligens, kognitiv förmåga, mönsterigenkänning, split-vision, problemlösning, automatisering, social anpassningsförmåga och uppdrags-/rollacceptans.” De flesta håller med om att spelförståelsen kan utvecklas, om inte samtliga nämnda underegenskaper så näst intill. I min värld görs det allra effektivast på följande fyra sätt:

  • Att spela mycket, inte minst smålagsspel
  • Att se mycket hockey på plats
  • Att få feedback och bli coachad kring spelsituationer
  • Att få se videoklipp som ett naturligt verktyg i coachingen

 Spelförståelseutbildning är lustfyllt och är av den karaktären att det inte bara går att kämpa hårdare rent fysiskt för att lära mer. Hjärnkontoret bör i allra högsta grad vara påkopplat.

Klicka här för att läsa gratis utbildningsmaterial inom spelförståelse

 

Funktionalitet kontra artisteri

Ska man uppträda med ett enmansnummer på cirkus behövs nog, för den enskilda prestationens skull, inget interagerande med andra. Säkerligen gör tips och råd nytta, men jag föreställer mig att väldigt mycket handlar om ett eget nötande med de fem jongleringskäglorna (eller vad det kan vara) och ”göra sin grej”. Lagbollspel är något helt annat. Är det för mycket ”göra sin grej” och visa upp sig själv i ungdoms- och juniorhockeyn idag? Att i individualismens tecken slå sig fram, få ögonen på sig och därigenom få chansen. Det kanske är så att vi tränare är så rädda att få epitet om att vara kreativitetsdödare och drömsläckare att vi inte vågar på ett bra sätt ta greppet om spelförståelseutbildningen. I praktiken undervisa i vad som är funktionellt var ute på isen.

Mönsterbrytare behövs

Jag är av den uppfattningen, som möjligen redan har framgått, att man gör unga spelare en rejäl tjänst att på ett pedagogiskt sätt och med genomtänkt progression utbilda i detta. Låt oss säga att alla unga backar vill vara som Erik Karlsson i Ottawa Senators och alla forwards som Filip Forsberg i Nashville Predators, för att välja två 90-talister. Två riktiga mönsterbrytare som lever sina drömmar i NHL idag. Det som är så både intressant och spännande med dem tycker jag är att ovanpå deras exceptionellt kreativa mönsterbrytande har lagts (läs tränats) en större och större förmåga att göra rätt värderingar i spelet. Båda gör fortfarande helt ”galna” grejer på isen, vilket publiken älskar och sporten behöver –men de gör dem nästan alltid i rätt situationer och i rätt lägen i matcherna. Det kommer lätt i skymundan eller är svårt att uppfatta om man inte är initierad. Långt ifrån alla kan bli så bra som dem såklart, men många kan utvecklas av att sätta sig in i och verkligen titta på vilka verktyg de använder var och hur på isen.

Alla alltid är grunden

Det vore både naivt och fel att påstå annat än att det hårda jobbet tillsammans med lagkamraterna är hela grundfundamentet till utveckling som hockeyspelare. Vi har valt att benämna det som ”alla alltid”. I det bor ingredienser som att åka i maxfart till båset vid byten, att backchecka både hårt och smart, att vara i skottlinje och blocka skott och att inte ta onödiga utvisningar m m. Saker som alla alltid kan bidra med oavsett vilka spetskvaliteter man har och faktiskt även om man har en sämre dag. Vinner man matcher på bara detta? Nej det kan väl inte påstås över tid. Vinner man matcher utan detta? Definitivt inte, om du frågar mig. Som sylt och grädde på tårtbotten behövs skicklighet i spelet med puck och en större vilja att vinna än rädsla att förlora.

Enklare med endera eller

Vad blev summan av kardemumman nu då? Visst vore det betydligt enklare med ledar- och tränarskap om det var mera endera eller? Endera satsar vi på kreativitet eller också disciplin. Samtidigt är ju själva avvägningen och prioriteringen av olika saker det som är mjukvaran. Mjukvaran som kräver både kunskap inom olika områden och beprövad erfarenhet. Vågen behöver vara i balans, för att vågen ska göras både på läktaren och i båset!

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info