Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Balans - Harmoni som print screen eller möjligt över tid?

23 OKT 2017 08:41
Sortera - Hantera - Agera
  • Uppdaterad: 23 OKT 2017 08:44

Fem minuter Falsterbo och fem minuter Koster

Fem minuter Flen och Hjo och fem minuter Kloster

Fem minuter Örebro och fem minuter fjäll

Fem minuters rast på ett europavägsmotell...

/Galenskaparna & After Shave

 

Fem minuter Instagram och fem minuter Twitter

Fem minuter Skypeande och fem minuter bitter

Fem minuter datortryck och fem minuter padda

Fem minuter räcker aldrig nånsin för att ladda…

/Galenskap & Without Reflection

 

Lugnet i stormens öga

Du känner kanske någon inflytelserik, kompetent och ansvarsfull person, med svåra utmaningar av olika art både av professionell och privat karaktär. En person som navigerar vant genom allt detta, till synes i förbigående, utan att tappa styrfart inom något område. När du träffar hen är det nästan som om man kan ta på närvaron. Förmågan att verkligen lyssna, men också samtidigt bidra, väcker häpnad. Ibland undrar du rentav om han eller hon på ett eller annat sätt lyckats förhandla sig till några timmar extra per dygn. Äter sunt och tränar kontinuerligt gör vederbörande, ser till att bostaden renoveras, planerar resor, umgås med familj, vänner och bekanta, tränar sonens hockeylag och är lagledare för dotterns fotboll. Är lycklig i relationen till sin partner. Besöker och tar hand om sina föräldrar. Helt utan förbehåll hyllar du denne någon som har hittat harmoni och lugn i stormens öga. Inte tillstymmelse till avundsjuka och du blir absolut inte provocerad. Du visar hjärta och skickar like på like för att uttrycka uppskattning. Stort!

Hur sortera?

Den här tiden på året när det nyss var sommar och snart är jul får man leta lite extra efter den ovan beskrivna inspiratören och förebilden, tycker jag. Ja jag kollade i spegeln, ifall… men nej inte där heller.

Ursäkta tjatet i alla möjliga sammanhang, men det är nog bäst och hög tid att vi lär oss sortera bättre. Hur gör man det då? -Maila mig den länken, måste dra vidare! Hej på dig!

Blanda in humor är ingen dum medicin. Att inte tro att man sitter på facit är nog inte så tokigt heller. Övervinna höjdrädslan och våga inta ett helikopterperspektiv nu och då, tror jag är helt nödvändigt. Min bild är att många, i synnerhet inom hockeyn, inte kan jobba så mycket hårdare utan att bränna ljuset i båda ändar. Däremot är det fullt möjligt att prioritera bättre, försöka vara nöjd fast allt inte blir perfekt (lättare sagt än gjort för en SHL-coach vars lag förlorat några matcher i rad), planera klokare, ha tydligare arbetsfördelning, effektivare kommunikation och unna sig att ha OFF-knappen intryckt för att bygga upp energi. Liksom att kunna borsta av sig och gå vidare. Kort sagt jobba smartare.

Kan man inte sortera i coachrollen och framförallt som Head Coach är man rökt. Det är min fasta övertygelse. Det är där psykologiska coacher gör som allra mest nytta, det är min erfarenhet. Kan också vara en vän eller kollega. Är inte alla våra olika devices verktyg för att jobba smartare då?

Hur hantera?

Jo rätt använda är det klart att det är så. Den tekniska utvecklingen i stort, utvecklingen av digital media är mestadels positiv det vill jag påstå. Mycket har underlättats. Tempot i utvecklingen, hur besinningslöst snabbt den sker är nog inte vidare sund däremot. Eftersom kravet på sorteringsförmågan ökar precis lika fort och tiden för reflektion minskar i nästan samma hastighet. Jag blev tipsad om podden ”Psykiatrikerna” och lyssnade på ett mycket intressant avsnitt. Upplägget är att två läkare som intervjuar världsledande forskare och kliniker. Denna gång var det Charles Nemeroff, professor vid University of Miami, som bland annat forskar kring vår 24/7-livsstil och konstanta exponering. Exempelvis belyser han vilken stor skillnad det är på hur vår hjärna påverkas i fysiska möten jämfört med interaktion via våra olika skärmar. Häpnadsväckande resultat i studier som gjorts och tyvärr inte speciellt positiva, sett till hur samhället ser ut. En positiv vinkling är dock att skillnaden är stor i påverkan om en kontakt börjar med och sedan med jämna mellanrum innehåller fysiska möten, trots att största delen av den sker via skärmar. Han använder metaforen att mycket av det vi gör via nätet laddar ur och begränsar hjärnan, medan de verkliga relationerna betydligt oftare laddar den.

Viktigt att agera

Knappt ett ord om hockey. Eller så har det handlat mycket om oss inom hockeyn eftersom vi gissningsvis i mångt och mycket är som folk är mest. Vi pratar ofta om att agera istället för att reagera innanför sargen. För att knyta ihop säcken vill jag mena att det handlar mycket om att göra aktiva val och agera även utanför sargen. Läs spelet och agera.  Att inte bli offer för yttre förväntningar hur man borde vara och vad man borde göra. Ibland måste man bara göra, men man är bättre rustad inför alla val om man tar sig tid att reflektera emellanåt. Nog kunde tillvaron upplevas som ett ekorrhjul även när Macken spelades in på 80-talet och husvagnssemestern parodiserades eller hyllades, vilket du vill. Skillnaden mellan då och nu går ändå knappt att sätta ord på. Att hitta harmoni genom att skapa balans har nog i alla tider varit målet. Målen var lika stora men oj vad mycket långsammare spelet var förr.

Uffe Lundberg, Spelar- och ledarutvecklingsansvarig Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info