Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffe Lundberg: Att tävla är en viktig del av hockeyn!

08 NOV 2017 12:00
En ledar- och föräldrafråga att det blir på rätt sätt i rätt ålder.
  • Skapad: 08 NOV 2017 12:00

Debatten om slopandet av serier före U13 och argument om att man därmed inte får tävla i yngre åldrar bubblar upp med jämna mellanrum. Jag ska försöka sortera vad som är vad, enligt mitt sätt att se det.

Prestation före resultat

För det första så tycker jag att ett prestationsfokus är viktigt. Faktiskt även på elitnivå, men på vilket sätt återkommer jag till. Man kan förlora en närkamp eller en match trots att man gör personbästa, enda riktiga förlusten är om man inte har gjort sitt bästa. Det kan låta lite tunt och lätt att säga. Vad är det att göra sitt bästa? Ja det kan nog bara individen själv känna egentligen. Som tränare kan, du genom att lära känna dina adepter inte bara som hockeyspelare utan också som människor, dock komma väldigt nära ”sanningen”. Jag tycker man börjar i fel ände, tänker kortsiktigt och dessutom hoppar över flera viktiga steg om man är resultatorienterad. Speciellt när det handlar om unga människor. Alltför många gör det utan att tänka på det.

Nerven i tävlingen

Om alla gillar att tävla i någon form eller inte kan vi diskutera i evigheter. För vissa är hela livet en tävling, andra känner obehag inför det. Kanske att älska utmaningen utgör det ena ytterläget och att vara rädd för resultatet det andra. Väljer man att ägna sig åt någon sport så är det nog ganska sannolikt att tävlingen kittlar mer eller mindre. En stor del av oss vuxna som motionsidrottar tävlar ju också. Om det så är att vinna den där innebandymatchen med ett kompisgäng eller att komma under en viss tid per kilometer i löpning, eller att spela golfrundan på sitt handicap. Barn tävlar i allt ifrån att komma först till nästa lyktstolpe, i dataspelet eller Yatzy. Det sistnämnda innehållande väldigt mycket slump som inte kan påverkas. Oavsett vad som innehåller tävlingsmomentet så blir ju klon runt det hela hur man hanterar det när resultatet inte blir som individen tänkt sig. Som vuxen och inte beroende av inkomst från det man tävlar i, är väl bäst att nämna, ska man ju kunna hantera en förlust utan att det påverkar nämnvärt. Barnen och ungdomarna måste vi dock hjälpa med sorteringen och coacha dem till att ändra beteendet om det är destruktivt.

Vinnarskalle, vad innebär det?

Jag hör nu och då ”klart han är grinig och beter sig, han är ju en vinnarskalle.” Som om det vore en ursäkt för att hantera klubban på fel sätt mot någon annan i spelet eller i sargen. Sluta kämpa och sura för att motståndarna är bättre, hitta en massa ursäkter och ”bakdörrar”. Det är inte alls ett beteende som jag förknippar med en vinnarskalle. Vinnarskallen visar upp att han eller hon är en sådan genom att omvandla frustrationen och den ögonblickliga besvikelsen till energi över att göra det bättre nästa gång. Nästa gång kan ju vara nästa match, men det kan också vara i nästa närkamp. Många kanske får upp en ung, fantastiskt både duktig och påpassad, Peter Forsberg i Mododressen på näthinnan. Efter femte SM-finalen 1994 mot Malmö. När det rinner över och grodorna sprutar ur munnen i samma takt som adrenalinet pumpar, efter att just ha knäckt klubban över benet. Vi kan alla förstå att sådant kan hända. Och vi har väl alla gjort saker på planen i affekt, som efteråt känns tokigt. Men, och det här är tycker jag är viktigt, sin extrema vinnarskalle visade ju han alla otal gånger i Modo, Tre Kronor, Colorado och övriga NHL-lag när han dels bara blev bättre ju mer det gällde och faktiskt också ju hårdare ansatt han var från motståndarna. Det gäller långt ifrån alla.

Elitidrott och breddidrott

Vi tassar hela tiden i diskussionerna kring skillnaderna mellan elit och bredd. Visst vore det praktiskt att kunna säga att det är två helt skilda världar? För det är ju fullständigt självklart, vilket jag skrev att jag skulle återkomma till, att resultatet är det viktigaste i elitidrott. Människor som utövar sin sport som sitt leverne, supportrar som betyder mycket och som det betyder jättemycket för, sponsorer som tillsammans med publiken finansierar det hela. Det klart att det handlar om att göra bra resultat både nu och över tid. Det intressant är ju dock hur man når dit. Hur processen ser ut och jag ska inte lägga ut texten kring högpresterande system igen. Bara konstatera att det är en tävling i utveckling och vill man utvecklas varje dag som är man en bra bit på väg. Håller man på med barn- och ungdomsidrott så måste man få sikta på och ha sina idoler inom elitidrotten. Det är fullständigt naturligt och ska få vara kittlande. Stäng dock inga dörrar på vägen. Det händer saker i livet, att ha med sig en utbildning är superviktigt och att kunna sätta saker i perspektiv är en ren förutsättning. Det är svårt att nå eliten, men det går och drömmarna ska finnas tillsammans med det egna drivet. Glöm aldrig att idrotten också är en del av något ännu större.

Lugn och schysst miljö

I podden Tyngre träningssnack avsnitt 98 och i flera andra sammanhang pratar den kloke psykologiska coachen Johan Fallby just om denna debatt, som han tycker blir både polariserad och onyanserad. Han är noga med att påpeka att många i barn- och ungdomsidrotten, både ledare och föräldrar, har ett jättebra förhållningssätt till tävlingen. Att det inte alls är farligt att tävla, så länge det sker på barnens villkor. Dom som inte förstår att det är en lugn och schysst miljö som är bäst för utvecklingen får dock för stort utrymme. Finns det studier med evidens för att det specifika i slopandet av tabeller under U13 är det bästa? Nej, det gör det såklart inte ännu. Forskningen fortsätter och frågan är så komplex, men det finns väldigt mycket som tyder på att satsningar med fokus på resultat i unga år inte är sunt. Taget ur sitt komplexa sammanhang och på en tillspetsad fråga är det inte konstigt att flera av våra stora idrottshjältar säger saker i stil med: ”Att vinna var det viktigaste när jag var liten.” Det finns ju inte heller något som säger att det hade gått sämre om nuvarande upplägg gällt även på den tiden, förutsatt att tävlingsmomentet fanns i sin rätta form.

 

Det går ju fort i hockey som bekant och min gärning på Svenska Ishockeyförbundet är över (åtminstone för den här gången). Över elva år, varav ca fem i denna roll, är en lång tid och när du läser detta har jag antagit en ny spännande utmaning.

Ett stort lycka till med din dagliga verksamhet inom och för ishockeyn. Det finns väldigt många kompetenta människor och goda krafter i Hockeysverige. Fortsätt gör varandra ännu bättre varje dag!

 Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info